Ünnepség

2020.08.18. 14:15

Harmincéves az Euro Foto Art Galéria

Fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte pénteken a nagyváradi Euro Foto Art Galéria, melyet országos szinten a leghosszabb ideig fennálló, állandó kiállításoknak helyet adó galériaként tartanak számon.

János Piroska

A péntek délután 18 órától kezdődött ünnepséget megelőzően Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület és a nagyváradi FIAP Kiállítóközpont igazgatója köszönetet mondott a sajtónak a folyamatos tudósításokért, egy-egy emlékérmét adva át az írott és elektronikus média jelen lévő képviselőinek. A köszönetnyilvánítás után dr. Ramona Novicov is felszólalt, rámutatva arra a kiemelkedő szerepre, amit az Euro Foto Art Galéria az elmúlt harminc év során a kultúra terén betöltött. A találkozón bemutatták azt a kiadványt is, amely a Bihar Megyei Tanács finanszírozása által jelenhetett meg, és amely a galéria három évtizedét mutatja be képek formájában.

Az ünnepség a galéria szomszédságában levő Grand Palace nyári kertjében folytatódott, ahol a járványügyi óvintézkedéseket betartva ötven személy jelenlétében idézték fel az elmúlt évek eseményeit. Az ünnepségen, amelyen a Duo Varadiensis mellett fellépett a Rockfilharmónia formáció is (Alexandrina Chelu, Iuliana Chelu és Florian Chelu Madeva), jelen volt Szabó Ödön parlamenti képviselő, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Kapy István, Nagyvárad egykori alpolgármestere, a helyi önkormányzat képviseletében pedig Angela Lupșea múzeumigazgató. A szabadtéri rendezvény első perceiben megemlékeztek azokról az elhunyt fotóművészekről, akik a nagyváradi galéria támogatói voltak az évek során. A galéria történetének felidézését követően felszólalt dr. Ramona Novicov műkritikus, dr. Eugen Moritz kolozsvári egyetemi oktató, illetve a nagykárolyi Vénig László Fotóklub elnöke, Hágó Attila. Tóth István és Kovács Orsolya tolmácsolásában a jelenlevők hallhatták Joan Burgues Martisella FIAP-alelnök és a FIAP Kiállítóközpontok igazgatója, valamint Horváth Imre MAFOSZ-elnök és Petru Filip parlamenti képviselő üzenetét.

– Tóth Istvánnak az évek során sikerült fotózás iránti szenvedélyét átadnia másoknak is, a kiállítóközpontok, kiépített kapcsolathálózata által sikerült egy mozgalmat fenntartania – mutatott rá felszólalásában Szabó Ödön. Az ünnepségen 36 emlékérmét osztottak ki a nagyváradi galéria támogatóinak, köztük a Bihar Megyei Tanácsnak, Nagyvárad önkormányzatának, Szabó Ödön parlamenti képviselőnek, dr. Ramona Novicov műkritikusnak, Lucian Malițának és Thurzó Sándor Józsefnek.

Az ünnepséget az utóbbi kiállításmegnyitókhoz hasonlóan online közvetítették az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Facebook-oldalán, ami így teljes egészében visszanézhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában