FITO

2023.06.12. 14:29

Véget ért a nagyváradi színházi fesztivál

Öt díjat osztottak ki vasárnap este a színházban véget ért Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (FITO) versenyszekciójában. A legjobb női színésznő díját Kató Emőke, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja kapta.

Fotó: Bogdan Botaș

Pap István

Tizenegy napon át sok változatos programot kínált a VIII. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (FITO), mely vasárnap este ért véget a színházban. A kulturális rendezvénysorozat keretében zajlott le a XXVI. Rövid Dráma Fesztivál, melyen 17 romániai és külföldi előadás versengett a közönség és a zsűri kegyeiért. A vasárnap esti záróelőadás előtt Daniel Vulcu, a fesztivált rendező Mária Királyné Színház, egyben a FITO igazgatója hirdette ki a versenyszekció nyerteseit. Minden kategóriában három jelölés volt, és a jelöltek közül választotta ki a nyertest a háromtagú zsűri. A legjobb színésznő díját Kató Emőke, a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja kapta Cosmin Stănilă Minden, amit Alois elvett tőlem című darabjában nyújtott alakításáért, melyet a kolozsvári Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület vitt színre Andrei Măjeri rendezésében. A díjazás nem okozott meglepetést, hiszen Kató Emőke ezért az alakításáért 2021-ben megkapta a legrangosabb romániai színházi elismerést, az UNITER-díjat. A legjobb férfi színész díja Nagyváradon maradt, ugyanis a zsűri Pavel Sîrghit, a Mária Királyné Színház művészét ítélte a legjobbnak Az utolsók című előadásban nyújtott alakításáért. Mimi Brănescu darabját Denisa Irina Vlad rendezte. 

Forrás: Defoto

A legjobb rendező díját Andrei Măjeri kapta, akinek a fesztiválon bemutatott két rendezését is díjazták, a már említett Minden, amit Alois elvett tőlem címűt, valamint Publius Ovidius Naso Hősnők levelei című előadását, amelyet a Botoșani-i Mihai Eminescu Színházzal rendezett meg. A legjobb előadás kitüntető címet Szvjatlana Alekszievics Fiúk cinkkoporsóban című előadása érdemelte ki. 

Fotó: Adi Tudose

A bukaresti Bulandra Színház előadását Yuri Kordonsky alkalmazta színpadra. A zsűri különdíját Az elveszett levél koncerten című előadásnak ítélték oda. I. L. Caragiale klasszikus vígjátékából Ada Milea alkotott musicalt, melyet a Kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház művészei adtak elő, hatalmas sikert aratva nemcsak a zsűri, hanem a közönség körében is. A díjkiosztásnak egyébként nem kerítettek nagy feneket, legfőképpen azért, mert a díjazottak zöme már nem tartózkodott a városban az eredményhirdetés napján.

A fesztivál Johannes von Tepl A földműves és a halál című drámájával zárult, melyet a Jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház adott elő Silviu Purcărete rendezésében. Méltó lezárása volt ez a tizenegy napos színházi ünnepnek, mert a nemzetközi hírű rendező a modern technikát a klasszikus színházi kifejező eszközökkel ötvözve rendkívül látványos előadást alkotott meg a középkori filozofikus szövegből. A színházi fesztiválon a versenyszekcióban szereplő alkotásokon kívül hét színházi, valamint két szabadtéri előadást láthattak a váradiak, az eseménysorozatot koncertek, könyvbemutatók tették teljessé. A kulturális rendezvénysorozatot a Mária Királyné Színház és a Bihar Megyei Tanács szervezte a nagyváradi önkormányzat és a város turizmusát népszerűsítő Visit Oradea Egyesület támogatásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában