új határozat

2021.02.17. 09:59

Nem lesz ingyenes a vonatozás ezentúl az egyetemistáknak

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 2017-ben vezette be az egyetemisták ingyenes vasúti szállítását, ezt most 50 százalékos kedvezményre módosítják – jelentette be Florin Cîțu kormányfő a múlt héten. A hír hallatán az internet „felrobbant”, sokan háborognak a döntés miatt, vannak azonban, akik valóban úgy gondolják, nem a világ vége a módosítás.

Pikó Stefánia

„Tekintettel a jelenlegi helyzetre, és a romániai vasúthálózat állapotára, most nem engedhetünk meg magunknak ilyen kedvezményeket. Lehet, hogy nem leszek népszerű, de én nem értek egyet a teljesen ingyenes utazással” – fogalmazott dr. Székedi Levente szociológus, egyetemi adjunktus (PKE). Véleménye szerint jobb volna, ha például 75 százalékos kedvezményt kapna minden egyetemista, de korlátozott számban ingyen utazási lehetőségben is részesülnének a hallgatók lakhelyük és az adott egyetem városa között. A 75 százalék jobb az 50-nél, mert így nagyobb a valószínűsége annak, hogy valóban kifizetik ezt az összeget, és kevesebb az esély arra, hogy inkább blicceljenek, vagy a jegyellenőrrel egyezkedjenek. Hozzátette, hogy jó lenne, ha ifjúsági kedvezményként kezelnék, és 26 éven aluliak élhetnének vele, ahogyan más országokban is.

Az ingyenes utazás bevezetése egy meggondolatlan rendelkezés volt, kampányfogás, a meggondolatlan intézkedések pedig következményekkel járnak, fogalmazott. A vonatok túlzsúfoltak lettek, olyannyira, hogy a nem egyetemisták, akik egyébként a vonatozást választották volna, inkább buszra szálltak, vagy egyéb közlekedési eszközökkel utaztak, mert már nem fértek el, vagy nem volt kényelmes a vonatokon. Mindemellett beszélni lehetne arról is, hogy az egyetemista, aki esetenként nagyobb ösztöndíjat kap, mint a kisnyugdíjas, miért utazhat teljesen ingyenesen, miközben az idősek csak féláron. Másik kérdés, hogy mi van azokkal az egyetemistákkal, akik csak busszal tudnak például A-ból B-be utazni, és ők semmilyen kedvezményt nem kapnak.

Hallgatói és egyéb vélemények

A témában megkérdeztük a szilágysági Tóth Ádámot is, aki jelenleg a PKE mesterképzős hallgatója, de már az alapszakot is itt végezte. „Én és több évfolyamtársam is éltünk a kedvezménnyel amíg az oktatás frontális módon zajlott. Amikor ingyenessé tették az egyetemisták számára az utazást a vonatokon észrevehető volt a robbanásszerű utasszám-növekedés (mondom úgy, hogy azelőtt is gyakran utaztam vonattal). Azt hozzá kell tenni, hogy elég szalmaláng effektus volt a népszerűsége. Hétről hétre észrevehető volt, hogy egyre több nagytáskás fiatal áll sorba jegyért, aztán ugyanilyen gyorsan el is tűntek.” Elmondása szerint azonban a vonatozás nem a legnépszerűbb utazási forma, akik tehetik, inkább másképp utaznak, kényelmesebb és kevésbé időigényes megoldásokhoz folyamodnak. „Egy 100 km-es vonatút megtétele dupla annyi idő volt, mint ugyanez a táv autóbusszal. Az autóról nem is beszélve. Rengeteg olyan ismerősöm van, akik csoportokba verődve saját autóval utaznak fel az egyetemi városba. A vonat eddig sem volt népszerű, ezek után ennyire sem lesz” – mondta.

Egy népszerű, 25 ezer követővel rendelkező páskáni rendőrnő gyakran indít online vitákat közéleti kérdésekről, így a témában is megszólalt. „Én is voltam egyetemista, és tudom, hogy milyen nagy segítség lett volna az ingyenes utazás. Mivel nem kaptam helyet a kollégiumban, szinte minden nap vonatoztam. (…) A kedvezmény, ahogy minden egyéb, ami az oktatásért történik, az oktatás egyik alapköve. (…) Én nem sajnálom tőlük a lehetőséget, csak azért, mert nekem anno nem adatott meg” – írja. Rengetegen értenek egyet a véleményével, ugyanakkor nagyon sokan gondolják úgy, hogy fölösleges és túlzott volt a 2017-es döntés.

Az ügyben természetesen az Egyetemista Szervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) is megszólalt, bírálva a kormány szándékát. „Florin Cîţu kormányfő arról tájékoztatott (…), hogy a 2021-es állami kiadások korlátozása érdekében fontolóra veszik az egyetemisták utazására biztosított támogatás csökkentését” – írja a szövetség közleményében, felszólítva ugyanakkor a kormányt, hogy azonnal tegyen le eme szándék gyakorlatba ültetéséről.

Az ANOSR emlékeztet, hogy az egyetemisták 2017. február elsejétől kezdődően ingyen és korlátlanul utazhatnak a vonatok másodosztályán. Ez az intézkedés hozzásegítette a hátrányos helyzetű társadalmi-gazdasági helyzetben levő diákokat tanulmányaik befejezéséhez, növelte a diákok mobilitását, lehetőséget teremtve számukra, hogy minél több tapasztalatcserén, a különböző egyetemi központokban megszervezett művészeti, kulturális, tudományos és sportrendezvényeken vegyenek részt – írják a szövetség képviselői. A diákok ingyenes utazását biztosító intézkedés a Román Vasúttársaságot (CFR) és a magán vasúttársaságokat is hozzásegíti beruházási kapacitásuk növeléséhez, idézi még az Agerpres az egyetemisták szervezetét.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában