Programajánló

2022.11.06. 11:44

Címerekről a Szacsvay Akadémián

BN-összeállítás

Folytatódik a Bihar megyei RMDSZ szervezésében a Szacsvay Akadémia-sorozat, melynek keretében november 10-én, csütörtökön 18 órától a Sepsiszentgyörgyről érkező dr. Szekeres Attila, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke tart előadást a nagyváradi Léda-házban (Fő utca 57. szám), két témában: Címereink, különös tekintettel a Partiumra, valamint A közigazgatási címerek elfogadtatásának göröngyös útjai.

Az előadásokról

1. Címereink, különös tekintettel a Partiumra. A vetített képes előadás bevezetőjében szó lesz a címerek kialakulásáról, fejlődéséről és hanyatlásáról, majd bővebben tárgyalja az Erdély területén kialakult vármegyék és székek jelképeit, és kifejezetten a Partiumra összpontosít. Szó lesz a címerváltoztatásokról, melyekre a magyar–román impériumváltást követően került sor. Annak ellenére, hogy a történelmi címerek jellemzője az állandóság, Erdélynek, a Bánságnak és Partiumnak Romániához való csatolását követően a jelképekhez hozzányúltak, némelyek esetében kisebb módosításokat eszközöltek, másoknál durván megsértették a címertani hagyományokat, és eltüntették a történelmi múlt nyomait.

2. A közigazgatási címerek elfogadtatásának göröngyös útjai. A rendszerváltozás utáni Romániában szigorúan szabályozták a közigazgatási – megyei, városi, községi – címerek elfogadását és használatát. Egy jelkép elfogadásának nagyon bürokratikus az útja, ezen kívül a magyar közösséggel is rendelkező közigazgatási egységek esetében gáncsoskodásoknak vagyunk tanúi. A technikai jellegű előadás elsősorban címerek és zászlók elfogadtatásában érdekelt önkormányzati vezetőknek és tisztviselőknek szól. A szakember ingyenes konzultációt is tart a címerterveiket bemutató érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában