Kiadás

2021.04.16. 09:30

Több napra számláztak, ezért magasabb a márciusi fűtésszámla

Nagyobb a márciusi fűtésszámla, mint amennyire az indokolt lenne, jelezte lapunknak egyik nagyváradi olvasónk. Ennek egyik oka az, hogy több napra számlázták ki a hőfogyasztást, mondja a hőszolgáltató vállalat.

Pap István

A Rogériusz lakónegyedben élő Bordás István nagyváradi olvasónk fordult hozzánk azzal az észrevétellel, hogy ő és több lakó a tömbházból nem értik, hogy miért magasabbak az ebben a hónapban kiküldött fűtésszámlák a múlt haviaknál. A 115. számú lakótársulás lakója szerint ez azért van, mert „a hőerőmű nem alkalmazkodik a külső hőmérséklethez. Egy csomó embernek nyitva van az ablaka, egész nap megy ki a rengeteg hő az ablakon, ezért jóval többet fizetünk, mint amennyit kéne”fogalmazott, majd hozzátette:márciusban több alkalommal is 20–25 Celsius-fok volt a kinti hőmérséklet több napon át, de mégis meleg volt a fűtőtest”. Olvasónk azt is nehezményezi, hogy míg ő és az ugyanabban a lépcsőházban lakó többi fogyasztó mintegy 500 lejes fűtésszámlát kell fizessen, addig az ugyanahhoz a lakótársuláshoz tartozó másik tömbházban a lakók 60–70 lejjel kevesebbet.

Kérdeztük az ügyben Dan Crețut, a Nagyváradi Hőszolgáltató kereskedelmi igazgatóját, aki elmondta, hogy februárra 28 napot, míg márciusra 33 napot számláztak ki, ez volt az oka annak, hogy a most kiküldött fűtésszámlák magasabbak, mint az egy hónappal korábbiak. Mint mondta, a mostani fűtési szezonban igyekeztek kiegyenlíteni a leolvasási időszakokat, hogy elkerüljék azt a korábbi években nagy elégedetlenségeket szülő eljárást, hogy egy hónapban, rendszerint januárban sokkal több napra számlázták ki a fogyasztást, ami miatt arra a hónapra sokkal többet kellett fizetniük a lakóknak. A kiegyenlítés tehát megtörtént, de így is kénytelenek voltak márciusra 33 napot kiszámlázni, tette hozzá Crețu. Az igazgató azonban leszögezte, hogy a Hőszolgáltató Vállalat mindig a külső hőmérséklet figyelembe vételével biztosítja a hőenergiát. „Mi minden reggel megállapítjuk a fűtési paramétereket az előrejelzések alapján”fogalmazott. Ez konkrétan azt jelenti, hogy ha kint melegebb van, akkor a fűtőtestek sem annyira melegek a lakásban, ha pedig kint lehűlt az idő, akkor a fűtőtestek nagyobb meleget adnak. Crețu cáfolta azt az állítást is, hogy márciusban melegebb lett volna, mint februárban. „Ha az átlaghőmérsékleteket nézzük, akkor március ugyanolyan hideg volt, mint február, alkalomadtán mínusz 7–8 Celsius-fokos kinti hőmérsékletekkel” – jegyezte meg. Ami pedig a lakások közötti árkülönbségeket illeti, Crețu azt javasolja mindenkinek, akinek ilyen jellegű kérdése van, hogy forduljon írásban a vállalathoz, hogy kivizsgálják az ügyet, és pontos választ tudjanak adni a panaszokra.

Borítókép: illusztráció

Címkék#cet#Cretu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában