hídinfó

2021.01.21. 14:01

A váradi kishíd (fahíd) meg a többiek

Címkék#varad#hidak

Volt Váradnak a Szigligeti utca végén egy hídja, ami fából készült, s amelyen a két járda között volt egy, a járművek (kocsik) számára használható rész.

Fotó: Alexandru Nițescu

Szilágyi Péter

Ezt hívtuk mi, váradiak, „fahídnak”. Időnként javítgatták, kicserélték az elfáradt deszkákat, mígnem az ötvenes években egy nagyobb áradás már annyira meggyengítette, hogy le kellett zárni a forgalom előtt. Majd elbontották, és helyére egy olyan betonhidat építettek, amit csak gyalogosok és biciklisek használhattak. Mivel ez volt a legkisebb a váradi hidak közül, „Kishídnak” hívták. (a másik gyalogos híd az ún. „Garasos híd volt”.)

Néhány éve aztán ezt is lebontották, helyesebben átalakították, kiszélesítették úgy, hogy személyautók is használhassák. Mikor elkészült és átadták a forgalomnak, olvasom az újságban, hogy „csillagos hídnak” lett elnevezve, mivelhogy annak idején, amikor készült, a hídlábon (amit most az átalakításkor meghagytak) egy ötágú csillagot öntöttek a betonba (bevallom, eddig fel sem tűnt nekem ez a csillag). (A teljesen újépítésű híd, amelyet 2018 decemberében adtak át a forgalomnak, hivatalosan a Centenáriumi-híd nevet viseli, a „csillagos híd” megnevezéssel a lebontott elődjét illették – szerk. megj.)

Nos, bennem a piros ötágú csillag (gondolom, még sokunkban) az „átkos nem éppen kellemes emlékeit hozza elő, idézi fel. Ezért javaslom, hogy ez a szép karcsú, és nagyon hasznos új híd viselje tovább elődje nevét, azaz legyen ő a váradi „Kishíd”.

Az idősebb váradiak bizonyára értik, miről van szó, a fiatalabbak meg majd megtanulják, megszokják, ha így hallják. Így vált közhasználatúvá a váradiak által „elkeresztelt” többi hídnév is, mint a füstös híd, a (néhai) repülő híd, Garasos híd, Baross-híd, rogériuszi híd, a vashíd, vagy a mellette néhány éve elkészült Szilvás-híd. Ne hagyjuk kikopni, elveszni, felcserélni ezeket a régi, megszokott és találó neveket.

Borítóképünkön a város legújabb hídja

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában