Projekt

2023.05.31. 14:59

Elektromos iskolabuszokat vásárolnak

A legutóbbi megyei tanácsülésen a plénum megszavazott egy olyan előterjesztést, melynek tárgya európai uniós pénzforrások megpályázása volt elektromos buszok vásárlása céljából Bihar megyei iskolák számára.

Illusztráció

Ciucur Losonczi Antonius

Ilie Bolojan megyei tanácselnök elmagyarázta, hogy a helyi önkormányzatokkal közösen valósítanák meg a beruházásokat. Bizonyos feltételeknek eleget kell tenni, így valószínű, hogy nem minden polgármesteri hivatallal lehet majd együttműködni, de egy próbát mindenképpen megér. Ugyanakkor, a projekt előkészítésekor Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke már egyeztetett polgármesterekkel a témában. Az oktatási minisztérium május 18-án hirdette meg a programot, az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében. Valamennyi megyei tanács pályázhat, partnerségben a helyi önkormányzatokkal. A rendelkezésre álló keretösszeg nettó 250 millió euró, melyből Bihar megyének közel 6 millió euró jut. A fő cél a diákok utaztatási körülményeinek jobbá tétele, főleg a hátrányos helyzetű, kevésbé benépesült térségekben, illetve az üzemanyagfogyasztás csökkentése és a környezetvédelem. Mint ismeretes, az Európai Unió elvárásai közé tartozik, hogy a zöld átállás alkalmazásával 2030-ig 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában