Megkezdődött

2023.07.22. 11:34

Jubileumi kézműves vásár Nagyváradon

Ezen a hétvégén, július 21–23 között zajlik a Romániai Kézműves Vásár Nagyváradon. A jubileumi, harmincadik alkalommal megszervezett rendezvénynek ezúttal a Körösvidéki Múzeum udvara ad otthont.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Van miből válogatni azoknak, akik a napokban betérnek a Körösvidéki Múzeum udvarára, hiszen a 30. Romániai Kézműves Vásáron több mint száz kézműves, illetve őstermelő van jelen: érkeztek Máramarosból, Havasalföldről, de Erdély és Partium vidékei mellett magyarországi, Hajdú-Bihar megyei kézművesek is bemutatkoznak portékáikkal. A vásár visszatérő résztvevői között van Hargita megyéből Máthé Dénes fazekas, aki harmincadik alkalommal kínálja hagyományos, jellegzetes korondi kerámiatárgyait, azaz a három évtized alatt egyetlen vásárt sem hagyott ki a Körös-parti városban. A hagyományosan a Rhédey-kertben szervezendő vásárt a parkban zajló munkálatok miatt a szomszédos Körösvidéki Múzeum udvarára helyezték át, ahol a múzeumkert árnyas sétányain számtalan portéka várja a vásárlókat: kerámiatárgyak, szalmakalapok, csuhétermékek, papírból font kosarak, népviseletek, ékszerek, gyógynövényekből készült termékek között lehet válogatni. 

 

A vásáron idén is jelen vannak a váradi Down Egyesület fogyatékkal élő fiataljai, akik szívvel-lélekkel készített alkotásaikat állították ki. Ha vásár, a vásárfia közül nem maradhat ki a mézeskalács sem, a helyszínen Jakó Jolán érmihályfalvi mézeskalácsostól a hagyományosabb díszítésű édességet lehet hazavinni, míg Ágaston Annamária biharszentjánosi mézeskalács-készítőnél nyári tematika szerint díszített napocska, autó, katicabogár-alakú mézeseket lehet kapni. A kézműves termékek mellett a múzeum udvarán ital-, illetve ételstandokkal is készültek a szervezők, valamint a három nap során este 6–8 óra között különböző néptáncegyüttesek fellépései színesítik a vásár programját. Péntek kora este felcsíki és rábaközi táncokkal színpadra lépett a székelyhídi Zajgó Néptánccsoport, illetve a Motolla énekegyüttes két képviselője, Szőnyi Orsolya és Brugós Anikó népdalokkal ajándékozta meg a közönséget.

A program szerint a vásár ma este nyolc óráig, vasárnap, a vásár utolsó napján pedig 9–19 óra között látogatható

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában