Kiértékelés

2020.08.21. 14:39

Megvan a közösségi konzultáció harmadik hetének a kiértékelése

A Bihar megye, Nagyvárad hasábjain a Partium Alapítvánnyal közösen elindított, hetente változó témájú közösségi konzultáció harmadik heti kérdései nagyváradi magyar oktatási és megyei érdekeltségű kulturális intézményekre vonatkoztak. Szabó Ödön az alapítvány vezetőjeként elmondta: jóleső érzés azt látni, hogy az emberek nagy többségben visszaigazolják, hogy kollégái és az érdekképviselet jó döntéseket hozott. De lássuk, miként is vélekedtek az emberek, vegyük sorra a kérdésekre leadott válaszokat.

A válaszadók 93 százaléka helyesnek tartja, hogy a megye oldotta meg a Szacsvay Imre Általános Iskola Dudek utcai épületében tanuló osztályok átköltöztetését a Körös utcai, tágasabb, megyei tulajdonú épületbe, noha az iskola a városi önkormányzathoz tartozik, de ott nem törődtek kellően a sorsával. 97 százalékos egyetértéssel találkozott az a megyei önkormányzat segítségével lebonyolított, európai uniós finanszírozású projekt, amelynek eredményeként a Szigligeti Színházat új világítástechnikával és forgószínpaddal látták el. A válaszadók 63 százaléka tartja szükségesnek, hogy a váradvelencei kultúrház felújításával egy korszerű kulturális centrum jön létre ebben a negyedben, 29 százalékuk szerint azonban a városrész etnikai összetételének átalakulása miatt inkább a környéken élő romák integrációjával kellene foglalkozni. A Körösvidéki Múzeum átköltöztetésének huzavonájával, és végül az egykori Hadapródiskolába költöztetésével kapcsolatos kérdésre 78 százaléknyian válaszolták azt, hogy ez jó döntés volt, 22 százaléknyian pedig inkább azt látták volna szívesen, ha az egyházat kivásárolják az épületből. Mindenki egyetértett azzal, hogy a város tétlenkedése miatt a megyei vezetés, az RMDSZ munkájának köszönhetően, pénzt adott a váradi Ady és a Szent László Líceum fűtéshálózatának cseréjére. Az előző ponthoz hasonlóan ugyanígy senki sem akadt, aki elköltöztette volna mostani helyéről az Ady Endre Emlékmúzeumot, amit szintén az RMDSZ-es vezetésű Bihar Megyei Tanács helyezett biztonságba a bérleti szerződés meghosszabbításával 10 évre, illetve teljesen meg is újult a tárlat.

Az utolsó kérdésre a válaszadók több területet is felsoroltak, amelyekre Nagyvárad vezetése nem fordít elég figyelmet, ezért a megyének kellene foglalkoznia vele. Ilyen a fák, zöldövezetek, általában a környezet védelme, a tömegközlekedési járatok sűrítése, a buszjáratok bővítése, a hajléktalanok problémájának megoldása, kerékpárutak létesítése, kutyasétáltató helyek kialakítása, a köztisztaság, a csendrendelet betartatása, a romák integrálása.

A válaszokat beküldők közül a sorsoláson az alábbiaknak kedvezett a szerencse: a Kauflandban beváltható 50 lejes vásárlási utalványt és könyvcsomagot nyert: Veres Janka Eszter; 50 lejes utalványt pedig: Horváth Péter, Papp Anikó, Kellermann Zsuzsanna és Kovács Tünde. A nyereményt átvehetik augusztus 17. után a Patrioţilor u. 2. szám alatt munkanapokon, munkaidőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában