Tanácsülés

2023.04.26. 17:19

Módosították a Pádis és Ponor-Ék közti megyei útszakasz korszerűsítési projektjét

Húsz percet tartott a Bihar megyei önkormányzati képviselő-testület e havi rendes gyűlése szerda délután a megyeháza dísztermében, és mind a tizenkét napirendi pont átment.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés arra vonatkozott, hogy bizonyos földterületek kerüljenek át Biharszentandrás községtől a megye köztulajdonába. Ezen lépés szükségességét Ilie Bolojan megyei tanácselnök azzal indokolta, hogy a község tervezett körgyűrűje utolsó szelvényének nyomvonalát módosítani kell, mivel száz méterrel a település belseje felé lesz kialakítva a csatlakozási pont az Arad és Nagyvárad közti gyorsforgalmi, illetve az észak-erdélyi autópályához összeköttetést biztosító út között. Csak így lehet elszámolni ugyanis a befektetés bizonyos költségeit, és ezen határozati javaslat jóváhagyásával gyakorlatilag elkezdődhetnek a kisajátítások.

A plénum megszavazta a megyei tanács szakapparátusa szervezeti diagrammjának módosítását is. Új posztok nem létesültek, csupán például megszűnt egy betöltetlen állás a vagyonkezelő igazgatóságon, hogy helyette fel lehessen venni egy építőmérnököt a műszaki osztályon, mivel a folyamatban levő befektetések miatt több szakemberre van szükség. Szintén átszervezés révén a jövő évtől alkalmazni fognak valakit, akinek az lesz a munkaköri feladata, hogy a közbeszerzések lebonyolításával foglalkozzon.

Mivel kettő helyett ezentúl három személy kell képviselje a megyét a diófási pszichiátriai kórház igazgatótanácsában, a tanácsosok megszavazták, hogy Kiss Barnával egészüljön ki ezen grémium, és Anca Țigan legyen a póttag. Két előterjesztésnek a tárgya Várad ki- és bevezető útjainak tervezett kiszélesítése volt. Ezen befektetések műszaki-gazdasági mutatóit tulajdonképpen korábban már jóváhagyta a képviselő-testület (a 19-es országút, illetve a 79-es országút kiszélesítéséről van szó), azonban az országos útigazgatóság jelezte, hogy közlekedésbiztonsági okok miatt az ellentétes menetirányú sávok közt elválasztó korlátokat is kell építeni, így a kiszélesítés két méterrel megnő. Következik a dokumentációknak az illetékes minisztériumok általi jóváhagyása, mellyel párhuzamosan, hogy időt nyerjen, a megyei tanács versenytárgyalást hirdet majd a kivitelezési munkálatokra.

Átment az a határozat-tervezet is, hogy együttműködési megállapodást kössön a megyei tanács az Ecolect Group fejlesztési egyesülettel a Védjük a környezetet – Együtt Bihar megye tisztaságáért elnevezésű projekt megvalósítása érdekében. Eldőlt továbbá az is, hogy a Bihariak a világban Egyesület részvényeseinek közgyűlésében Mircea Mălan képviselje a megyét, az igazgatótanácsban pedig Andrei Crăciun.

A Pádis és Ponor-Ék közti, 9,7 kilométer hosszúságú megyei útszakasz korszerűsítési projektjén azért kellett változtatni, mert a finanszírozási értesítő megjelenése után kiderült, esély van rá, hogy a következő Regionális Operatív Program-kiírásnál támogatást nyerjenek erre. Illetve a nyomvonalat újra kell tervezni, mivel rátevődik egy természetvédelmi területre, mely miatt akadályokba ütközhet bizonyos környezetvédelmi engedélyeknek a beszerzése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában