Kultúra

2023.08.30. 17:54

Folk- és Magyar Napokat tartottak Margittán

A Határtalan Érmelléki Fiatalok (HÉF), a margittai RMDSZ, az RMDSZ Nőszervezete, a Horváth János Társaság és a Horváth János Elméleti Líceum szervezésében augusztus 22–27. között zajlottak a Folk- és Magyar Napok Margittán. A tartalmas kulturális programok több ezer nézőt vonzottak a magyar és nem magyar ajkúak köréből egyaránt.

Szőke Ferenc

A programsorozat egyik legszebb eseménye a virágkocsik megérkezése volt augusztus 22-én. Tavaly volt az első alkalom, hogy Margittára látogattak, de akkor „csak” átutazóként. Idén több mint két órát állomásoztak a városban. A városháza előtti téren szabadtéri színpadot állítottak fel, melyen helyi és meghívott előadók is felléptek. A helyiek közül a közkedveltségnek örvendő H-Moll zenekar adott tartalmas koncertet, majd az RMDSZ helyi Nőszövetségének az elnöke, Szűcs Lenke nyújtotta át a vándorbölcsőt az Erdei házaspárnak. Este Nagy Feró koncertje vonzott több mint 3000 nézőt a térre. „Ez a szám túlszárnyalta a városháza által szervezett Kulturális Napok nézőinek a létszámát, ami büszkeséggel tölt el bennünket. Magyarok és nem magyarok együtt csodálták meg a virágkocsikat és szórakoztak a koncerteken. A rendezvény jó alkalom volt arra, hogy együtt tudjunk ünnepelni” – nyilatkozta Demián Zsolt margittai alpolgármester, RMDSZ-elnök. A közönséghez szólva Botházy Nándor alprefektus kisebb történelmi ismertetőt is belefoglalt a beszédébe.

Augusztus 23-án képzőművészeti tárlat nyílt a Horváth János Elméleti Líceumban. Azokat az alkotásokat állították ki, melyeket a művészek a Pro Folk Egyesület által szervezett Felsőbányai Nemzetközi Alkotótáborban készítettek. A helyi művészek alkotásai mellett más országbeliek munkái is bemutatásra kerültek. Deák Andrea, a Pro Folk elnöke nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, hogy ez már a hatodik általuk szervezett alkotótábor. A festményeket Papp Gábor festőművész mutatta be a közönségnek.

 

Augusztus 24–én, ugyanezen a helyszínen, Bárány Mária monospetri születésű, jelenleg Franciaországban élő pedagógus alkotásait mutatták be az érdeklődőknek, absztrakt festményeket, illetve olyan művészi szinten felújított székeket, melyeket tulajdonosai már kidobtak. Aznap állította ki hímzéseit Sarkadi Ilona is.

Augusztus 25-én Piheni Annamária, a Yanka Pincészet tulajdonosa mutatta be borait, természetesen borkóstolóval egybekötve. Ennek az eseménynek az Ördög Sándor tulajdonában lévő Horvi tó adott otthont, mely szabadidőközpontként és horgásztóként egyaránt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a természetszeretőknek és horgászoknak. Elsőként Kozák Róbert köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelten Kiss Gézát és feleségét, Líviát, akik a finom borok okozta hangulatot zenei élménnyel fokozták.

Augusztus 26-án délután az eseménysorozat egyik leglátványosabb része következett: a néptáncosok énekes felvonulása a magyar iskolától a római katolikus nagytemplomig. A Partiumból, a Vajdaságból és az anyaországból érkeztek, hogy bemutassák Margittán tehetségüket. A felvonulók: Gilice, Pitypang, Ezüstperje, Perjécske, Görböc, Nyíló Akác, Zajgó, Kicsi Zajgó, Bábota, Bodzavirág, Kicsi Bodzavirág, Árvalányhaj, Szénaboglya, Lelei Nemesek, Tádé, Bereg és Pacsirták néptánccsoportok. A zenét a vajdasági Mendicus zenekar szolgáltatta, a felvonulók száma megközelítette a háromszáz főt. A járókelők és az ablakokból nézelődők megcsodálták, megtapsolták őket. A katolikus templomtól a városközpontban lévő szabadtéri színpadhoz vonult ezután a menet, ahol a néptáncosok bemutatták erre az alkalomra készített műsorukat, „Járd ki lábam, járd ki most” címmel. Őket a Sergő Zenekar, a Mendicus, illetve az Oláh Gipsy Beats együttes koncertjei követték. Az együttlét este táncház formájában folytatódott, melynek a magyar iskola aulája adott otthont. Cseke Attila szenátor minden évben díszvendége volt ennek a rendezvénynek, de idén sajnos egyéb fontos teendői miatt nem lehetett jelen. Üdvözletét küldte, gratulált a szervezőknek, a táncosoknak sikeres fellépést, a nézőknek jó szórakozást kívánt.

Augusztus 27-én délután a gyermekprogramok kötötték le a nézők figyelmét, majd a közkedvelt Dancing Universe lépett színpadra, moderntánc műsorával. Ezután koncertek következtek: Dóczi Carmen, Nemazalány x Sofi, majd a Pokolgép zárta a fellépések sorát. Ezekre már több mint háromezres tömeg gyűlt össze. Kedvező volt az időjárás is, így a Folk- és Magyar Napok felhőtlen sikernek örvendhetett.

Az eseményt támogatta a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., főszervezők Kozák Róbert, a HÉF elnöke és Demián Zsolt margittai alpolgármester voltak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában