Továbbképző

2023.02.12. 13:47

Kör közepébe állították az élet könyvét

Időm és életem Isten kezében címmel február 10–11-én szakmai továbbképzőt szervezett pedagógusok és papok számára a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Váradon, a püspökség zarándokházában. Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével a résztvevők ismét a Franz Kett pedagógiával ismerkedhettek.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Az értelemorientált, egységes pedagógia útjának lényegét ennek megalapozója, Franz Kett úgy határozta meg, hogy ez a fajta valláspedagógia az egész ember nevelésére irányul: a gyermekre egészként tekint és egészként szólítja meg az értelmét, az érzelmeit és a képességeit, azaz a fejét, a szívét és a kezét.

A hétvégén 30 pedagógus vett részt a szakmai továbbképzésen a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye egész területéről, és újdonságnak számított, hogy református vallástanárok, illetve görögkatolikus hitoktatók is bekapcsolódtak az interaktív foglalkozásokba. A péntek délután zajlott nyitóünnepségen Benedek Ramóna hitoktató, főszervező üdvözölte a megjelenteket, közvetítve egyúttal Demeter Emőke jókívánságait is az RMPSZ Partiumi Oktatási és Módszertani Központja részéről. Benedek Ramóna azt kívánta a résztvevőknek: tudják nyitott szívvel és gyermeki lélekkel befogadni mindazt, amit Isten közvetít számukra a meghívott Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővéren keresztül.

 

Vakon Zsolt, a püspökség irodaigazgatója, Böcskei László megyés püspök titkára a főpásztor imádságos üzenetét továbbította, azt kívánva, teremjen jó gyümölcsöket ez az együttlét. Nemes István, a Romániai Franz Kett Intézet vezetője arra a lehetőségre hívta fel a figyelmet, hogy a nyár folyamán báziskurzust szerveznek a Brassó megyei Szászvolkányban, mely az első lépést jelenti minden további szakképesítés felé.

A két nap során többek közt olyan témák vetődtek fel, mint például, hogy miként lehet kiegyensúlyozott életet élni, és megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy az élet egyszerre teljes és üres, ezért vannak mély- és csúcspontjai is. Tudni kell adni és elfogadni, s hálatelten meghajolni, hangsúlyozta Nagy Enikő M. Kriszta, aki a bemutatkozások előtt ráhangolódásként egy aranyszínű karikát vett elő, utalva arra, hogy miközben meghallgatják egymást, a karika jelképesen összekapcsolja őket. Ugyanakkor, mivel körben ültek, meg kellett találniuk ennek a körnek a közepét, s a nővér segítségével odahelyezniük a karikát. Ebbe aztán egy rejtélyes csomagot helyeztek, melyet fokozatosan kibontottak, hogy „az élet könyve”, a Szentírás kerüljön elő, mely – mint elhangzott – legértékesebb kincsként hagyja magát megkeresni, ha mi is akarjuk ezt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában