Beruházás

2021.09.08. 07:42

Három tömbház épül kertvárosi övezetbe

A Nagyváradi Helyi Tanács hozzájárult ahhoz, hogy eladjon két városi tulajdonban lévő telket egy magáncégnek a Gázgyár (Erou Marius Cosma) és a Tompa Mihály (Alexandru Vlahuță) utcákon. A megvásárolt telkekre a cég három tömbházat akar építeni.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén több környékbeli lakó is szót kért, hogy tiltakozzon a tervezett beruházás ellen. Hirțe Călin és Gal Oana azt kérték a testülettől, hogy vonják vissza az eladásra vonatkozó határozattervezetet, mert a környékbeli házakban lakók nem értenek egyet azzal, hogy közvetlen szomszédságukba tömbházakat építsenek. Hirțe Călin elmondta, hogy két tömbház az egykori Munca Szövetkezet területére épülne, közvetlenül a Bălcescu iskola mellett, a másikat pedig két magánház közé húznák fel. Megítélése szerint ezeken a telkeken iskolát, óvodát vagy egészségügyi létesítményt kellene emelni. Felkapta az ötletet Adrian Madar helyi tanácsos is, aki elmondta, hogy a Bălcescu iskola számára kellene építeni valamit arra a telekre, amit a város eladni készül. A helyi tanács liberális többsége nem fogadta meg a javaslatokat és megszavazta az eladásra vonatkozó előterjesztést, melynek értelmében a város eladja a Gázgyár utca 11. szám alatt lévő 3207 négyzetméternyi telkét és a Tompa Mihály utca 27. szám alatti 777 négyzetméternyi telkét a Tiradi Mob cégnek, amely tömbházakat fog építeni a megvásárolt telkekre. A cég már meg is kapta az építkezési engedélyt. Eredetileg a cég csak használtba kapta a két telket a varostól az építkezések idejére, és csak a beruházás megvalósítása után vásárolhatta volna meg azokat, de a vállalkozás azzal érvelt, hogy könnyebben kap bankhitelt, ha saját telkén építkezik, illetve a felépítendő lakásokat csak a hozzájuk tartozó telekrésszel együtt lehet majd értékesíteni, így az előértékesítés – a lakások eladása még elkészültük előtt – szintén csak akkor történhet meg, ha a cég birtokában vannak a telkek. A beruházás egyébként a tervek szerint több mint 21 millió lejbe fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában