Előadások

2021.12.07. 15:00

Megtartotta egyetemista programjának első képzését a Collegium Varadinum Szakkollégium

Püspökfürdőn, az egyik hotelben tartották péntek délután a Collegium Varadinum Szakkollégium által szervezett egyetemista program nyitóünnepségét, majd az első előadások is elhangzottak.

Ciucur Losonczi Antonius

Mérföldkőhöz érkezett a Collegium Varadinum Szakkollégium, ugyanis hosszas előkészítő tevékenység, illetve jelentkezési időszakot követően a 2021–2022-es tanévben húsz, Nagyváradon tanuló magyar egyetemista részvételével az elmúlt hétvégén elindította első egyetemista programját.Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy Váradon is egy olyan műhely alakuljon ki, mely a fiatal tehetségekkel foglalkozik” – nyilatkozta portálunkat Tőtős Áron, a Collegium Varadinum alapító-elnöke. Megjegyezte: a tehetségkutatás minden területre kiterjed, hiszen a felvételt nyert hallgatók közt van olyan, aki zenei téren nyújt kimagasló teljesítményt, de ugyanúgy van köztük kiváló sportoló, leendő orvos, biológus és mérnök is. Igyekeztek tehát minél több tudományágat lefedni, melyeket oktatnak a Partiumi Keresztény Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen is. A járvány ugyan megnehezítette a felvételi időszakot, de ezzel együtt egy sikeres perióduson vannak túl: a többlépcsős folyamat során első körben önéletrajzot, motivációs levelet kértek a jelentkezőktől, és azokkal, akiknek a kérését megalapozottnak találták, hosszabban is elbeszélgettek online. Közösségépítői céllal is a képzések több szinten és helyszínen zajlanak: vannak kötelező jellegűek is, melyeken szakmailag fejlesztik a program résztvevőit, azon készségeiket és kompetenciájukat, melyekre véleményük szerint nagy szükségük van a 21. században – magyarázta Tőtős Áron.

A nyitóünnepségen Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese elitképzésnek nevezte Collegium Varadinum egyetemista programját. Hangsúlyozta: amikor megkeresték őket, a KREK természetesnek tartotta, hogy a volt „kis Lorántffy” épületében helyet biztosítson a szakkollégiumnak. „A legjobb reformációi hagyományoknak megfelelően, hiszen Luther Márton is azzal kezdte, hogy az iskola az egyház veteményeskertje. A Collegium Varadinum ugyan nem egyházi intézmény, de enyhe parafrázissal élve kijelenthető, hogy a partiumi magyarságnak egyik veteményeskertje”vélekedett a főjegyző.

Böcskei László római katolikus megyés püspök úgy fogalmazott: a szellem művelésének és az emberi elme elmélyítésének vágya a keresztény világban egyidős a vallásunk születésével. Az ebbe az irányba tett szervezett erőfeszítések pedig egyidősek magának az egyházszervezetnek a kialakulásával, ezért bízvást elmondhatjuk azt, hogy itt, nálunk is, a mi régiónkban hit és tudás, lélek és szellem, tudomány és lelkiség a pünkösdi láng fellobbanása óta kéz a kézben egyaránt fontos küldetése minden Krisztust követőnek.

A jelenlevőket köszöntötték meg dr. Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, a Rajk Szakkollégium alapító elnöke, dr. Gál Katalin adjunktus, a PKE szakkollégium-felelőse és dr. Nagy Mihály Zoltán történész-levéltáros, a Nagyváradi Egyetem óraadó tanára. A zenei momentumokról Bódi Mátyás László szakkollégista gondoskodott.

A szünet után Markó Béla író, költő, a Kós Károly Akadémia elnöke tartott online előadást a transzszilvanizmus múltjáról és jövőjéről, a jelenlevő dr. Szász István Szilárd szerkesztő, publicista pedig egy prezentációt Az álhírek hálójában címmel.

A rendezvényt támogatta a Wilfried Martens Központ, a Kós Károly Akadémia, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Együttműködési Alap, az RMDSZ Communitas Alapítvány, a KREK és a Rákóczi Szövetség Bihar megyei szervezete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában