Térfigyelő kamerák

2022.11.03. 08:35

Nagy Testvér mindent lát, de nem figyel

Hiába van kiterjedt térfigyelőkamera-hálózat Nagyváradon, mert a különböző kihágások, sőt bűncselekmények elkövetői ellen nem indul eljárás ezek felvételei alapján, hacsak nincs konkrét panasz, feljelentés ellenük.

Illusztráció

Forrás: Digi24

Nagyvárad utcáin mindennap több tucatnyi kihágás, sőt, bűncselekmény történik a közlekedési szabályok megszegésétől kezdve a könnyű testi sértéseken át egészen a rablásokig. Az esetek legnagyobb részét rögzítik a térfigyelő kamerák, de többnyire hiába. Ha ugyanis a rendőrök nem konstatálják a helyszínen a kihágást vagy a bűncselekményt, és nincs panasz vagy feljelentés az ügyben, akkor a kamerával rögzített eseteknek nem lesz következményük, ugyanis ezek a felvételek önmagukban véve nem igazolják azt, hogy kihágás, bűncselekmény történt. A közösségi médiában számos esetet írnak le a szemtanúk vagy akár a kárvallottak is: különösen gyakori a közlekedési szabályok áthágása – áthajtás a piroson, elsőbbségadás elmulasztása a zebrán, gyorshajtás stb. –, de ha nem tesz valaki bejelentést a rendőrségen, hiába vesz fel mindent a térfigyelő kamera, mindezek az esetek büntetlenül maradnak. 

Meghökkentő volt az a nemrégiben történt eset, amikor egy hölgy táskájából valaki kilopta a pénztárcáját, miközben az áldozat éppen egy lábbelit próbált fel. A szóban forgó bevásárlóközpont és maga az üzlet is fel van szerelve térfigyelő kamerákkal, az eset tehát rögzítve volt, de hiába fedezte fel a panaszos alig néhány perccel a bűncselekmény után, hogy ellopták a pénztárcáját, senki nem nézte meg idejekorán a térfigyelő kamerák felvételeit, hogy mihamarabb elkaphassák az elkövetőt, ehelyett azt mondták neki, forduljon a rendőrséghez. A törvény értelmében ugyanis csak a rendőrség kérheti ki az üzletek térfigyelő kameráinak a felvételeit, de ők is csak ügyészi felhatalmazással és csak azt követően, ha valaki panaszt tesz a rendőrségen.

Nagyváradon az elmúlt tizenöt évben jelentősen megnőtt a kamerák száma. A román sajtó beszámolója szerint 2006-ban még csak 40 kamera volt kihelyezve a városban, ma pedig már 567 van, ezek közül közel száz a járművek rendszámtábláját is le tudja olvasni éjszaka is. A beruházás 3,2 millió lejbe került, amihez hozzájön az évi 440 ezer lejes karbantartási és internetbérlési költség is, mert csak internetcsatlakozással tudják a felvételeket eljuttatni a nagyváradi rendőrség székhelyére. Itt öt rendőr figyeli a kamerákat, de ez nem jelenti azt, hogy a felvételeket automatikusan fel is használják kihágások, bűncselekmények bizonyítására. Ennek magyarázata az, hogy fizikailag képtelenség minden kamerát figyelni, így nagyon gyakran az élőben közvetített kihágások és bűncselekmények elsikkadnak, mert nem veszi észre őket senki. Csak azokban az esetekben használják a térfigyelő kamerák felvételeit a bizonyításhoz, ha egy-egy adott ügyben van konkrét polgári panasz vagy feljelentés, vagy ha van erre vonatkozó kérés a nyomozó hatóságok részéről. Tavaly 224 esetben kérték azt, hogy a térfigyelő kamerák felvételeit bocsássák a nyomozó hatóság vagy a bíróságok rendelkezésére.

Mi a megoldás?

Úgy tűnik, hogy az egyetlen megoldást az jelentené, ha a kihágásokat automatikusan jelezné a térfigyelő rendszer, például azonnal felhívná a figyelmet arra, ha egy autó több mint 30 km/órával meghaladja a megengedett haladási sebességet, vagy ha áthalad a jármű a piroson, a zebrán stb. Ha a rendszer hozzá van csatlakoztatva más adatbázisokhoz is, akkor azt is azonnal lehet jelezni, hogy például egy teherautónak megvan-e a szükséges engedélye. Csakhogy nagyon drága egy ilyen korszerű kamera, amely már maga elemzi a rögzített adatokat, darabja minimum 5–7 ezer euróba kerül. A másik lehetőség külön szerverek beszerzése lenne, amelyekkel elemezni lehetne a felvételeket, de ez is több millió euróba kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában