Megyei tanács

2023.03.08. 09:19

Beruházásokról szavaztak a megyei tanácsülésen

Azonnali rendkívüli testületi gyűlést hívott össze kedd délelőtt a megyei tanács vezetése az online térben. Kilenc megszavazandó előterjesztés volt napirendre tűzve. Valamennyi átment, de két határozati javaslatnál az RMDSZ-frakció tartózkodott.

Ciucur Losonczi Antonius

A közgyűlést Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke vezette le. Az első napirendi pont a nagyváradi duális oktatási központ költségvetésének a módosítását tartalmazta. Egy korábbi tanácsülésen már döntöttek egy duális oktatási konzorciumnak az alapításáról, 18 jogi személynek (a megyei tanács, a váradi polgármesteri hivatal, 9 cég és egyesület, 5 tanintézet, a tanfelügyelőség és az állami egyetem) a részvételével, mely nettó 24,5 millió euró értékű támogatásra pályázna, a Ceyrat utcai központba való befektetés céljából. Mircea Mălan kifejtette: a változtatás arra vonatkozik, hogy 70 ezer euróból két elektromos töltőállomást is építenek, és erre azért van szükség, mert az elszámolható költségeknél a pályázatkiírók feltételként szabták azt, hogy az önrész legalább 20 százalékos legyen. Az RMDSZ tartózkodott ennél a szavazásnál, Borsi Imre Lóránt frakcióvezető lapunknak ezt azzal indokolta: hiába kérték, a borsi és a kágyai szakiskolákat mégse vették be a társulásba.
A második előterjesztésnek a tárgya az volt, hogy a megyei tanács is „szálljon” be abba a projektbe, melynek célja, hogy a megyei könyvtár több helyi önkormányzattal közösen európai uniós pénzforrásokra pályázzon az országos helyreállítási alapnak (PNRR) a közeljövőben meghirdetendő Románia digitális fejlesztése tengelye keretében. A beruházások becsült költsége 4,1 millió euró, melyből 2,6 millió euró vissza nem térítendő EU-s támogatás, 1,5 millió euró pedig a megyei tanács által vállalt önrész. 

 

Az elképzelés az, hogy a megyei könyvtár egy kulturális, nevelési és információs találkozási pontként (hub) működjön, és a vidéki tékák is olyan helyek legyenek, ahol a helyi közösségek jól tudják érezni magukat, mert szocializálodhatnak, kulturális és egyéb művészeti tevékenységekbe kapcsolódhatnak be, minőségi időt töltve egymással. Ahogyan az utóbbi időben a megyénél már megszokottá vált, a műszaki tervnek az elkészítésére már a pályázati dokumentáció benyújtása előtt tendert írnak ki, időt nyerve ezáltal, a megyei könyvtár épületének a felújítási munkálatai pedig a kivitelezési szerződés aláírása után várhatóan két évet vesznek majd igénybe úgy, hogy az ügyfélfogadást közben nem szüneteltetik. Az épület átalakítása három ütemben fog zajlani. Átrendezik a belső tereket, illetve könnyűszerkezetes megoldásokat alkalmaznak és panorámaliftet szerelnek be. A változtatások után a földszintet a gyerekek vehetik majd birtokukba: lesz ott külső terasz, nyitott amfiteátrum, játszóház, gyermekirodalmi művek kölcsönzője, a felnőtt hozzátartozóknak pedig kávézó. Az első emeleten lesz a felnőttek olvasóterme, könyvespolcok, a digitális kompetenciákat fejlesztő munkapadok, ülőhelyek, a második szinten pedig konferenciaterem, könyvespolcok, médiatár és podcast stúdió. A projekt keretében ugyanakkor számítógépkezelői tanfolyamokat is szerveznek, és olyan szkennert vásárolnak, mely alkalmas arra, hogy régi könyveket másoljon. A távlati tervek közt szerepel még önkiszolgáló könyvautomaták vásárlása is.
Megszavazta a közgyűlés ezután, hogy a megyei tanács nettó 1 millió euró értékben pályázzon bútorok, taneszközök és digitális felszerelések vásárlására Bihar megyei tanintézetek számára; aktualizálva legyenek a diófási pszichiátriai kórház épületeinek felújítását és hőenergia-hatékonyságának a növelését célzó projektnek a műszaki-gazdasági mutatói, és módosuljon a szelektív hulladékgyűjtő udvarok építési projektjének a költségvetése, illetve ennek a műszaki-gazdasági mutatói is. Mint ismeretes, a polgármesteri hivatalok biztosítják a szelektív hulladékgyűjtő udvarok működéséhez szükséges feltételeket, valamint kidolgozzák azt a szabályzatot, amely alapján ezeket a tárolókat más közigazgatási-területi egységek is használhatják. A lakosok legalább 3 évig ingyen vihetnek oda olyan hulladékokat, amelyeket a köztisztasági vállalatok nem szállítanak el. A projekt kiegészíti a Bihar Megyei Integrált Hulladékkezelő Menedzsmentrendszert (SMID), amelynek alkalmazása 2020 októberében kezdődött.
A másik határozati javaslat, melynél az RMDSZ tartózkodott, a metropolisz-körgyűrű aktualizált hatástanulmányának, műszaki-gazdasági mutatóinak és munkadíj-költségeinek az elfogadására vonatkozott. „A körgyűrűnek nevezett nagyváradi terelőút nem teljes az északi részen, ezért továbbra is várunk legalább egy vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt vagy műszaki tervet. Legyen először egy teljes körgyűrű, s ennek elkészülte után, vagy ennek befejezési munkálataival együtt pedig nekikezdhetünk a második körgyűrű építésének is. A metropolisz-körgyűrű jelenlegi projektje ezért véleményünk szerint tulajdonképpen arról szól, hogy egy összekötő út épüljön Fugyivásárhely és Nagyürögd közt. Ugyanakkor kíváncsiak vagyunk arra, hogy a váradi lakosok mit szólnak ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal más önkormányzatoktól eltérően az Anghel Saligny-terv keretében kapott pénzt nem a saját települése fejlesztésére használja, például utcák leaszfaltozására, hanem a megyei tanáccsal közösen úgynevezett metropolisz körgyűrűbe fektet be” – fogalmazott Borsi Imre Lóránt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában