Elismerés

2022.11.22. 08:28

Magyar pedagógusok szolgálatát díjazta az RMDSZ

Szakmai, pályakezdő és életműdíjjal jutalmazza ezentúl minden évben az RMDSZ Bihar megyei szervezete a pedagógusok munkáját. Az idei ünnepséget november 19-én, szombaton 18 órától tartották a nagyváradi Szigligeti Színházban, A magyar nyelv napja – Pedagógus est címmel.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

„Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni” – idézte Szent-Györgyi Albert szavait Kéry Hajnal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke, aki ezzel a gondolattal nyitotta meg az első alkalommal megszervezett pedagógustestet. Az ünnepi alkalom keretében kiemelkedő Bihar megyei magyar pedagógusokat díjaztak, az átadások után pedig a jelenlévők megtekinthették a Szigligeti Társulat Játék a kastélyban című előadását.
A közönséget köszöntötte Szabó Ödön képviselő, az oktatási szakbizottság alelnöke, ünnepi gondolatait ugyanakkor megosztotta Halász Ferenc is, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének partiumi alelnöke. Szabó Ödön kiemelte, a pandémiás időszakban, amikor mindenki a képernyő elé kényszerült, nagyon sok szülő, nagyszülő rájöhetett arra, hogy valójában milyen értékes munkát végeznek el a pedagógusok. „Akkor látták meg nagyon sokan azt a hatalmas felelősségteljes munkát, amit önök minden nap elvégeztek az elmúlt években, évtizedekben azért, hogy ennek a közösségnek felkészült jövő generációja legyen, mely generáció itt, a szülőföldjén próbálja meg megteremteni azt a jövőt, amiben mi mindannyian bízunk és amelyet mi mindannyian szolgálni próbálunk” – fogalmazott. Hozzátette, már jó ideje megfogalmazódott annak a gondolata, hogy létrehozzanak egy ilyen estét, amelynek keretében értékelik és a további munkára biztatják a pedagógusokat, így örömmel tölti el, hogy ez most sikerült az RMDSZ, RMPSZ, a Rákóczi Szövetség és a Varadinum Alapítvány együttműködése által. Halász Ferenc a harminc éves RMPSZ megalakulására emlékezett vissza, amely 1991-ben történt Sepsiszentgyörgyön. „Ma már elmondhatjuk, hogy Erdély összes megyéjét behálózza, és azt hiszem, nyugodtan állíthatjuk róla, hogy az erdélyi magyarságnak a legnagyobb civil szervezete” – hangsúlyozta. A szövetség tevékenységeinek rövid bemutatása után megemlítette azokat a díjakat, amelyeket már jó néhány éve kiosztanak: Mákvirág díj a diákoknak, Ezüstgyopár és Apáczai-díj a pedagógusoknak. Halász Ferenc ugyanakkor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt harminc évben a szövetség mellett álltak.

Fotós: Pikó Stefánia

Díjazottak

Kéry Hajnal ezután felolvasta azon pedagógusok hosszú névsorát, akiknek az RMPSZ emléklapjait és emlékérméit osztották ki: Balla Júlia, Benedek Árpád, Benedek Ramóna, Ciavoi Andrea, Csorba Mihály, Darabont Erzsébet, Deak Irénke, Fazekas Erika, Gergely Irén Éva, Horváth Andrea, Illyés-Domján Laura, Jakab Katalin, Kis István György, Konrád Erzsébet Katalin stb. A Mákvirág díjakat Hirka Dániel Emánuelnek (Nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium), Cservid Ákosnak (Székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum) és Bodnár Mónika Brigittának adta át Lászlóffy Pál, az RMPSZ örökös tiszteletbeli elnöke. Mákvirág díjra azok a középiskolás diákok pályázhattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el tantárgyversenyeken, valamint kulturális és sportrendezvények díjazottjai és példás magatartású tanulók.
Az Ezüstgyopár díjat Halász Ferenc adta át Kerezsi Ella berettyószéplaki nyugalmazott matematikatanárnak. Az RMPSZ több évtizedes oktató-nevelő munka elismeréséül kétévente Ezüstgyopár díjjal jutalmazza azokat a pedagógusokat, akiknek életpályája példaértékű, munkásságuk, alkotásuk maradandó értéket teremtett. Kalmár Ferenc nagykövet, főtanácsadó, Magyarország szomszédság politikájáért felelős különmegbízottjának köszöntője után átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet a következő oktatóknak: Bakó Irén, Beke Anna, Ciubotariu Éva Ilona, Erdei Katalin, Holczman Ilona Margit, Juhos Márta Ildikó, Kun Ildikó Klára, Mészáros Márta, Molnár Márta, Németi Etelka, Soós Sándor, Tunyogi Katalin és Worsek Kornélia. Az RMPSZ megalakulásának 30. évfordulója alkalmából köszönő oklevéllel jutalmazta a Tudományos Tanács tagjaként kifejtett szolgálatáért Mészár Juliannát, az Arany János Elméleti Líceum matematika tanárát.
Az Apáczai díj ezüst fokozatát Kormányos László kapta a Kegyelet és diplomácia. Középkori királyaink Váradon (1077-1526) című munkájáért. Dicsérő oklevelet kapott továbbá Szél Gyöngyi Erzsébet és Jámbor Csilla Margit a Lépéselőny – Út a sikeres matek vizsgához című munkáért és Postol Károly a L. Kiss Ibolya emlékére című munkájáért. Elismerő oklevélben részesült Pető Csilla Mária és Nagy Réka a Módszertani útmutató az összevont osztályok tanítóinak című munkájukért. Pető Csilla Mária az RMPSZ megalakulásának 30. évfordulója alkalmából Elismerő oklevélben is részesült. Elismerő oklevelet kapott ugyanakkor Magyari Sára a Sügérségtől incelekig – női szemmel írásáért, valamint a Tandem című rovatért, illetve Antal Zsolt István a Tízesem lesz földrajzból című munkáért.
A 2021-es Tehetséges pályakezdő pedagógus díjat Gábor Mária Lídia, a Köröstarjáni 1. Számú Általános Iskola tanítója nyerte, a 2022-es díjat pedig Geszti Ivett, a Borsi Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Líceum magyartanára. A 2021-es szakmai díjat Tóth Márta, az Ady Endre Elméleti líceum magyartanára nyerte, 2022-ben pedig Zalder Éva-Mária, a Szent László Római Katolikus Teológia Líceum magyartanára.
Az Életmű díjat 2021-ben Feder Enikő, nyugalmazott biológia tanár kapta, a 2022-es díjat pedig Pásztor Gabriella Mária, nyugalmazott magyartanár, a Szacsvay Imre Általános Iskola volt igazgatója vehette át. Az egybegyűltektől Meleg Vilmos, a Varadinum Alapítvány elnöke búcsúzott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában