SZLN

2023.06.26. 15:02

Ária- és dalest a Szent László Napokon

Tóth Gábor

Cintányéros cudar világ címmel Viktor József operaénekes, kontratenor ária- és dalestjére, voltaképp délutánjára került sor június 24-én, szombaton 17 órai kezdettel a nagyváradi vár M épületében, a 11. Szent László Napok keretében, a Slash Light Kulturális Művészeti Egyesület szervezésében. Digitális zongorán Ferencz Mercédesz kísért, hegedűn közreműködött Gabriel Tufan (a művészeti líceum diákja).

Szombat délutánra kinőtte a közönség az M épület befogadóképességét, bőven megkétszereződött a publikum az ezt megelőző napok itteni koncertjeihez képest, mintegy százan gyűltek össze, ami érthető is, hiszen rendkívül népszerű énekrepertoár szólalt meg. Viktor Józsefet örömmel tekinthetjük a mi egyedi, váradi kuriózumunknak, akik ismerik, azok tudják, mire képes a hangjával, akik koncertjére pediglen most esetleg csak betévedtek (netán először) a Szent László Napok forgatagából, azok méltán csodálkozhattak el. Nyilván semmiféle „tenorellenességről” nincsen szó, amikor szakmailag kontratenort mondunk, mindössze annyi a helyzet, hogy női mezzo, sőt azon felüli hangfekvésben is énekel Viktor József, egy rendkívül különleges technikával, nem mellesleg született adottsággal. Műsorának összeállításával is üzent, beszédesek voltak a témák, dalszövegek, pl. Cintányéros cudar világ, Ez a csönd éve volt stb. Ezzel együtt a teljes repertoárját megújította a tavaly ilyenkori itteni előadásához képest Viktor József, tisztelet ezért neki, és külön elismerés illeti Ferenc Mercédesz kiváló korrepetitori munkáját.

Akiknek szintén feltűnt, hogy a dalok között hosszas, emellett rendkívül igényes konferálásban mutatták be a szerzőket, műveket – tette mindezt alapossággal Illés Andrea –, azok kedvéért mondjuk, hogy egy ilyen típusú hangon (de bármilyenen) egy-másfél órát szünet nélkül végigénekelni nagyon komoly fizikai (is) energia-befektetés, tehát ezek az intermezzók az előadónak egyben kellő pihenést is biztosítani hivatottak voltak. Lássuk az elhangzottakat: Bizet Carmen, nyitány, Habanera, Offenbach Hoffmann meséi Gondoladal, Volt egy régi December (az Anasztázia c. rajzfilmből), Ma éjjel táncolnék (My Fair Lady), Balázs Fecó Ez a csönd éve volt, Besame mucho, Parla piu piano (a Keresztapa c. filmből), Különös éjszaka volt (Nádas Gábor, Szenes Iván), Cintányéros cudar világ (Mágnás Miska), Ringó vállú csengeri violám (Marica grófnő), Délibábos Hortobágyon (Mária főhadnagy). Ráadásként szólt még a Húzzad csak kivilágos virradatig (Csárdáskirálynő) és végül hagyományosan, közösen a Himnusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában