Adóemelés

2020.11.27. 08:42

Megválaszolatlan kérdések a váradi helyi tanács ülésén

A Nagyváradi Helyi Tanács tegnapi ülésén elfogadta a jövő évi adókra és illetékekre vonatkozó határozattervezetet. Ez volt a váradi lakosok szempontjából a legfontosabb fejlemény a testületi ülésen, ugyanakkor feltűnő volt, hogy a városvezetés az ellenzék több kényelmetlen kérdését megválaszolatlanul hagyta.

Pap István

Nagyon aktív ellenzéki szerepkörre készül a Nagyváradi Helyi Tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciója, ezt bizonyítja már az is, hogy Emilian Pavel frakcióvezető ezúttal is felvetette azt, hogy a tanácsüléseket közvetítsék online, azzal érvelve, hogy így a lakosok is élőben tudnák követni az eseményeket, illetve a járvány idején az esetleg megjelenni nem tudó tanácsosok otthonról tudnának bekapcsolódni a testület munkájába. Emellett ki nem mondott célkitűzésként az állhat a javaslat hátterében, hogy ezáltal többen is figyelemmel kísérhetik a városi tanácsban a rendkívül aktív PSD-frakciót, ugyanis Emilian Pavel és Adrian Madar tanácsos ezúttal is egy sor olyan javaslattal és kényelmetlen kérdéssel bombázta a városvezetést, melyekre több alkalommal nem kaptak érdemi választ. Már az ülés elején az online közvetítésre vonatkozó javaslat is reakció nélkül maradt, ezzel szemben az ülésvezető elnök, Laurențiu Chiana arra kérte az elsőként vitára bocsátott, a helyi adókra és illetékekre vonatkozó tervezethez hozzászólni akaró Adrian Madart, hogy csak harminc másodpercet beszéljen. Természetesen a meghökkentő, az érdemi vitát gyakorlatilag ellehetetlenítő elvárásnak sem ő, sem más nem tett eleget.

Kivételezés

Adrian Madar a jövő évi helyi adók és illetékek vonatkozásában kijelentette: a PSD örül annak, hogy a városvezetés egy sor javaslatukat figyelembe vette, viszont a PSD továbbra is helyteleníti azt, hogy a városvezetés a belvárosban lévő kerteket beépített területekké minősítse át, ezzel jelentősen megemelve sok belvárosi kerttel rendelkező ingatlantulajdonos adóját. Ugyanakkor kifogásolta azt, hogy az önkormányzat preferenciálisan kezeli a Nagyvárad és Környéke Turisztikai Egyesületet (APTOR). Kiemelte, hogy a város alárendeltségébe tartozó közintézmények nem részesülnek ilyen kivételes bánásmódban, mint az APTOR, és magyarázatot kért arra, hogy miért van ez. Az előterjesztésben ugyanis az szerepel, hogy az APTOR-nak nem kell fizetnie az Antonio Alexe sportcsarnok, a váradi vár, illetve a város által kezelt más ingatanok használatáért, és az általa rendezett tűzijátékok után sem.

Florin Birta polgármester ez utóbbi kérdésre elfelejtett, vagy nem akart válaszolni, mindenesetre magyarázatot nem adott a felvetésre. Azt azonban elmondta, hogy azért kell a kerteket átsorolni a beépített telkek közé, mert sokan építkezési engedélyt kérnek a telkükre, majd miután felépítik az ingatlant, a telket visszaíratják a mezőgazdasági területté, hogy sokkal kevesebb adót fizessenek rá. Emilian Pavel jelezte, hogy a polgármesteri hivatalnak minden eszköze megvan arra, hogy ellenőrizze ezeket az eseteket, nem kellene egy általános szabályt elfogadni, amivel úgymond büntetik a tisztességes polgárokat is azok miatt, akik kihasználják a különböző kiskapukat. Továbbá Emilian Pavel javasolta azt is, hogy ne emelje a város a temetői szolgáltatások díjszabását. Mint mondta, a bizottsági ülésen is érdeklődött afelől, hogy ez a díjszabás-emelés mennyi pluszbevételt jelent majd a város számára, de erre sem ott, sem pedig a tanácsülésen nem kapott választ. A PSD javaslatait leszavazta a liberális többségű helyi tanács, a tervezetet pedig az eredetileg napirendre tűzött formában fogadta el. A PSD és az RMDSZ-frakció tartózkodott, utóbbi nevében Kádár Hunor tanácsos kijelentette: értékelik azt, hogy a városvezetés az RMDSZ javaslataiból is átemelt egy párat a tervezetbe, de mivel nem mindet, ezért a szövetség tartózkodik a napirendi pont szavazásakor.

Helyi adók

Mint arról beszámoltunk, a város a törvénynek megfelelően a 2019. évi inflációs ráta mértékével, azaz 3,8 százalékkal emeli jövőre a helyi adókat és illetékeket. Előzetes számítások szerint ez azt jelenti, hogy egy 36 négyzetméteres garzonlakás adója 113 lejről 117 lejre, egy 66 négyzetméteres, kétszobás lakás adója 210 lejről 218 lejre, míg egy 77 négyzetméteres, háromszobás lakás adója 271 lejről 281 lejre emelkedik jövőre. Az 1400 köbcentis járművek adója 77 lejről 80 lejre, egy 1900 köbcentis autóé pedig 240 lejről 249 lejre nő. Az elfogadott határozat értelmében nőnek a belvárosban a parkolási díjak: az eddigi három lej helyett négy lejt kell fizetni az egy órára elfoglalt fehér felfestésű parkolóhelyek után, a parkolási bérletek pedig havi száz lejről százhúsz lejre emelkednek a belvárosban a fehér felfestésű parkolóhelyeken. Azok, akik határidő előtt befizetik összes helyi adójukat és illetéküket, négyszázalékos, akik pedig az online befizetési módot választják, nyolcszázalékos adókedvezményben részesülnek, ha határidő előtt minden helyi adókötelezettségüket kiegyenlítik.

Kérdések válaszok nélkül

Legközelebb a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) költségvetés-módosítása kapcsán hallatták hangjukat a PSD-s tanácsosok. Az előterjesztés szerint mintegy kétmillió lejjel növelik az ügynökség bevételeit és kiadásait, előbbi 27,8 millió lejről 29,7 millióra, utóbbi pedig 25,7 millió lejről 27 millióra emelkedik. A bevételtöbblet többek között abból származik, hogy egyre több vállalkozás bérel vagy vásárol telket az ADLO által fenntartott ipari parkokban, és így az ügynökség az idén 2,6 millió lejes profitra számít. Pavel arra volt kíváncsi, hogy az ADLO által beszerzett maszkok megfelelnek-e az érvényben lévő sztenderdeknek, lévén, hogy a sajtóban olyan hírek keringenek, miszerint a forgalomban lévő maszkoknak a fele nem megfelelő, míg Adrian Madar azt tudakolta, hogy mire költi az ADLO a költségvetésben Egyéb kiadások tételként szereplő 1,9 millió lejt. Válaszában Alina Silaghi igazgató biztosított mindenkit arról, hogy a maszkok minden elvárásnak megfelelnek, azonban hosszú csönd volt a válasz a második feltett kérdésre. A helyzetet Florin Birta polgármester mentette meg azzal, hogy bejelentette: a tanácsosok írásban fognak választ kapni a feltett kérdésre. A határozattervezet egyébként egyhangú szavazással ment át a tanácson.

Légi járatok

A liberális helyi és megyei adminisztráció sem tud csodát tenni a légi járatok tekintetében, hiába kaptak engedélyt az Európai Bizottságtól arra, hogy államsegéllyel támogassák a légitársaságokat abban, hogy járatokat üzemeltessenek. A helyi tanács tegnap szavazott arról, hogy a Ryanair légitársaság elhalasztja a Nagyváradról üzemeltetett nemzetközi járatainak a beindítását. Mint arról korábban beszámoltunk, eredetileg idén decembertől indult volna be négy európai járat a Nagyváradi Repülőtérről, és a nagyváradi önkormányzat 800 ezer eurót fizet a légitársaságnak azért, hogy egy éven át üzemeltesse ezeket a járatokat. De mint azt a tegnapi ülésen Florin Birta elmondta: a járványhelyzet miatt több európai országban a beutazók karanténba kell vonuljanak, emiatt nagyon megcsappant a nemzetközi utasforgalom. Ezért a városvezetés a légitársasággal közösen megegyezett abban, hogy a már megkötött szerződést nem bontják fel, hanem módosítják. Eszerint a váradi járattok nem decembertől indulnak majd be, mint ahogy az az eredeti szerződésben szerepelt, hanem februártól, és a szerződés 2022 februárjáig lesz érvényben. „Tehát nem töröltük a járatokat, ahogy azt néhány álhírportál világgá kürtölte” – fogalmazott Birta. A napirendi pont vitáján Adrian Madar azt kérdezte, hogy a városvezetés miért nem tárgyalta újra az előleg kérdését is, megítélése szerint ugyanis a 400 ezer eurós előleg kifizetését is el kellett volna halasztani. Florin Birta erre azt válaszolta, hogy banki garanciát kaptak, vagyis a város gond nélkül visszahívhatja majd az említett összeget, ha a Ryanair nem teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit. Adrian Madar és Emilian Pavel is azt kérdezték, hogy hány repülőjegyet sikerült eddig értékesíteni, tekintettel arra, hogy az APTOR pénzt is kapott arra, hogy a négy úti célt népszerűsítse. Madar azt kérdezte, hogy az APTOR teljesítette-e reklámozási kötelezettségét, Pavel pedig megjegyezte, hogy mindeddig még arra sem kaptak választ, hogy az APTOR egyáltalán mennyi pénzt kapott erre a célra. Birta erre is úgy reagált, hogy majd írásban kapnak választ kérdéseikre a tanácsosok. Pavel arra is kíváncsi volt, hogy a városvezetés értesített-e az Európai Bizottságot a szerződés módosításáról, illetve azt is megkérdezte, hogy egyáltalán látják-e még értelmét ennek a szerződésnek, lévén hogy jövő februárban aligha lesz jobb a járványhelyzet, mint most. A tanácsos ezekre a kérdésekre sem kapott választ. A Ryanairrel kötött szerződés módosítását egyébként hat tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács.

Felvetések

A testületi ülésen módosították a Nagyváradi Vízművek idei beruházási költségvetését is, ugyanis a vízművek felbontotta a Várad déli részén a csatornahálózat cseréjére vonatkozó kivitelezési szerződést. A projekt az Állami Kohéziós Alap anyagi finanszírozásával valósult volna meg, az erre előirányzott közel 16 millió lejtől így elesik a vállalat. Adrian Madar azt kérdezte a napirendi pont vitáján, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne történjen meg, míg Emilian Pavel azt kérdezte, hogy egyáltalán miért bontották fel a szerződést, de válasz helyett csak ígéretet kaptak, hogy majd írásban tájékoztatják őket. Ezt a határozattervezetet a PSD három tanácsosának tartózkodása mellett szavazta meg a tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában