Beszámolók

2022.02.24. 08:53

Környezetvédelmi és vízügyi befektetések

Ciucur Losonczi Antonius

 

A Bihar megyei prefektúra szerdai kollégiumi gyűlésen prezentációt tartott Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője. Arra hívta fel a figyelmet, hogy elsősorban környezetvédelmi és vízügyi befektetéseket hajtanak végre ebben az időszakban a Körösök vízügyi medencében. Északról dél felé haladva az Érmelléken Bihardiószeg és Janka között egy automata víztisztító berendezést fognak kiépíteni, mely majd az Érről, a határszelvény előtt eltakarítja a képződő úszóhulladékokat. Ez egy körülbelül 3,5 millió lej értékű beruházás lesz. A Berettyón Berettyószéplakon van egy tározójuk, és már a tó területén összegyűjtenék a Szilágyságból érkező szemetet. A Sebes-Körös folyón Nagyváradon, a Kolozsvári úti Czinka Panna-telep környékén román–holland kormányközi segítséggel egy olyan berendezést helyeznek ki a közeljövőben, mely szintén meggátolja a szennyezést. Ez a szerkezet várhatóan már a héten megérkezik Váradra. Mivel tavaly nagyon sok problémájuk volt az úszóhulladékkal, főleg Feketebátor térségében, ezért a Fekete-Körösön, Tenke környékén próbálnak egy olyan berendezést felszerelni, mely összeszedi a szemetet. „A Körösök vidékén az ilyen típusú szennyezések mértéke azért nem annyira jelentős, a Körösök Vízügyi Igazgatósághoz tartozó részeken inkább a Szamos, a Túr és a Kraszna völgyében számottevő. Vonatkozó terveink vannak, ezeket majd a víz világnapja alkalmából fogjuk bemutatni Szatmárnémetiben és Nyíregyházán, ahol a vízügyi szakembereken kívül jelen lesz Nagy István magyarországi agrárminiszter is” – magyarázta az igazgató.

 

Mentőcsónakokkal bővült a tűzoltók felszerelése

 

Sorin Caba dandártábornok, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) főparancsnoka is „vizes” témával készült, pontosabban arról számolt be, hogyan avatkoznak be árvizek esetén. Örömmel újságolta, hogy egy támogatónak köszönhetően kaptak nyolc darab, négyszemélyes csónakot, melyekkel könnyebben tudnak manőverezni szűkebb helyeken is. Ugyanakkor brit szakemberek segítségével tanfolyamokat is szerveznek. 

Fotó: ISU

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség vonatkozó közleményéből kiderül, a szóban forgó csónakok három felfújható részből állnak, melyek plusz stabilitást nyújtanak és időtállóbbak is emiatt. Az oldalsó sínek meg vannak erősítve, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak, a könnyű összeszerelhetőségnek köszönhetően pedig hamarabb eljuthatnak az áldozatokhoz. A csónak négy személyt képes elszállítani vagy maximum 416 kilogrammot.

 

A 2019–2021-es időszakban a Bihar megyei katonai tűzoltók 877 áradás miatti bevetésen vettek részt, ebből 2019-ben 299 alkalommal, 2020-ban 413 alkalommal és 2021-ben 165 alkalommal. A legtöbb küldetés 2019 májusában és júniusában volt, összesen 296, valamint 2020 júniusában és júliusában, összesen 401, továbbá 2021 májusában is augusztusában is sok bevetésen vettek részt, összesen 115 áradásos eset miatt. Továbbá az elmúlt három évben a tűzoltók több mint harminc olyan bevetésen vettek részt a megyében, ahol fulladásról vagy elmerülésről volt szó.

 

A nyolc mentőcsónakot a következő osztagok között osztották szét: nagyváradi 1-es és 2-es osztag, valamint a margittai, nagyszalontai, vaskohsziklási, élesdi és tenkei bázisok között.

 

Dumitru Țiplea prefektus jelezte, hogy intézmények közti együttműködésben három hónapon keresztül egy héttagú munkacsoport felleltározta, hogy hol vannak a megyében olyan ingatlanok, melyek árvizek esetén veszélyeztetve vannak. 763 ilyen építményt azonosítottak be, és 212 tulajdonosnak felszólítást küldtek, hogy saját felelősségű nyilatkozatot írjon arról, hogy tudomása van erről. Ugyanakkor a prefektúra felszólította a polgármestereket, hogy csak akkor hagyjanak jóvá építkezéseket, ha a befektetők rendelkeznek a vízügyi igazgatóság által kibocsájtott árvízvédelmi engedéllyel.

 

A prefektúrai kollégium ülésén Gabriela Iova igazgató ismertette a Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) tevékenységét, illetve azt, miként valósítják meg a kormányprogramot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában