Augusztus 20.

2020.08.24. 09:14

Együtt ünnepelték nemzetünk megszületését

Ünnepi hangulatban, zászlófelvonással és kenyérszenteléssel kezdődött meg az 51. virágkarnevál augusztus 20-án Debrecen főterén, majd felavatták Szent István király egész alakos szobrát.

Fotó: Facebook/RMDSZ Bihar megye

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyszabású eseménysorozatra meghívást kapott Szabó József megyemenedzser, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökjelöltje is. A debreceni református Nagytemplom előtti téren tíz virágkompozíciót tekinthettek meg az érdeklődők augusztus 20-án, ezekből hármat hoztak át az elmúlt hétvégén Bihar megyébe. Szabó József megyemenedzser kifejtette, hogy a kitűnő határ menti kapcsolatok ápolása mellett azért is fontos volt a részvétel a nyitóprogramokon, az ünnepi eseményeken, hogy méltó módon folytassák majd a rendezvényt Bihar megyében is. Augusztus 20-án az ünnepi hangulat nélkülözhetetlen eseménye a zászlófelvonás és kenyérszentelés is. A Himnusz eléneklését követően ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót, a debreceni Nagytemplom harangzúgása után pedig megáldották az új kenyeret. „A Szent István-i életmű nemzetünk történelmének legidőtállóbb alkotása, amely egy évezred távlatában is erőt adó fundamentuma országunk létének és jövőjének” – mondta Debrecen polgármestere, Papp László augusztus 20-án a belvárosi Dósa nádor téren, ahol felavatták az első király egészalakos szobrát. „A történelem úgy rendelkezett, hogy nem ünnepelhetünk a Szent István-i Magyarország határai között, de ez nem akadályoz meg bennünket abban, hogy anyaországi és határon túli magyarok együtt ünnepeljék Európa egyik legrégebbi államisággal rendelkező nemzetének megszületését” – jelentette ki Papp László. Debrecen polgármestere szerint „kötelességünk úgy élni, munkánkat úgy végezni, hogy a magyarság szellemi és lelki egységét megőrizzük és megerősítsük”, míg Szabó József menedzser azt hangsúlyozta: „A Debrecenben felavatott szobor a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának a jelképe is egyben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában