Levegőszennyezettség

2023.07.04. 08:12

Nem mérik a környezetszennyezést, büntetés lehet a vége

Az Európai Bizottság írásban kérte Romániától azt, hogy létesítsen működőképes levegőszennyezettség-mérő hálózatot. Ha az ország nem teljesíti az elvárást, akkor büntetés lehet a vége. Egyébként a nagyváradi levegőminőség-mérő berendezések sem működnek.

Forrás: bihon.ro

Pap István

Mivel nincsenek már a működtetésükhöz szükséges fogyóeszközök, nem működnek a nagyváradi légminőség-mérő állomások. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) laptársunknak, a Jurnal Bihoreannak a megkeresésére válaszolva azt közölte, hogy az ügynökség székhelyén elhelyezett mérőberendezést (BH1) 2022. június 26-án, míg a BH2 kódszámú, Biharpüspökiben lévő berendezést 2022. október 24-én állították le. Noha az ügynökség a közleményében nem szól róla, de a calitateaer.ro honlap szerint idén június elején a Váradszőllősön lévő BH3-as és a céckei BH4-es állomás sem működött, és csak a hájói BH5-ös állomás szolgáltatott adatokat. A probléma kereken egy éve áll fenn, a Környezetvédelmi Minisztérium ugyanis már tavaly tavasszal értesítette a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséget arról, hogy 2022. június 1-jén lejárt a levegőminőségi mérőállomások szolgáltatásainak beszerzésére vonatkozó szerződés. Ezt követően a megyei ügynökség jelentette a bukaresti központnak és a környezetvédelmi minisztériumnak, hogy a megyei hálózatban meghibásodások vannak, nincs elegendő fogyóeszköz az állomások működtetéséhez, ezért pénzt kértek arra, hogy ezeket a problémákat meg lehessen oldani. „Tekintettel arra, hogy az állomások működtetésére eddig nem utaltak ki forrásokat, az elemző berendezéseket időközben leállítottuk, mert nem működtek megfelelően” – fogalmaz közleményében az ügynökség.

Eljárás a láthatáron

Csakhogy mindeközben 2023. június 1-jén az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt küldött Romániának a levegőminőség ellenőrzésének elmulasztása miatt. Ennek megküldése a kötelezettségszegési eljárás (infringement) második szakasza. Az Európai Bizottság az említett dokumentumban emlékeztetett arra, hogy 2017 júniusában és 2019 júliusában is küldött már Romániának felszólító levelet ebben a kérdésben, majd leszögezik: „Bár Románia felülvizsgálta teljes levegőminőség-ellenőrzési hálózatát, de a levegőminőségi mintavételi pontok megfelelő számát és típusát illetően továbbra is számos hiányosság áll fenn. Ezek a hiányosságok a levegőszennyezés nyomon követésére vonatkozó kötelezettségek rendszeres elmulasztását jelentik”. Romániának két hónapja van arra, hogy válaszoljon, illetve, hogy gyakorlatba ültesse a szükséges intézkedéseket, ellenkező esetben a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat ebben az ügyben.

A romániai levegőminőség-mérő hálózat jelenleg 148 automata légminőség-mérő állomásból és 11 mobil állomásból áll. Ezek közül 30 a forgalom légszennyezését méri, 58 az ipari szennyezést, 37 a városi légminőséget és van néhány más típusú mérőeszköz is a hálózatban. A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az elmúlt két évben többször is meghaladta a megengedett felső határértéket a légszennyezettség. A szálló por koncentráció 2021-ben a BH1 állomásnál hatszor, a BH2 állomásnál huszonhatszor, a BH3 állomásnál háromszor haladta meg a felső határértéket, 2022-ben pedig a BH1 állomásnál háromszor, a BH4 állomásnál pedig háromszor. Megjegyzendő, hogy az elmúlt év második felében a BH1 állomás már nem működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában