Programajánló

2023.06.20. 19:04

Zenei csemegék a Szent László Napok szerdai és csütörtöki napján

Nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert művei és népdalgyűjtései modern és ősi magyar hangszereken, világzenei megszólalásban, Nyári Big Band-dallamok, autentikus népzene, osztrák klasszikusok, egyházzene is várja a dallamok szerelmeseit a 11. Szent László Napok szerdai és csütörtöki napján. Lesz városnéző séta, borkóstoló, történelmi előadás. És csütörtöktől beindul az élet a várban.

Június 21., szerda, 16 óra – A láthatatlan város – Városnéző séta Nagyvárad-Újvárosban. Indulás a Holdas templom elől (Mária elszenderedése katedrális, Szent László tér 10. sz.). A Sebes-Körös balpartja fiatalabbik történeti városnegyedének ismert és ismeretlen műemlékeit mutatja be ez a séta, amely most kivételesen épületek belsejébe, udvaraira, emeleteire és pincéibe kalauzolja el az érdeklődőket. Maximális létszám: 20 fő. A program gazdái: Hausmann Cecília és Zuh Deodáth.

17 óra – Motolla: Csak tiszta forrásból – Zenei előadás. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület. A Motolla énekegyüttes 2018-ban alakult a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népiskola magyar népi ének szakán tanuló énekesekből. Az énekegyüttes „magjai” köré egyre többen csatlakoznak, így már több generáció is együtt tud „motollázni”. Műsoraikat tematikusan szokták összeállítani, egy-egy néprajzi régiót bemutatva, vagy egy jeles ünnep köré építve. Vezetőjük dr. Brugós Anikó, az ének szak tanára. Ezúttal a jelenlegi tanulók mutatkoznak be, az előadás egyben a magyar népi ének szak évzáró koncertje is.

18 óra – Ötvös Béla: Félix király – történelmi rádiójáték a Szent Korona érmelléki útjáról 1848–1849 telén, valamit egyéb magyar történelmi emlékek Ötvös Béla életművében – bemutatja Péter Sándor. Helyszín: Lorántffy Zsuzsanna Egyházi Központ (Ezredévi emléktér/Piața Libertății 40.).

19 óra – Magyar Rhapsody Projekt – Levédia. Sztárvendég: Molnár Levente operaénekes. Helyszín: Nagyváradi Állami Filharmónia (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 5. szám). Szervező: Szent László Egyesület. Bársony Bálint Artisjus- és Fonogram-díjas szaxofonművész, zeneszerző által vezetett zenekar nagy magyar klasszikus zeneszerzők ismert műveit és népdalgyűjtéseit dolgozza fel, modern és ősi magyar hangszereken előadva, világzenei megszólalásban. A projekt számos hazai és nemzetközi sikeres koncerten mutatta már be többek között Bartók Béla, Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Erkel Ferenc, Farkas Ferenc vagy éppen Weiner Leó műveit, egy egészen új zenei nyelvezetben. Az eseményre a belépés ingyenes. Az előadás előtt a helyszínen még lehet igényelni a belépésre feljogosító meghívót, de a helyek száma korlátozott.

Június 22., csütörtök, 17 óra – Bemutatkozik a Szent Cecília gyermekkórus – Oláh Gabriella zenetanárnő vezetésével egyházi jellegű dalokat adnak elő. Helyszín: nagyváradi vár, M épület. Szervező: Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület. A Szent Cecília gyermekkórus 2014-ben alakult hittanos és énekelni szerető gyerekekből. Repertoárjukban egyházi és ifjúsági énekek, népdalok, gyermekdalok szerepelnek. Most is ezekből hallunk egy csokorra valót.

18 óra – Nemzetek klasszikusai – Zene, képzőművészet, irodalom: osztrák est. Helyszín: Tibor Ernő Galéria (Kanonok sor 11. szám). Szervező: Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület. A Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület szervezésében január óta futó Nemzetek klasszikusai sorozat 6. epizódjára, az osztrák estre a Szent László Napok keretében kerül sor. A műsorban felhangzanak olyan osztrák zeneszerzők hangszeres és vokális művei is, akik Nagyváradon is tevékenykedtek, mint Carl Ditters von Dittersdorf és Michael Haydn, emellett népszerű bécsi dallamok is betöltik a galériát, és lelkünket is.

19 óra – Érmelléki borok kóstolója. Helyszín: nagyváradi vár, M épület, alagsor. Szervező: Borbarátnők Egyesülete. Érmelléki borok kóstolójára várjuk a nemes nedűk szerelmeseit, az eseményen környékbeli borászok kínálnak kóstolásra általuk kiválasztott borokat. A borkóstolóra a belépés előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni a 0744-770-436-os telefonszámon lehet. A részvétel díja: 50 lej. A borászok péntektől vasárnapig jelen lesznek a nagyváradi várban kialakított borudvarban is termékeikkel.

20 óra – Nyári Big Band-dallamok a Debrecen Big Band és Vastag Tamás előadásában Helyszín: nagyváradi vár. Szervező: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. A Debrecen Big Band közel 20 éve műveli a jazz zene nagyzenekari formációját, a bigband zenélést. Nagyváradra Vastag Tamással érkeznek. A koncerten közreműködnek a Valcer Táncstúdió táncosai.

A Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

A Szent László Napok sajtóirodája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában