TIFF

2022.09.05. 18:00

A legjobb dolgokon bőgni kell

Cristina Groșan A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjét tekinthették meg az érdeklődők szeptember 2-án, pénteken a filharmóniában az ötödik nagyváradi Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretén belül.

Forrás: filmtett.ro

Hegedűs Krisztina

Már a film legelején megismerhetjük Maját, Rainer-Micsinyei Nóra alakításában, aki a harmincas évei elején jár és úgy látszik, hogy a magánéletében is kezdenek végre összejönni a dolgok. Párját Bányai Kelemen Barna alakítja, akivel épp egy új lakásba készülnek költözni az egyetemi éveket követően. Az új lakás előkészítése miatt pár napig Maja anyukájánál kell meghúzzák magukat, ám ez nem halad a terv szerint. Maja anyukája, akit Hernádi Judit alakít, nem tudja befogadni őket az első napon ezért Maja arra kényszerül, hogy egy rég nem látott távoli rokont, Irma nénit keresse föl a szálláshely miatt. A történetben lévő csavar akkor tárul a néző elé, amikor Maja belép Irma nénihez és holtan találja, ülve a konyhaasztalnál, fejével az asztalon. Maja kénytelen ott maradni a halott Irma nénivel, mivel a családjából senki nem ér rá segíteni. Eközben Sára (Huzella Júlia), gyerekkori barátja toppan be váratlanul, mivel az anyukájától hallotta, hogy Maja otthon van. A lakásban már ketten várják a hullaszállítókat, „jó lesz ez” – hangzik el a filmben, és mindeközben komikus párbeszédek, jelenetek zajlanak a két rég nem látott barátnő között. Ahogy nézzük a filmet, egyre inkább érezzük Maja elmélyülését a saját próblémáival kapcsolatban, és kiderül, hogy egyikük élete sem olyan tökéletes, mint ahogy az kívülről mutatkozik. Láthatóan Maja nem boldog a saját életével kapcsolatban, a társadalmi elvárásokat nem tudja teljesíteni, de mint kiderül a film végén, nem is szeretné. 

A „dramedy” főszereplőjével többnyire az érzékenyebb nézők és leginkább harmincas éveiket élő nők, szülők könnyen azonosulni tudnak, hiszen olyan élethelyzetek merülnek fel ebben az egy óra 24 perces filmben, mint a gyerekvállalás, munkakeresés, párkapcsolati problémák, megfelelési kényszer, kapuzárási pánik és a saját helyünk keresése a világban. Az éjszaka folyamán Majában egyre inkább csak erősödik az a gondolat, hogy változtatnia kell párkapcsolatán, amit a film végén meg is tesz, kockáztat a boldogsága érdekében, Irma nénit elszállították a hullaszállítók és Maja a változtatást követően felszabadul, fittyet hányva a társadalmi elvárásokra.  
A film vetítése közben a nézőtéren is hallható volt a jó poénok jelenléte, a kacagás mellett mégis felmerült a történet drámaisága is, hiszen az idő múlásával és a halállal mindannyian számolnunk kell. Cristina Groșan nagyjátékfilmjét a szarajevói filmfesztiválon mutatták be, a forgatókönyvön Rainer-Micsinyei Nórával közösen dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában