online oktatás

2020.11.23. 14:50

„Arculcsapás lenne a most zajló tanév befagyasztása”

Gyermekeink és az online oktatás címmel csütörtök este online tanácskozást rendezett az RMDSZ nőszervezete a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, partnerségben az Ovisuli, az Összefogás Nagyváradért és az Újvárosért egyesületekkel.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Székely Hajnal, az RMDSZ nőszervezetének váradi vezetője köszöntötte, majd Kéry Hajnal megyei elnök, főtanfelügyelő-helyettes idézte fel az elmúlt hónapok tanügyi történéseit. Megjegyezte: míg korábban számtalanszor elhangzott a pedagógusok és a szülők részéről az, hogy „tedd le a telefonod”, vagy „ne ülj annyit a képernyő előtt”, a járvány elterjedése után kiderült, hogy szükség van ezekre az elektronikus eszközökre, persze a megfelelő szabályok betartásával. Nehezen kezdődött tavasszal az átállás az online oktatásra, az első reakció az volt, hogy „nem akarunk otthonról dolgozni”, illetve „lehetetlenséget kér a minisztérium”, aztán néhány hét elteltével látszott, hogy hosszabb távra kell tervezni. Az „útkeresés” után mindenki kezdett többé-kevésbé hozzászokni, mégis nagy volt a lelkesedés, amikor a nyári vakáció után úgy tűnt, hogy ismét lehet szó frontális oktatásról. Sajnos tiszavirág-életűnek bizonyult ez az öröm, mert a helyzet súlyosbodása miatt vissza kellett térni az online oktatásra. Jelenleg pedig ott tartunk, hogy a minisztériumnak nincs a romániai tanmenet szerint készített, az online oktatásnak dedikált, ingyenes platformja. Az érvényben levő tankönyvek ugyan megtalálhatók pdf-formátumban egy honlapon, de nincs minden tantárgyból megfelelő, magyar nyelvű tankönyv, illetve nincs minden tankönyvnek digitális változata. A tanároknak nincs képzésük az online oktatás terén, a diákok nem voltak felkészülve az online oktatás szabályaira, a szülők nem tudják, hogy hidalják át a hiányosságokat, és sem a tanároknak, sem a diákoknak nincs megfelelő eszköztáruk az online oktatáshoz.

A hozzászólások rendjén többek közt elhangzott, hogy egy 3–4 gyermekes családban ugyanennyi informatikai eszköz szükségeltetik, de még akkor is, ha ez a feltétel teljesül, hogyan tanuljanak nyugodtan a gyermekek, amikor az egyik épp zenét tanul, a másik tornázik és a harmadik matekórán „van”? Ugyanilyen nagy probléma az óvodás korú gyermekek tanítása is, ahol az óvónők például kisfilmek küldésével próbálják a gyermekeket megtanítani különböző táncokra és versekre, majd a visszaküldött rögzített felvételen tekintik meg a betanultakat. Még nagyobb gond a speciális oktatást igénylő gyerekek foglalkoztatása, mivel ezekben az esetekben elengedhetetlen a személyes jelenlét. A kialakult helyzetet még az is súlyosbítja, hogy Bihar megye eddig még egyetlen egy ingyenes informatikai eszközt sem kapott a kormány által ígértekből. A jelenlevők azonban egyetértettek abban, hogy a nehézségek ellenére arculcsapás volna a tanév befagyasztása, hiszen ez pszichológiai szempontból is rossz hatással lenne a gyermekek, illetve a fiatalok fejlődésére, akiknek az életéből úgymond kiesne egy év, és úgyis csinálnának valamit a szabadidejükben, csak nem ellenőrzött formában.

Tavasszal viszont segítséget jelentettek az oktatóvideók, és azért pozitív vetületei is vannak az online oktatásnak (a résztvevők megtanulhatják, milyen türelmesnek, motiváltnak, toleránsnak lenni, kiderült, hogy kinek milyen a munkatempója, a motiváltsága stb.), amikre építeni lehet akkor, amikor ismét visszatér a frontális oktatás.

Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének elnöke elmondta: az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjának szellemében ott, ahol a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi, kérik újra az oktatást kilencedik osztályig.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában