Fűtés

2022.11.24. 17:49

Kevesebbe kerül a fűtés, mégis ugyanannyit fizetünk érte

Ugyanannyit fognak fizetni a váradiak télen a fűtésért, mint eddig, annak ellenére, hogy a Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) mintegy hat százalékkal csökkentette a lakosságnak biztosított hőenergia előállítási árát.

Pap István

Az ANRE döntése nyomán a Nagyváradi Hőszolgáltató is kiszámolta a november 1-től érvényes hőenergiaelőállítási költségeket. Ezek szerint a lakossági hőenergia előállítási ára 5,40, illetve 6,06 százalékkal csökkent, annak függvényében, hogy a fogyasztó a szállító vagy az elosztó hálózathoz van-e bekötve, ezzel szemben a nem lakossági fogyasztók számára az előállítási költség 31,6–42,8 százalék közötti arányban megnőtt. Ennek ellenére a nagyváradi városvezetés úgy döntött, hogy nem csökkenti a lakossági fűtés árát, hanem megtartja a tavalyi tarifákat, és ezzel nem a lakosság, hanem a helyi költségvetés ér el megtakarításokat. Vagyis a váradiak továbbra is 335 lejt fizetnek gigakalóriánként, ha a szállítóhálózathoz, és 373 lejt akkor, ha az elosztó hálózatoz vannak csatlakoztatva. A tegnapi tanácsülés előtti sajtótájékoztatón Florin Birta polgármester kifejtette, hogy az előállítási költség fedezésének különbözetét a helyi költségvetésből állják, függetlenül attól, hogy mekkora az áfa. A kormány döntése értelmében ugyanis a lakossági hőenergia fogyasztásra a téli hónapokban mindössze 5 százalékos áfát vetnek ki, az április-október időszakban pedig visszaáll a 19 százalékos áfa. Mindezeket figyelembe véve Nagyváradon a szállító hálózatra csatlakoztatott fogyasztók esetében gigakalóriánként 60 lejes szubvenciót fizet a város a téli hónapokban és 130 lejt a fűtésszezonon kívül, míg az elosztóhálózatra csatlakoztatott fogyasztók esetében a támogatás 68, illetve 127 lej gigakalóriánként, annak függvényében, hogy mekkora az áfa. A polgármester elmondta azt is, hogy többek között azért nem adnak több szubvenvciót, mert a város lakosságának mintegy 75 százaléka van hozzácsatlakoztatva a távhőrendszerhez, ezért ennél nagyobb fűtéstámogatást a város már nem tudna fizetni. Hozzátette, hogy nagyságrendileg a távfűtés ugyanannyiba kerül, mint a fafűtés és a gázfűtés is a városban, de ez utóbbiakra az önkormányzat nem fizet semmilyen támogatást, ezért nem is tartanák méltányosnak más váradiakkal szemben azt, hogy a távhőrendszerre csatlakoztatott fogyasztók nagyobb kedvezményt kapjanak. Érvként említette azt is, hogy három év alatt így is megduplázta az önkormányzat a lakossági hőenergia-fogyasztás támogatását: 2020-ban húszmillió lejt fizettek erre a célra, 2023-ban pedig a számítások szerint már 40 millió lej lesz a szubvenció. Hangsúlyozta azt is, hogy immár nem Nagyváradon a legmagasabb a lakóssági távhőár, példaként említve Konstancát és Craiovát, ahol a lakosság többet fizet a fűtésért, mint a váradiak.

Az érem másik oldala

A Nagyváradi Helyi Tanács ellenzéki tanácsosai egészen másképp látják a helyzetet. A tanács szociáldemokrata (PSD) frakciója eleve a határozati javaslat elnapolását kérte, de mivel ez nem történt meg, annak vitáján fogalmazták meg aggályaikat. Liviu-Mihai Sabău Popa érthetetlennek nevezte azt, hogy az ANRE meglehetősen komoly, mintegy 6 százalékos árcsökkenést állapított meg, de ez nem tükröződik vissza Nagyváradon a lakossági számlákon. Azt is megemlítette, hogy a Nagyváradi Hőszolgáltató az általa megtermelt villamos energia értékesítéséből 130 millió lejes profithoz jutott, de a váradi lakosok semmilyen anyagi hasznát nem érzik ennek sem. Kifogásolta azt is, hogy a váradiaktól mindig csak áldozatokat kér az önkormányzat, még akkor is, amikor a kedvező pénzügyi, gazdasági folyamatok, mint most például az ANRE árcsökkentése, lehetőséget nyújtana arra, hogy a lakosok is megérezzék a saját pénztárcájukon azt a rengeteg beruházást, amit a váradi távhőrendszerbe beleölt a város. Mint mondta, nem tartja normálisnak azt, hogy a váradiak ugyanannyit fizetnek most is a hőenergiáért, mint amikor háromszor ennyi volt az előállítási költség, és azt is megjegyezte, hogy az itteniek még mindig többet fizetnek a távhőszolgáltatásért, mint a kolozsváriak, holott utóbbi városban sokkal jobbak a fizetések, mint nálunk. Hozzátette, hogy magát a támogatási rendszert is át kellene gondolni, elképzelhetőnek tartaná ugyanis azt, hogy a szegényebb fogyasztók nagyobb fűtéstámogatást kapjanak, a tehetősebbek pedig akár fizethetnék a teljes árat. Mindenesetre a távhőfogyasztás szubvenciójának ügyét közvitára kellene bocsátani. Florin Birta válaszában nagyjából megismételte mindazt, amit a sajtótájékoztatón is mondott. Szabó József, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője ugyan megdicsérte a városvezetést azért, mert gondolt a lakossági fogyasztókra és anyagilag támogatja őket, ugyanakkor el is marasztalta őket amiatt, hogy az ellenzék véleményét nem kérték ki ebben a nagyon fontos kérdésben. „Ha minket is megkérdeznek, akkor azt javasoltuk volna, hogy a kis- és középvállalkozásokat is támogassa a város, őket ugyanis nem segíti ez a határozat” – fogalmazott. Szabó József is azon a véleményen volt, hogy el kellett volna napolni a döntést ebben a kérdésben addig, amíg nem születik alaposabb, átgondoltabb javaslat. Ezekre a felvetésekre már nem érkezett válasz a városvezetés részéről. A vita végén a helyi tanács liberális többsége megszavazta az előterjesztést az RMDSZ-es tanácsosok tartózkodása és a PSD-s tanácsosok ellenszavazatai mellett.

Címkék#cet#fűtés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában