Évértékelő

2023.02.09. 19:10

Idén kiemelten foglalkozik az EPP nőszervezete a migrációval

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott csütörtök délben az RMDSZ Fekete Sas-palotabeli székházában Biró Rozália, az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPPW) elnöke, melyen az idei tervekre is kitért.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália felidézte, hogy 2022. június 11-én választották meg az Európai Néppárt Nőszervezete (EPPW) elnökének, mely megbízatása három évre szól, 2025 nyaráig tehát. Jelenleg 53 olyan tagszervezete van az EPPW-nek, melyek az Európai Unióban fejtik ki tevékenységüket a pártcsaládon belül, de a néhány éve megváltoztatott alapszabályzat értelmében együttműködnek az EU-n kívüli nőszervezetekkel is. Az említett közgyűlésen hat alelnököt és egy főtitkárt is választottak, és az elnökségben hangsúlyosan képviselve van Kelet-Közép-Európa, magyarázta Biró Rozália. Kiemelte, hogy mandátuma alatt prioritásként kezeli az állandó párbeszédet a tagszervezetekkel; a nők vezető szerepének az erősítését mind a saját pártjaikon belül, mind az EPP-ben; a női látásmódra való minél szélesebb körű odafigyelést a felmerülő problémák megoldásánál, valamint azt is, hogy a döntések meghozatalakor tekintettel legyenek a helyi közösségek igényeire. Színesítve az EPPW tevékenységet, több indítvánnyal is élt. Például újdonságként a Kolozsváron zajlott Őszi Akadémián a javaslatára bevezették, hogy ezentúl a házigazda nőszervezetek egy külön panellben számoljanak be a sikereikről Igen, képesek vagyunk rá! mottóval; a plenáris ülések mellett munkacsoportok is foglalkozzanak a felvetett témákkal, és kísérőrendezvények is legyenek – ilyen volt legutóbb az erdélyi női vállalkozók fóruma. Tavaly decemberben pedig az ügyvezetés több fontos döntést is hozott: mentorprogramot indítanak pályakezdő női politikusoknak idén tavasszal; egy régió tevékenységeinek az összehangolását az EPPW egy-egy alelnöke segíti, és bővítik a kapcsolataikat a rokonszervezetekkel (az Európai Unió Nőszervezete, Női Politikai Vezetők Főruma, Demokrata Nők Nemzetközi Uniója stb.).
A tervek közt Biró Rozália megemlítette, hogy idén olyan aktuális ügyekre szeretnének fókuszálni, mint az energiaválság és az élelmiszerpazarlás, melyek kapcsán március 30-án egy kollokviumot szerveznek. Ugyanakkor pedig gazdasági kérdésekre is összpontosítanak, ezért a május 4–5-i müncheni konferencia megvitatandó napirendi pontjai közé tűzték a humántőkébe való befektetést, a munkapiaci problémákat, az elöregedés problémáját, a szürkeállományelszívást és a migrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában