rer

2021.03.02. 07:42

Hulladékszállítási szerződések Váradon: április 1. az új határidő

A helyi tanács jóváhagyta azt, hogy április 1-től vezessék be Nagyváradon az új, mennyiségalapú számlázást a hulladékszállításban.

Pap István

A nagyváradi helyi tanács által csütörtökön elfogadott határozat lényegében azt jelenti, hogy a RER Vest köztisztasági vállalatnak még egy hónapja van arra, hogy megkösse a városban lakókkal a hulladékszállítási szerződéseket. Indokolt is a határidő meghosszabbítása, mert mint az az elfogadott határozat szakjelentéséből kiderül, az eddig felkeresett 231 lakótársulás közül mindössze nyolc írta alá az új szerződést. A házban lakók nem mutatnak ekkora ellenállást, ugyanis a váradi magánházak lakóinak hatvan százalékával már sikerült megegyezni.

Florin Birta polgármester legutóbbi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az elkövetkező időszakban személyesen fog találkozni a lakótársulási elnökökkel, hogy ismertesse velük az új hulladékgazdálkodási rendszert, és hogy meggyőzze őket az új szerződések aláírásának szükségességéről. A szerződéskötési határidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatot egyébként nem minden vita nélkül fogadta el a helyi tanács. Emilian Pavel, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője a napirendi pont vitáján azt nehezményezte, hogy a város és a RER már több mint fél éve szerződést kötöttek, de ezalatt a hat hónap alatt a városvezetés semmit sem tett annak érdekében, hogy a lakókkal is időben megegyezzen a köztisztasági vállalat, hanem mostanra, azaz az utolsó pillanatra hagyta ennek a problémának a kezelését. A politikus megjegyezte, hogy a szerződések megkötése érdekében a város immár a helyi rendőrséget is felhasználja, mert mint mondta, a hozzá eljutott információk szerint a helyi rendőrség is elkezdte kikérni az ingatlanok bérlőinek hulladékszállítási szerződéseit. „A helyi rendőrség hatáskörei között szerepel ez is?” – tette fel a kérdést a tanácsos. Válaszában Florin Birta leszögezte, hogy a helyi rendőrségnek mindig is a feladatai között szerepelt a hulladékszállítási szerződések ellenőrzése és a köztisztaságra vonatkozó kontrollok végrehajtása, majd hozzáfűzte: természetesnek tartja azt, hogy minden lakónak legyen ilyen szerződése, lévén, hogy mindenki termel hulladékot. A szerződéskötési határidő meghosszabbítására vonatkozó határozatot végül a PSD tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában