Bibliai ősatyák

2022.09.08. 19:00

Szünidei gyermekbibliahét Kisszántón

Címkék#bibliahét

Dr. Zabán Bálint Károly lelkipásztor

Kisszántón is megszervezték augusztusban a vakációs gyermekbibliahetet. Az alkalmak tematikája a bibliai ősatyák korába hívta meg a gyermekeket, pontosabban Ézsau és Jákób testvérkapcsolatára összpontosított. A gyermekek felé intézett meghívás és kalauzolás a Szent Biblia világába, az ősatyák korába, nemcsak a szentírási beszámolók érthető és érdekes bemutatását foglalta magába, hanem azok hű és gondolatkeltő, református teológiai és etikai értelmezését, sőt alkalmazását is. A Bibliában leírt talán legtragikusabb fivérkapcsolat a Kainé és az Ábelé, s éppen ezért helyénvaló, ha többek között, Ézsau és Jákób kapcsolatát is úgy próbáljuk meg bemutatni, hogy közben ott lebeg a háttérben annak a lehetősége, hogy talán, Ézsau és Jákób is ekként végzik majd. Ezen ősbeszámolók keltette feszültségben teltek a hét napjai: vajon a fivérek kapcsolata tragikusan vagy boldogítóan alakul-e? „Bocsánatból élsz, bocsáss meg te is!” Ekként hangzott a pénteki nap vezérüzenete, amely nem kis fordulattal mutatta be a váratlant, mégpedig a két fivér örömteli, bűnbánó, bocsánatkérő és egyben megbocsájtó ölelését.

A szombati nap délelőttjét kihasználva, a gyermekbibliahetes csapat Nagyszántóra karikázott, az ottani kultúrotthon udvarára. Ott pedig előre elkészített bibliai történetekkel kapcsolatos játékokban vetélkedhettek a gyermekek. Az utolsó játék, amelyet még évekkel ezelőtt honosítottak meg Kisszántón brit református-presbiteriánus fiatalok, azaz a „Csepp, csepp, csorog,” immáron a szülők bekapcsolódásával is újból nagy sikert aratott. A nagyszántói ottlét imádsággal zárult. Hadd illesse köszönet a kisszántói egyháztagokat azért, hogy jelenlétükkel, illetve a játékokba való bekapcsolódásukkal tették emlékezetessé ezt az alkalmat.

 

Rövid szerepjátékok, uzsonnázások, barkácsolások, aranymondástanulások, éneklések és közös játékok tarkították a hét alkalmait. Ezúton is köszönetünket nyilvánítjuk az érintetteknek a szervezésben és az alkalmak megtartásában nyújtott hűséges és kitartó segítségért, a gyermekbibliahét szemléltetőeszközeiért, a gyermekeknek küldött finomságokért, illetve a szülőknek, nagyszülőknek és gyermekeknek, akik anyagi hozzájárulásukkal, illetve részvételükkel támogatták a gyermekbibliahetet.

A gyermekbibliahét záróalkalmára vasárnap került sor a templomban, melyre meghívást kaptak a szülők és nagyszülők is. Az igei üzenet a gyermekek interaktív bevonásával és segítségével szólt a hívekhez. A gyermekek a KOEN alapítvány holland támogatói által biztosított, Ézsau és Jákób történetét bemutató, a híres Kees de Koort rajzaival díszített könyveket, az Egyházközség által biztosított ajándékok kíséretében vehették át.

Ézsau és Jákób története fontos üzenetet hordoz számunkra: hadd bátorítsuk gyermekeinket is arra, hogy az élet nehézségei és e világ sodrása közepette tudjanak és akarjanak tűzben megpróbált hittel és isteni valamint atyai áldásokat örökölve Isten arcába tekintő Isten-arcú gyermekek s majd református felnőttek lenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában