Bekötőút

2020.06.02. 09:20

Hamarosan kezdődhet az útépítés

Júliusban elkezdődik annak az útnak az építése, amely a körgyűrűt köti majd össze az Arad felé vezető országúttal. Ez az ócskapiac és az Era Shopping Center mögött, a repülőgép-kifutópálya előtt halad majd el.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács elfogadta május 28-án a területet birtokló Omilos céggel az építményi jogot biztosító szerződés megkötésére vonatkozó határozatot, másnap, pénteken Ilie Bolojan polgármester pedig már alá is írta Bukarestben a megállapodást a cég képviselőivel 320 méternyi terület átvételéről. Mint azt a polgármester saját Facebook-oldalán írta, június 3-án már a kivitelezési szerződést írják alá a közbeszerzésen nyertes Porr céggel, amely az Európa lakópark és az ócskapiac közelében a közúti felüljárót is építi a körgyűrűn.

A körgyűrűt az aradi országúttal összekötő út építése júliusban kezdődik majd, a költségvetés 900 ezer euró. Eredetileg sokkal drágább, több mint 1,8 millió euró lett volna ez a beruházás, mert a Román Légügyi Hatóság eredetileg azt a követelményt támasztotta, hogy a reptér megközelítési jelzőfény-rendszere előtti szakaszt fedjék be, hogy éjszakánként az ott elhaladó autók fénye ne zavarja a leszállni készülő repülők pilótáit. Az elmúlt év végén az önkormányzatnak azonban sikerült meggyőznie a légügyi hatóságot arról, hogy a világ más reptereinek infrastruktúrája is bizonyítja azt, hogy nincs szükség ilyen fedett részre a reptér biztonságos működéséhez, így az új műszaki tervbe már nem foglalták bele az út egyik szakaszának befedését.

Az új út egyébként 860 méter hosszú lesz, elkészülte után könnyebbé válik az ócskapiac megközelítése autóval, és újabb összeköttetést biztosít majd az Aradi út és a körgyűrű között. A polgármester saját Facebook-oldalán beszámol arról is, hogy az építendő útnak négy szakasza van: az első a most átvett, az ERA mögött haladó 320 méteres rész, majd következik a reptér megközelítési jelzőfény-rendszere előtt elhaladó szakasz. A harmadik, 270 méteres rész az ócskapiac mögött halad el, a negyedik pedig a piac parkolója és a körgyűrű közötti 145 méteres szakasz. A polgármester szerint a következő évben már biztonságosan lehet majd közlekedni ebben az övezetben, miután mind a felüljáró, mind pedig a szóban forgó bekötőút elkészül.

Borítókép: Facebook/Ilie Bolojan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában