Beruházások

2023.06.27. 17:48

A Várad környéki fürdőturizmus fellendülését várják

Idén rekordszámú, háromszázezer turistára számítanak a félixfürdői és a püspökfürdői üdülőtelepek üzemeltetői.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyvárad környéki fürdőturizmus az eddigi legjobb évére készül, miután hatalmas beruházások történtek az infrastruktúra, valamint a szálláshelyek és a szabadidős létesítmények terén. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint idén márciusban országszerte 18,6 százalékkal nőtt a hivatalosan regisztrált elszállásolt vendégek száma a 2022-es év azonos időszakához képest. Összességében a turisták száma 687.100-ról 815.600-ra emelkedett, és a turistaszezon még csak most kezdődött. Cristian Laza, Váradszentmárton polgármestere – amely községhez Félixfürdő és Püspökfürdő is tartozik – jelentős, sőt, eddig még nem tapasztalt növekedésre számít az idén: „Az üdülőhelyek iránt nagy az igény. Tavaly volt először negyedmillió hivatalosan regisztrált turistánk a két üdülőhelyen, de idén szerintem elérjük a 300 ezret” – mondta. A pandémia előtti utolsó évben, 2019-ben 224.336 turista volt az üdülőtelepeken, és ha a polgármester előrejelzése beválik, akkor az a kommunista időszak látogatószámát is meg fogja dönteni.

Fotó: Alexandru Nițescu

A két Várad melletti üdülőtelep egyébként profilt is vált. Korábban a szállodák főként a kezelés céljából ide érkező nyugdíjasokból éltek, de mára már ez a vendégréteg a turistáknak kevesebb, mint tíz százalékát teszi ki. Ma már „a többnyire 30 év alatti turisták olyan szállodákat keresnek, ahol van gyógyfürdő, ahol különböző szolgáltatásokat is kínálnak, illetve ahol van fedett medence, hogy ne befolyásolja őket az időjárás, illetve, ahol van játszótér a gyerekeknek” – fogalmazott Laza, majd hozzátette: „A fürdőzésen kívül a turisták sétálhatnak a gyalogos övezetekben, megtekinthetik a Hullámfürdő több mint százéves motorját működés közben, felmászhatnak a betfiai kilátóhoz, vagy részt vehetnek az üdülőhely bejáratánál lévő téren szervezett rendezvényeken”. Az üdülőtelepen jelentős aktívákkal rendelkező Turism Felix cég sem ül tétlenül: a turisták számának növelése érdekében a vállalat a jövő hónapban szeretné újra megnyitni a püspökfürdői Vénusz uszodát, amelybe mintegy 14 millió eurót fektetett be: „Júliusban nyitunk. Jelenleg a medencék burkolásán dolgozunk, utána pedig a csúszdák felszerelésével folytatjuk” – mondta Florian Serac igazgató. A Félixfürdő határában található President turisztikai komplexum is készül az idényre. A múlt hónapban nyitották meg a kardói út felett átívelő gyaloghidat, amely a szállodát köti össze az aquaparkkkal, továbbá megduplázták utóbbi éttermének és teraszának a kapacitását.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az üdülőtelepek vonzerejének növelése érdekében nagy volumenű és értékű infrastrukturális beruházásokat valósítottak meg, a szentmártoni önkormányzat összesen több mint 14 millió eurót költött erre a célra az elmúlt években. Félixfürdőn az összes közműhálózatot, a vízvezetékektől az elektromos vezetékekig a földbe helyezett műszaki aknákba fektették, a felszínt andezit- és kockakő-burkolattal fedték le, az oszlopokra pedig a rendőrkapitánysággal összekapcsolt térfigyelő kamerákat szereltek fel az oda látogatók nagyobb biztonsága érdekében. Mint arról portálunkon is beszámoltunk, az önkormányzat átadott egy 800 férőhelyes parkolót is Félixfürdő bejáratánál, ez a beruházás mintegy 9 millió lejbe került. A parkolóban az első 45 percnyi tartózkodás ingyenes, az egyórás tartózkodás 3 lej, a napijegy 15 lej, de a használatáért hétvégén is fizetni kell. Püspökfürdőn június 1-jén nyitották meg a felújított Hullámfürdőt, melyet az 1890-es években épített elektromotor működtet. A szerkezetet egy üvegfalú műszaki aknába helyezték, úgyhogy a strandra látogatók láthatják azt működés közben. Püspökfürdőn az infrastrukturális munkálatok az év végén fejeződnek be.

Fotó: Alexandru Nițescu

Megkezdődött a bontás

A hónap elején elkezdték bontani a Félixfürdő központjában lévő árusító bódékat, ezek helyén egy teret alakítanak ki. A terület egységes megjelenésű lesz. „A bódék ki lettek sajátítva, a tulajdonosoknak több mint egy évük volt arra, hogy árujukat értékesítsék. (…) A város által kisajátított összes üzlethelyiség le lesz bontva” – mondta Cristian Laza polgármester. A munkálatok biztonságos elvégzése érdekében a lebontandó épületeket lekapcsolták az áramhálózatról és az önkormányzat a rendőrség segítségét is kérte az ottani forgalom felügyeletéhez. Az árusok persze nem örülnek a fejleményeknek, egyikük azt mondta a Bihoreanul hetilapnak, hogy legalább még ebben a hónapban engedhették volna őket ott árulni, hogy legyen még némi eladásuk. A polgármester azonban azt nyilatkozta, hogy a bontást már két éve halogatják, és most már a területet fel kell szabadítani, „hogy július 1-jéig lezárhassuk az üdülőközpont rehabilitációjára irányuló európai projektet” – fogalmazott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Egyébként úgy tűnik, a helyiek is egyetértenek a polgármesteri hivatallal. Egy helyi lakos elmondta, hogy azokat a bódékat a ’90-es évek elején úgy építették, mint a vadnyugaton, akik hamarabb észbe kaptak, azok elkezdtek ott építkezni. Akkoriban még az építmények kinézetét sem kifogásolták az emberek, mert mások voltak az igények, de ma már nem is mutatnak jól egy ilyen üdülőtelepen, fejtegette a helybeli. Az öt árusító bódé tulajdonosai új helyet kaptak a most átadott parkoló mellett. A bontás helyszínén egy teret alakítanak ki, ahol közvécé és egy szökőkút is lesz, a teret andezittel és kockakővel burkolják. Elkészülte után különböző eseményeket lehet majd ott tartani. A helyszín minél esztétikusabb kinézete érdekében a környékbeli üzletek tulajdonosait felszólították, hogy egy egységes, Szentmárton önkormányzatának építésze által is jóváhagyott terv alapján újítsák fel épületük homlokzatát. A kereskedők egy része már megrendelte az új asztalosmunkákat, és megkezdte az engedélyezéséhez szükséges dokumentáció beszerzését. Ez valószínűleg a jövő hónapban fejeződhet be. Ugyanakkor a Váradszentmártoni Polgármesteri Hivatal arra készül, hogy e hónap végéig lezárja a félixfürdői üdülőhely rehabilitációjára irányuló, 14,4 millió lej értékű európai projektet, melynek keretében felújították a Victoria és Primăverii utcák közműhálózatát és útburkolatát, gyalogos és kerékpáros útvonalakat alakítottak ki. Egyébként a Turism Felix tulajdonában lévő területen is lebontják idén ősszel az itt álló bazársort, és a helyén egy esztétikusabb kereskedelmi területet fognak kialakítani.

Fotó: Alexandru Nițescu

Programok

De nemcsak a fürdőzési lehetőségek csábítják a turistákat a két üdülőtelepre, hanem az idén nyárra a Váradszentmártoni Polgármesteri Hivatal által szervezett különböző programok is. A sort június 17-én egy kerékpáros esemény nyitotta a püspökfürdői Hullámstrandnál. Ugyanitt rendezték meg július 21–23. között a 2. Wave Festivalt. Július 1-jén és 2-án a Félixfürdő bejáratánál kialakított új tér ad otthont a 6. Országos Folklórfesztiválnak, augusztus 12-én és 13-án a Termál Napok Fesztivált tartják meg ugyanott, augusztus 31. és szeptember 3. között pedig a 3. Enjoy Music Fesztiválra várják az érdeklődőket. A tervek szerint augusztusban megrendezik Félixfürdőn a 3. Román Filmek Fesztiválját is, de ennek pontos időpontja még nem ismert.

Fotó: Alexandru Nițescu
Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában