Támogatott tartalom

2020.11.25. 08:05

INTERJÚ VIOREL CATARAMĂ-val: „Harcolni fogunk a helyi hatóságokkal, hogy emeljék Bihar megye életszínvonalát”

Bár Viorel Cataramă a Pro România színeiben a szenátori és nem a polgármesteri tisztségért indul, a helyi realitások foglalkoztatják. Szerinte Margitta gyógyüdülő várossá kellene váljon, és ígéri, beszélni fog a barátaival olyan klubok megnyitásáról Nagyváradon, mint a Bamboo vagy a Loft. Cataramă továbbá a Nagyváradi AC futballklub támogatásáról is beszélt.

Fotó: Dan & Nicole Pázmány

– Kijelentette, hogy a helyi hatóságok az utcán hagyják az embereket. Hogyan jutott erre a következtetésre?

VIOREL CATARAMĂ: Az életszínvonalból indultunk ki. Teljességgel meglepő, hogy Nagyvárad életszínvonala nagyon alacsony. Hasonló a vaslui-hoz. Bár sokan azzal dicsekszenek, hogy szép városban élnek, a valóság azt mutatja, hogy az épületek felújítása és a gyalogos övezetek létesítése nem hozza el a jólétet.

A város megtört. Munka után nincs lehetőség egy normális életre. A Nagyváradi Egyetem évről évre romlik, mind a hallgatók számát, mind a szakágakat tekintve.

A filharmónia és a két színház a létezés határán állnak. Még egy B-ligás csapat se létezik, vagy egy olyan klub, ahol a fiatalság folytathatja a világjárvány kitörése előtti mindennapi életét.

Ez azt jelenti, hogy a magas életszínvonallal rendelkező városok, mint amilyen Kolozsvár és Temesvár ezeket a szegmenseket is lefedte, míg Nagyváradon romokban van.

A délutáni élet sok munkahelyet teremt, mellékes jövedelmet és az ehhez kapcsolódó tevékenységeket.

Egy szomorú valóság pontos diagnózisát állítottam fel. Pontosabban azt, hogy Nagyvárad Vaslui-jal azonos életszínvonalon van. Sokan nem akarják ezt megérteni Nagyváradon. Bihar megye pedig Vaslui és Vrancea színvonala alatt van, Kovászna és Hargita megyékkel egy szinten…

Közben Kolozs és Temes megyék vetekednek Bukaresttel. Pontos és hideg statisztika.

A körgyűrűk nagyon hasznosak, de nem elég a megye gazdasági fejlesztéséhez. Az emberek félelemmel telve élnek. Időközben megtudtam, hogy Nagyváradon fizetik a legmagasabb árat gigakalóriánként. A Pro România újjászületése itt nagyon hasznos, mivel azért fogunk kardoskodni, hogy a helyi hatóságok megemeljék Bihar megye életszínvonalát.

– Ha nem értik meg, azt jelenti, hogy a váradiak nem éppen annyira szegények, mint amilyennek Ön leírja őket…

Vi. C.: Nem én írom le így őket. A hivatalos statisztikákról beszélek, amiket Ön is ismer. És amelyekről valószínűleg nem akarnak hallani egyesek. A valóság drámai és felháborító. Ha megkérdőjelezik a hivatalos statisztikákat, akkor bármit meg lehet. Hasonlítsák össze a bérezési szintet! Mindenkivel, akivel találkoztam, felhoztam ezt a témát, és ők tudatában vannak ennek.

A fiatalok itt fognak maradni, de szeretnének egy normális életet, egy olyan egyetemet, amely gyarapszik. Szeretnének jó egészségnek is örvendeni…

– Mostanában avatták fel az új sürgősségi részleget.

Vi. C.: Na és akkor? Az elmúlt években sokat felavattak Romániában. De az életszínvonal ugyanaz maradt. Az igazság az, hogy az emberek nem merik beutaltatni magukat a kórházba, még Váradon sem, mert betegebben jönnek ki, mint ahogy bementek, vagy éppenséggel koporsóban. A kórházak gyengén felszereltek, nem eléggé fertőtlenítettek, sok betegséget és fertőzést el lehet kapni ott. Az emberek félnek, nehogy elkapják a kovidot, pedig eredetileg más miatt lettek beutalva. Arról nem is beszélve, hogy szinte már senki sem élvez elsőbbséget, csak az új vírussal fertőzöttek. Szóba hoztam ezt a témát több lakossal való beszélgetésem alkalmával is, akik ezt mondták: ha az egészségügyi dolgozók, akiknek a legjobb felszerelésük van, megfertőződnek a vírussal, hogyan menjünk mi be a kórházba? Nagyon sok ember szenved e miatt a szomorú valóság miatt. Én mindenhova operatőrrel megyek, és az emberekkel való beszédeket felvesszük, hogy maradjon bizonyíték. Én semmit sem találok ki!

Láthatnak felvételeket fiatalokkal, vállalkozókkal, a sportélet, a kulturális élet vagy az üzleti élet képviselőivel, akik elmondják, miken mennek keresztül, talán egyesek nem is szeretnék hallani.

El kell ismernem, hogy a megkérdezettek közül egyesek félnek az utólagos megtorlásoktól. Nehogy elveszítsék munkahelyüket vagy fontos szerződéseket.

– Ön mégiscsak a parlamenti választásokon indul, és nem a helyin. Hogyan tudja segíteni a Bihar megyeieket parlamenti képviselőként? Hiszen Ön nem a nagyváradi polgármesterségért indul, legalábbis egyelőre.

Vi. C.: Ezen a választáson a Pro România fog kormányzásra kerülni. Amikor ott lesz, kinevezi Bihar megye prefektusát. Ha érdekli, meg is van a személy, aki be fogja tölteni ezt a tisztséget. Daniel Popról van szó (a Pro România jelöltje volt a polgármesteri tisztségre és az európai parlamenti választások előtt a kampányfőnök – szerk. megj.). Ha kormányzásra kerülünk, meg fogunk kapni pár minisztériumot. A tanügyminisztériumon keresztül újraindíthatjuk a Nagyváradi Egyetemet. Hogyan? Bentlakásokat fogunk építeni, új karokat hozunk létre stb. Ez csupán néhány példa.

– Mit tud Bihar megye fejlesztési projektjeiről?

Vi. C.: Tudom, hogy jórészt az infrastruktúrára alapulnak, azon belül is a közútira. De tudom, hogy több más projekt hiányzik Nagyváradon kívül más nagyvárosok és a megye többi városai részére. Hiányzik a metropolisz-övezet, pedig Nagyváradnak, más városoktól eltérően, van lehetősége terjeszkedésre. Ez csupán papíron létezik, de valójában Nagyvárad jelenleg is nagy vidéki övezettel van körülvéve, nem pedig valódi külvárosokkal. Semmi esetre sem beszélhetünk a szó valódi értelmében vett metropolisz-övezetről.

– Nagyon gyorsan és harsányan tűnt fel a helyi politikai színpadon, heves kritikus a többi jelölttel szemben. Bírálta Nagyvárad és Bihar megye gazdasági erejét. Mit tehet Ön Bihar megyéért? Az Ön helyi részvétele kizárólag a választásokon elért sikerektől függ?

Vi. C.: Határozottan nem. Erősen lehorgonyoztam Bihar megyében, legalábbis a belényesi cipőgyáram által. Én nem veszek részt minden tevékenységi területen, de tárgyalni fogok a barátaimmal és üzleti partnereimmel, akiknek bemutatom a megye óriási értékeit és az itteni üzleti lehetőségeket. Például azonosítani kell az ideális helyszínt egy gyógyüdülő kialakítására. Én Margitta gyógyüdülő várossá nyilvánítását javaslom.

Továbbá beszélni fogok Joshua Castellano barátommal a Bamboo klub megnyitásáról Nagyváradon, vagy a Loft éjszakai klub franchise-rendszerben működhetne itt.

Megpróbálnék befektetőket keresni a NAC megsegítésére, hogy felkerülhessenek a másodosztályba, miért is ne? Vagy még tovább, az első osztályba. Nem zárom ki személyes részvételemet sem ebben. És remélem, hogy a helyi hatóságok, ebből a szemszögből nézve a dolgokat, egy korszerű stadiont létesítenek, ahogyan az más városokban van. Vagyis Zsilvásárhelynek (Tg. Jiu) sikerült, Nagyváradnak nem?

Viorel Cataramă azt állítja, hogy az infrastruktúra-fejlesztési projektek nem elegendők egy közösség fejlesztéséhez.

 

 

A PRO România Párt Bihar megyei szervezetének megbízásából kiadja az Inform Media Press Kft. Megbízói kód: 11200008

Választási reklám, CH 11010

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában