Koronavírus

2020.10.26. 17:23

Nagyváradon is életbe lépett a „vörös forgatókönyv”

A koronavírus-fertőzöttek száma Nagyváradon is átlépte a 3 ezreléket (a legutóbbi információk szerint ez az adat pontosan 3,22), így tehát keddtől érvénybe lép a „vörös forgatókönyv” a városban.

BN-összeállítás

Ennek értelmében az iskolákat ismét bezárják, az oktatás újra teljes egészében az online térbe szorul, az éttermek, kávézók kizárólag a teraszaikat tarthatják nyitva, a mozikat, színházakat, fogadóirodákat és egyéb, koncertekre és előadásokra alkalmas termeket pedig mindet be kell zárni.

A döntést hétfőn délután hozta meg a Dumitru Ţiplea prefektus által vezetett sürgősségi esetek megyei bizottsága. Virgil Blage főtanfelügyelő nyilatkozata szerint keddtől nemcsak a nagyváradi tanintézmények működnek kizárólag online, hanem a szentandrási, vizesgyáni, oláhszentmiklósi, harangmezői, váradszentmártoni, biharkabai, barátkai iskolák is. Nagyváradon az óvodák működését is felfüggesztik.

Mindemellett keddtől kezdődően kötelező lesz a maszkviselés nemcsak zárt, hanem nyitott közterületeken is minden ötéves kor fölötti személy számára.

Azon vidéki településeken, ahol az utóbbi 14 napban az ezrelék 1,5 fölötti, a következő előírások érvényesek: a vendéglátóhelyek csak 30 százalékos kapacitással működhetnek, kizárólag reggel 6 és 22 óra között; a mozik, előadótermek, fogadóirodák kapacitásuknak szintén csak 30 százalékát használhatják ki; mindennemű kültéri kulturális közösségi esemény, koncert, fesztivál, privát vagy nyilvános esemény megszervezése tilos.

Az iskolák helyzete országszerte

Országszerte 3014 tanintézetben zajlik kizárólag online az oktatás – tájékoztatott hétfőn a tanügy-minisztérium.

A megyei tanfelügyelőségek által hétfő délig közölt adatok értelmében az ország 9748 tanintézményében a zöld forgatókönyv szerint, azaz személyes jelenléttel zajlik a tanítás, 4894-ben a sárga forgatókönyv szerinti, azaz hibrid oktatás zajlik, 3014 tanintézetben pedig a piros forgatókönyv alapján, kizárólag online folyik a tanítás.

A szaktárca megjegyzi, hogy 382 iskolában a tanulók és tanárok körében jegyzett koronavírusos megbetegedések indokolják a digitális tanrendet, 2632 tanintézetben pedig részben a településen regisztrált magas esetszám, részben pedig javítási munkálatok miatt tértek át az online oktatásra.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy az iskolák igazgatótanácsa egyrészt a járványhelyzet alakulása, másrészt a tanintézet infrastruktúrája és a rendelkezésre álló erőforrások függvényében tesz javaslatot az alkalmazandó forgatókönyvre, illetve ennek esetleges módosítására.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete értelmében a forgatókönyv kiválasztásakor a fő járványügyi szempont az adott településen az előző 14 napban jegyzett új megbetegedések számának összege ezer lakosra vetítve.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában