Új egyensúly

2021.10.19. 14:00

A nagyváradi szervezetet is képviselték az RMKT országos vándorgyűlésén

Csíkszeredában tartották meg nemrég a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) 30. vándorgyűlését Új egyensúly mottóval. A nagyváradi szervezet teljes vezetősége (Szabó Géza elnök, valamint Székely-Farkas Tímea és Flórián Gyula alelnökök) jelen volt, illetve más itteni tagok is.

Fotó: RMKT

Ciucur Losonczi Antonius

Csíkszereda adott otthont a Romániai Magyar Közgazdász Társaság évi legjelentősebb szakmai rendezvényének, a 30. Közgazdász Vándorgyűlésnek. Az idei rendezvény témája az Új egyensúly – 30 év – múlt és jövő volt, melyen megvitatásra kerültek a román gazdaság jövőképességét/sikerességét elősegítő/meghatározó tényezők.

A konferencián öt plenáris előadás és négy szekcióülés keretében több mint harminc, hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert előadó osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. Olyan témák kerültek megvitatásra a műhelybeszélgetéseken mint például: buktatók és jó példák a generációváltó családi vállalkozások világából; egyensúly és növekedés – fenntartható megoldások az üzleti gyakorlatban; járvány és infláció – minden kontroll alatt? A prezentációk pedig arról szóltak többek közt, hogy miként hatott a COVID az erdélyi kisvállalkozásokra, és mik lehetnek a jövőbeli kilátásaik; hol állnak és hova tartanak a vállalkozók; milyen a hatalom nélküli vezetés; kik a pénzügyi szektor innovátorai?

A zöld panel munkálataiba bekapcsolódó Székely-Farkas Tímea lapunknak arról számolt be, hogy felvetődött az is, hogy napjainkban a nagymértékű környezeti károsodás hatására a nagyvállalatok érdeklődése is megnőtt ez irányba, hiszen fokozódik a környezetkímélő termékek, eljárások iránti kereslet. A cél a gyártási és működési folyamatok környezeti hatásának csökkentése és a környezetbarát termékek gyártása. A nagyvállalatok esetében fontos egy ökológiai stratégia kidolgozása, mivel termékeik előállításához kevesebb víz/nyersanyag és energia szükséges, csökkentve ezzel a hulladékártalmatlanítási költségeket. A fogyasztói társadalom környezeti érzékenysége és tudatossága ugyanakkor megnőtt, így kritikusabban reagálnak a környezetkárosító eljárással készült termékekre.

Tánczos Barna vízügyi, erdőgazdálkodási és környezetvédelmi miniszter előadásában hangsúlyozta, hogy az uniós vezetők azt a célt tűzték ki, hogy 2020-ra az uniós energiafogyasztás 20 százaléka megújuló energiaforrásból származzon, s ez 2030-ra érje el a 32 százalékot. Beszélt a felelős erdőgazdálkodásról – ahol egyensúlyra van szükség –, az energiahatékonyság növeléséről Romániában és uniós szinten is állami támogatások által, amire az önkormányzatok pályázhatnának és akár kialakíthatnak mindenhol hulladékgazdálkodási rendszereket. A tárcavezető felhívta még a figyelmet a jövő év elején bevezetésre kerülő betétdíjas rendszerre, aminek keretében különböző csomagoló anyagokat, üdítős PET-palackokat, fémdobozokat és üvegeket vissza lehet majd váltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában