Közgyűlés

2023.03.06. 09:04

Gy. Balogh László maradt a váradi EKE elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott az EKE '91 Nagyvárad - Bihar szervezete a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében szombaton. Maradt Gy. Balogh László az elnök, Lázár Tibor és Hangai Violetta alelnök, illetve a titkár Rákóczi-Bugyi Gyöngyi. Ugyanakkor Tiponuț Tibor személyében egy harmadik alelnököt is választott a tagság.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Tevékenységi beszámolójában Gy. Balogh László elnök kifejtette, hogy 166 tagja van jelenleg az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek, vagyis 33 fővel nőtt a létszám. A tagok 72 százaléka nő és 28 százaléka férfi. A leggyakoribb korosztály a 65-75 évesek, ők 56-on vannak. Legtöbb a nyugdíjas (kereken 100), és 60 munkavállalót, 4 diákot, 1 óvodást és 1 állástalant is a soraik közt tudnak. Tizennyolc új tagsági könyvet állítottak ki és sajnos három EKE-tag elhunyt. Sokan ajánlották fel a jövedelmük 3,5 százalékát az egyesületnek, 6650 lej folyt be ily módon a költségvetésbe. A leggyakrabban túráztak: gyalogszerrel és kerékpárral, hegyeket mászva és honismereti céllal, itthon és külföldön egyaránt. Népszerűek voltak a teljesítménytúrák, többen dobogós helyezéseket értek el közülük. Pályázati támogatással hosszú szünet után szerveztek saját teljesítménytúrát is, melyen kilencvenegyen voltak jelen. Könyvbemutatókon vettek részt, koszorúzásokon és egyéb megemlékezéseken. A Festum Varadinum alatt EKE-vándorkiállítást hoztak Váradra, és tördelésre vár egy kiadvány a Révi-szorosról.
Az idei tervekről szólva Gy. Balogh László elmondta, hogy a tavalyi sikeren felbuzdulva ismét megszerveznék a teljesítménytúrát (Biharfüredi regék). Többéves kihagyás után Sztánán rendezi meg a kolozsvári EKE az országos vándortábort, melynek lebonyolításában közreműködnek a váradiak. Várható ugyanakkor három, túrával egybekötött túravezető-képző is.

 

Lázár Tibor alelnök egyebek mellett említést tett arról, hogy gyűjtötte a híreket az Erdélyi Gyopár folyóiratba, és vezette a túranyilvántartást. Utóbbi kimutatás szerint 2022-ben 95 túrát szerveztek, melyeken 2324 személy vett részt, akik közül 1050 EKE-tag. A legtöbb érdeklődőt a Danincska Papa-emléktúra vonzott, több mint száz főt. A leghosszabb bringatúra a Transalpinára vezetett (182 km), a legtávolabbi úticél a görögországi Olümposz volt, és a leghosszabb vonatozás célállomása a Bucegi hegy- négy nap alatt több mint 2000 kilométer.
A pénzügyi jelentés ismertetése után (Nagy Magda olvasta ezt fel), parázs, több mint félórát tartó vita alakult ki arról, hogy milyen járművel kiránduljanak, és hány órakor kezdődjenek a heti gyűlések. Végül a tisztújításra került sor: maradt Gy. Balogh László az elnök, Lázár Tibor és Hangai Violetta alelnök, illetve a titkár Rákóczi-Bugyi Gyöngyi. Ugyanakkor Tiponuț Tibor személyében egy harmadik alelnököt is választott a tagság. Az igazgatótanács mandátuma két évre szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában