Árverés

2022.04.05. 13:00

Nemzetközi iskolai campus létesül

A Bihar Megyei Tanács árverésre bocsát egy telket a Ceyrat lakónegyedben, azzal a céllal, hogy egy nemzetközi iskolai campus épüljön ott 4,3 millió euró értékben.

Forrás: bihon.ro

Ciucur Losonczi Antonius

 

A vonatkozó határozati javaslatot múlt csütörtöki gyűlésén fogadta el a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A dokumentáció szerint az iskolában románul és idegen nyelveken zajlana az oktatás, a több mint 8 ezer négyzetméter nagyságú telek pedig a Ceyrat utcán található, a Prima tömbházak közelében. Ilie Bolojan tanácselnök kifejtette, hogy a terület a megyei tanácsé, a tenderfüzetben leírtak pedig a repülőtér cargo terminálja esetében is alkalmazott modellt követik, vagyis amennyiben a befektető teljesíti az általa vállaltakat, akkor lehetősége nyílik majd arra, hogy a végén megvásárolja a kijelölt földterületet. Ahogyan az ilyen megállapodások aláírásakor általában lenni szokott, mindkét félnek, a helyhatóságnak és a befektetőnek is lesznek jogaik és kötelezettségeik. A döntés meghozatalának fő indokai közt szerepel, hogy több bevételhez fog jutni a megye költségvetése, illetve új munkahelyek létesülnek.

 

A beruházás becsült értéke 4,3 millió euró: a Bihar Megyei Tanács árverésre bocsátja a 8759 hektárt, melyet egy magánbefektető 25 évre bérbe vehet, a szerződés meghosszabbításának lehetőségével. Az árverés évi 3 euró/négyzetméter vagy 75 euró/négyzetméter/25 év indul. A befektető kell építsen óvodai, általános iskolai és líceumi nevelés és oktatás helyszínéül szolgáló ingatlanokat, étkezdét és sporttermet, melyek a terület 60 százalékát foglalják el. Az épületekben lesznek osztálytermek, műhelyek és laboratóriumok, a szabadtéren pedig sportpályát és két játszóteret is ki kell alakítani. Az aláírástól számított fél éven belül meg kell szerezni az építkezési engedélyt, valamint 8 hónapon belül el kell kezdődjenek az építkezések. Első ütemben 2023. szeptember 30-ig legalább egy óvodaépületnek állnia kell. Három éven belül a projektnek legalább a fele meg kell, hogy valósuljon, hat év múlva pedig kész kell legyen a campus, illetve vis maior esetén 8 hónappal kitolhatók a határidők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában