Tájékoztatás

2022.02.11. 08:58

Rekordméretű beruházási költségvetése van a megyének

Mint arról korábbi lapszámainkban is hírt adtunk, kedden elfogadták a megye idei költségvetés-tervezetét. Ennek apropóján tartott sajtótájékoztatót tegnap Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Bihar megyei tanácselnöki tanácsadó.

János Piroska

 

„A 2022-es költségvetés rekordméretű, mintegy 880 millió lej a teljes költségvetése a megyei tanácsnak. Összehasonlításképpen, a tavalyi ez 515 millió lej volt, tehát egy több mint hetven százalékos növekedésről beszélhetünk. Ez elsősorban a rekordméretű beruházási költségvetésnek köszönhető, a megyei tanács különböző beruházásokra ugyanis 573,6 millió lejt fog költeni” – kezdte a számadatok ismertetését tegnapi sajtótájékoztatóján Csomortányi István tanácselnöki tanácsadó. Elmondása szerint a megyei tanács beruházási költségvetése az elmúlt két évben folyamatos növekedésben volt: míg 2020-ban, a korábbi vezetés alatt, a beruházási költségvetés 153 millió lej volt, vagyis a megye teljes költségvetésének csak a harmadát költötték fejlesztésekre, 2021-ben, az új vezetés idején, ez az összeg már 296 millió lejre nőtt. Tavaly az intézményhez tartozó fenntartási költségekre és a beruházási költségekre szánt összeg közel egyező volt. „2022 az első olyan év, amikor a megye beruházási költségvetése jóval nagyobb, mint a fenntartási költségekre fordított összeg. Ez sok mindennek köszönhető, elsősorban annak, hogy a beruházási oldalon számos olyan európai uniós finanszírozás várható, amelyek növelik a fejlesztésre költhető összegek mértékét, ugyanakkor ide tartozik az a fegyelmezett és takarékos gazdálkodás, amellyel sikerült a megyei tanácshoz tartozó fenntartási költségeket csökkenteni, többek között még a 2020 végén a sok vitát kavart létszámcsökkentés által is, ugyanis a megyei tanács közvetlen állománya az akkori 180 körülihez képest most 90 körül mozog” – jegyezte meg Csomortányi István.

 

Infrastrukturális fejlesztések

 

Idén a megye a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 476,2 millió lejt különít el. A Nagyvárad metropolisz-övezetében zajló útépítések pályázati költségeire az önkormányzat 12 millió lejt irányoz elő, ide tartozik a Bihart Hegyközpályival, és a Nagyürögdöt Váraddal összekötő út. Ebben a költségvetésben szerepel az élesdi körgyűrűre szánt 39 millió lejes költség, a Belényest és Vaskohsziklást elkerülő út 123,4 millió lejes költsége. Ezeknek az esetében minimális a megye hozzájárulása, ugyanis uniós pénzekből fogják megvalósítani – tette hozzá Csomortányi István. A Nagyváradot Váradszentmártonnal összekötő út értéke 69 millió lej, fontos fejlesztés ugyanakkor a Nagyvárad–Arad közötti gyorsforgalmi út, amelynek a tervezési költségére a megye 10 millió lejt szánt. A tenkei körgyűrű előkészítésére is 0,8 millió lejt szán a megye, további hét millió lej a nagyváradi repülőtérhez tartozó fejlesztésekre van elkülönítve. 

 

A megyei tanács 3 millió lejt különített el azon községek projektjeinek támogatására, amelyek a gázhálózatot szeretnék megvalósítani, ugyanakkor zajlik az előkészítése annak a nagy volumenű gázhálózat-bővítési beruházásnak, amely által a Sebes-Körös völgyében, ay Alsólugas és Bánffyhunyad közötti szakaszon építik meg azt a gázvezetéket, amely direkt módon összeköttetést teremt majd Bihar és Kolozs megye között.

 

Ipari parkok

 

A megye városaiban – Élesd, Margitta, Belényes és Vaskohsziklás – tervezett ipari parkok építése is előkészítés alatt áll, ezekre 1,8 millió lejt különített el a megyei tanács. „Fontos lenne, ha sikerülne megállapodásokat kötni a megye északi részében levő önkormányzatokkal is, hiszen fontosnak tartom azt is, hogy Érmihályfalva esetében is kerüljön napirendre egy ipari park megépítése. Ha erre lesz hajlandóság, akkor én örömmel fogok közvetíteni a megyei tanács vezetése és a helyi polgármester között” – jegyezte meg Csomortányi. 

 

Környezetvédelemre 13,2 millió lejnyi összeget fordítanak. Ezúttal is megrendezik a Tisztaság hava programot, Együtt a tisztább megyéért akciót. A hulladékgyűjtőpontok megépítése kapcsán a megyében négy helyszín esetében már a kivitelezés is elindul hamarosan, illetve további hét helyszínen ezek előkészítése kezdődik meg, összesen 7,5 millió lej értékben. Kórházfejlesztésre 8,7 millió lejt irányoz elő a költségvetés. Még az idén elkezdődik a pénzügyi palota felújítása, ahol a megyei tanács új székhelyét fogják berendezni. Ennek a beruházásnak az értéke 4 millió lej. 

 

Kulturális intézmények fejlesztésére 20,5 millió lejt fordítanak, ennek legnagyobb része (13,8 millió lej) a Körösvidéki Múzeumhoz kerül. A megyei könyvtár 3,5 millió lejt kap. Ennek kapcsán elhangzott: az egykori váradvelencei kultúrház esetében megírt uniós pályázatot folytatni lehet, a megyei tanács még tavaly szavazta meg, hogy a Várad irodalmi, művészeti és kulturális folyóirat helyét a megyei könyvtár vegye át a RO-HU-s projektben. Az állami filharmónia részére 0,4 millió, a színház épületének felújítására pedig 1,9 millió lejt különítettek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában