Advent 2021

2021.12.17. 13:11

A váradi Kiss Stúdió adventi előadása

Múzeumi Esték – Advent 2021 címmel tartottak karácsonyra hangoló előadást szerda este a nemrég megnyílt Varga Vilmos és művésztársai – Partiumi Színházi Gyűjtemény termében. Az esten felléptek Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek.

János Piroska

Új helyszínen, de a Kiss Stúdió hagyományos karácsonyi előadása várta azokat, akik szerda este ellátogattak a Pável utca 10. szám alatt nemrég megnyílt színészmúzeumba. A Múzeumi Esték – Advent 2021 címet viselő előadáson elhangzott többek között Pilinszky János A várakozás szentsége című írása, Dsida Jenő Közeleg az emberfia, Ady Endre Karácsonyi rege, Szilágyi Domokos Karácsony és Dutka Ákos Karácsonyi beszélgetés az Úr Jézussal 1923-ban című verse is.

 

A verses-zenés összeállítást követően a jelenlevők számára lehetőség nyílt megismerkedni a novemberben átadott gyűjtemény kiállítási tárgyaival A színészmúzeum létrejöttéről a kiállítási tárgyak feldolgozásával, leltározásával foglalkozó Tavaszi Hajnal levéltáros, művelődéstörténész tartott rövid beszámolót. Elmondta: a Partiumi Keresztény Egyetem által rendelkezésre bocsátott épületrész önmagában is impozáns, a jelenleg berendezett két teremben a Rimanóczy-műhelyből származó csempekályhák állnak. „Fontosnak tartottuk azt, hogy olyan személyek és momentumok maradjanak meg a köztudatban, amelyek fontosak a színházba járónak, a színháztámogatónak, illetve a művészeknek” – fogalmazott, hozzátéve: a helytörténeti jelentőséggel bíró gyűjtemény létrehozása által a közönség elhaló tapsa utáni múló pillanatot szerették volna megragadni.

 

A rendezvényen jelen volt Vindis Andrea színművész, Csíky Ibolya lánya, aki édesanyja személyes tárgyaival szintén hozzájárult a gyűjtemény gyarapításához. A 2017-ben elhunyt színművészről előadásokon, valamint pályatársakkal készült fényképek, a bemutatók rendezői által dedikált műsorfüzetei, díjai, köztük a magyar államtól kapott érdemkereszt tekinthető meg. „Nagyon örültem, amikor Kiss Törék Ildikó megkeresett, hogy ezeket a dokumentumokat gyűjtsem össze és hozzam el. Sajnos akkor a világjárvány megálljt parancsolt nekünk, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy most végre létrejött, illetve láthatom a gyűjteményt” – mondta el Vindis Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában