Interjú

2020.06.13. 11:07

Pásztor Sándor: „Folyamatosan támogatjuk a magyar történelmi egyházainkat”

A Bihar Megyei Tanács az utóbbi években több alkalommal is célirányos támogatást biztosított a magyar történelmi egyházaknak. Legutóbb a júniusi rendkívüli közgyűlésen különítettek el pénzt erre a célra. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét az egyházak támogatásának fontosságáról kérdeztük.

Ciucur Losonczi Antonius

– Több éve biztosítanak anyagi támogatást a megyei önkormányzat költségvetéséből a magyar történelmi egyházaknak. Miért tartják ezt fontosnak?

– Ez a támogatás hozzájárul az egyházi közösségi élet színtereinek megújításához, közös értékeink megőrzéséhez. Forrást biztosít olyan közös magyar célokra, amelyek nagyban hozzájárulnak az egyházak hitet, kultúrát és anyanyelvet megtartó szerepének megszilárdításához. A megyei tanácsnak kötelessége támogatni a történelmi magyar egyházak beruházásait, melyek a magyar közösségek gyarapítását és megerősítését szolgálják.

– Mire használható fel a megyei tanács ilyen jellegű támogatása?

– A történelmi magyar egyházak ezekből a támogatásokból zömében olyan állagmegőrző, felújítási, bővítési és értékmegóvó munkálatokat tudnak elvégezni, amelyekre egyéb módon, saját anyagi forrásaikból nem volna lehetőségük. Folytatódhatnak, sőt immár be is fejeződhetnek olyan építkezések, amelyekbe hónapokkal, vagy akár évekkel korábban belekezdtek a gyülekezetek, de az anyagi nehézségek miatt csak nagyon nehezen haladtak, vagy több esetben le is álltak.

– Idén milyen összeget szavaztak meg a felekezeteknek?

– Javaslatunkra 650 ezer lejt szavazott meg a magyar történelmi egyházak javára Bihar Megye Tanácsa. A juttatások előterjesztése előtt az RMDSZ megyei vezetősége egyeztetett a felekezetek püspökeivel, akiknek a javaslatára állítottuk össze előterjesztésünket.

– Konkrétan mennyi pénzt utaltak ki a magyar egyházaknak?

– Idén összesen kétmillió lejt osztottunk ki a megye költségvetéséből a különböző felekezetek között. Magyar vonatkozásban 40 ezer lejt kapott a váradszőllősi református egyházközség a parókia épületére, 95 ezer lejt a váradrogériuszi református egyházközség a gyülekezeti ház fűtéshálózatára, közművesítési munkálatokra, és 40 ezer lejt a biharpüspöki református egyházközség az Emmaus-ház külsejének rendbetételére.

– Nagyobb összeget kapott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. Mire fordítják a segítséget?

– A Királyhágómelléki Református Egyházkerület 190 ezer lejt kapott a püspökség székhelyének bővítésére egy újabb épületrésszel, amely az esperesi hivatalnak ad majd otthont.

– Milyen római katolikus egyházi beruházásokat támogattak idén?

– Hetvenezer lejt utaltunk ki a váradvelencei római katolikus plébániatemplom külső renoválásra, 130 ezer lejt a biharpüspöki plébániatemplom belső felújítására, valamint 35 ezer lejt a székesegyház villámhárítójának korszerűsítésére.

– A többi magyar felekezet is részesült a támogatásban?

– Persze, mint ahogy máskor is. Az evangélikus-lutheránus egyházközség 20 ezer lejt kapott a lelkészi hivatal korszerűsítési munkálataira, az udvar burkolatára és közművesítésre, az unitárius egyházközség 5 ezer lejt belső javítási munkálatokra, továbbá az 1. számú Baptista Keresztény Gyülekezet 25 ezer lejt a fűtésrendszer korszerűsítésére és kisebb javítási munkálatokra.

– Idén nemcsak célirányos támogatásban részesültek az egyházak a megyei tanács költségvetéséből, hanem az önkormányzat rendelkezésére álló alapból a településeknek kiutalt pénz egy részét is felhasználhatják, akárcsak az elmúlt években.

– Igen, ez így van. Sok RMDSZ-es vezetésű önkormányzat kapott pénzt, s ennek egy részét a település vezetője az egyházaknak igényelte. A helyhatóságokon keresztül is rendszeresen jutnak finanszírozáshoz az egyházaink, ahogy erről a lapjukban is részletesen beszámoltak. Persze, más forrásokkal is támogatjuk a felekezeteket. A megyei önkormányzat által indított uniós pályázaton keresztül, amely a HU-RO határ menti együttműködési program keretében valósul meg, több mint 405 ezer eurót kapott a Biharpüspöki Református Egyházközség, valamint több mint 419 ezer eurót a római katolikus püspökség.

– A Bihar Megyei Tanács tavalyi egyházi támogatásaiból is jelentős gyülekezeti építkezések zajlottak. 2019-ben melyek voltak azok az egyházközségek, melyek célirányos támogatásban részesültek?

–A Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozók esetében például Nagyvárad-Hegyalján a parókia épült fel, Váradszőllősön a lelkészi hivatal tetőterét építették be, Csillagvároson a parókiát és a lelkészi hivatalt, Váradőssiben pedig a templomot hőszigetelték, valamint Váradolasziban a lelkészlakot sikerült kívülről felújítani, míg a római katolikus egyház a megyei tanácsi finanszírozásból a biharpüspöki és a Katalin-telepi plébániákat tette rendbe kívülről.

– Tavaly milyen összeget fordítottak erre a célra a megyei önkormányzat költségvetéséből?

– 2019 is fontos évnek bizonyult a magyar történelmi egyházaknak nyújtott célirányos támogatások tekintetében is, melyek több mint 500 ezer lej közvetlen finanszírozást kaptak a megyei tanácstól. Akkor is minden felekezet képviselőivel tárgyaltunk a finanszírozásról.

– Tavaly milyen keretösszeg jutott a római katolikus egyháznak?

– A Bihar Megyei Tanács 235 ezer lejt utalt ki 2019-ben a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek az egyházaknak kiosztott megyei önkormányzati támogatások kapcsán. Akkor a püspökséggel közösen a megyei tanács RMDSZ-es vezetősége megegyezett abban, hogy ezt a támogatást az egyház nem osztja szét, darabolja fel, hanem a lehető leghatékonyabb módon egyben használja fel, mégpedig a nagyváradi Katalin-telepi római katolikus templom, a gyülekezeti ház és a plébánia felújítására fordítja.

– Milyen felújítások történtek a Katalin-telepi római katolikus egyházközség esetében?

– Ott már egy jó ideje nem végeztek átfogó felújítást az épületegyüttesen. A Bihar Megyei Tanács magyar vezetősége révén tavaly juttatott támogatásból azonban látványosan megszépült az 1934-ben felépített Katalin-telepi római katolikus épületegyüttes. A templom külsejében újult meg teljesen, és az épületeket körbeölelő téglakerítést is kijavították, helyenként újrarakták és lefestették, emellett a plébánia és a gyülekezeti ház tetejét cserélték le, valamint újították fel és festették újra. A munkálatokkal tavaly decemberben már végeztek.

– Tavaly a református egyházközségek is részsültek megyei önkormányzati támogatásban?

– A Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetőségének kezdeményezésére a nagyváradi református egyházközségeknek juttatott anyagi támogatásból jelentős beruházásokat sikerült megvalósítani, illetve befejezni olyan építkezéseket, amelyeket a közösségek kezdtek el, de saját erejükből nem sikerült, vagy csak sokára tudtak volna befejezni.

– Hogyan és mire használták fel a nagyváradi református egyházközségek a nekik juttatott finanszírozást 2019-ben?

– Tavaly részesült megyei önkormányzati támogatásban a nagyvárad-szőllősi református egyházközség a parókia tetőterének kiépítésére, manzárd létrehozására, elektromos hálózat fejlesztésére. A nagyvárad-csillagvárosi református egyházközség esetében a lelkészi hivatalt újították fel a megyei önkormányzat célirányos finanszírozásának köszönhetően, s így teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek A nagyvárad-olaszi református egyházközség parókiájának udvar felőli teljes felújítására került sor tavaly, és nyílászárókat is cseréltek, ajtókat, ablakokat. A nagyvárad-őssi református egyházközség esetében 2018-ban már kiutaltunk pénzt a gyülekezeti ház szigetelésére. Tavaly a templomot szigetelték kívülről, ezáltal biztosították az épület fűtését.

– A nagyváradi evangélikus egyházközség is kapott pénzt 2019-ben?

– Persze. Az evangélikus-lutheránus parókia teteje közel száz esztendős volt már, a cserepek rendszeresen repedeztek, ezért eljött az ideje annak, hogy lecseréljék a tetőzetet. A Bihar Megyei Tanács 20 ezer lejjel járult hozzá tavaly a munkához, ami végül 38 ezer lejbe került, a különbözetet az egyházközség finanszírozta.

– Megfelelő helyre kerültek a támogatások?

– A Bihar Megyei Tanácsnak kötelessége támogatni a magyar egyházakat a problémáik megoldásában. A finanszírozás jó helyre került, és a következőkben is számíthatnak az egyházak a magyar vezetésű megyei önkormányzat és az RMDSZ támogatására.

Borítókép: Pásztor Sándor (balról) fontosnak tartja az egyházak támogatását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában