Interjú

2020.04.16. 17:38

Pásztor Sándor: Ismét eredményesen, összehangoltan léptünk fel

A napokban ismét közbenjárt a megyei tanács RMDSZ-es vezetése a román–magyar határon ingázók helyzetének rendezése ügyében, ugyanis az utóbbi időszakban szinte naponta változtak a munkajellegű határátlépésekre vonatkozó intézkedések. Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke több aktuális kérdésről nyilatkozott szerkesztőségünknek csütörtök délután.

Ciucur Losonczi Antonius

– Levélben fordultak ismét Marcel Vela belügyminiszterhez és újabb javaslatokat tettek az országhatáron át ingázók helyzetének megoldására. Miért volt szükség ismét erre?

– A múlt héten a magyar–román országhatáron ingázók ismét azzal szembesültek, hogy a borsi határátkelőn nem engedik át a határ két különböző oldalán élő munkavállalókat, akiket az ingázók átlépésére kijelölt székelyhídi és nagyszalontai határállomás felé irányítottak. Ezzel nemcsak nagyon jelentős, akár több órás időveszteséget okoztak a munkásoknak, hanem több tíz, vagy akár száz kilométeres kerülő megtételére kényszerítették őket. Az újabb, az ingázók közlekedését megnehezítő intézkedés bevezetése azután történt meg, hogy a román határrendészet kérte a magyar féltől annak a korábbi nemzetközi egyezménynek a szó szerinti betartását, amit a magyarországi és a romániai határrendészet kötött meg az ingázók helyzetének rendezése érdekében. Az említett megállapodásban szerepel Nagyszalonta és Székelyhíd határátkelők újranyitása is.

– S ebben nem szerepelt a Bors–Ártánd határátkelő is?

– Ebben sajnos nem említették meg a borsi–ártándi átkelőt. Ebből született az újabb félreérthető helyzet. A magyar fél egyértelműnek vette, hogy a borsi–ártándi átkelőn az addigi gyakorlathoz hasonlóan átjárhatnak majd az ingázók, míg a román fél a megállapodás szó szerinti betartásához ragaszkodott, e szerint csak Székelyhídnál és Nagyszalontánál közlekedhettek az ingázók.

– Mi szerepelt konkrétan a napokban írt levélben, melyet a belügyminiszternek küldtek el?

– Azt kértük, hogy a borsi határátkelőt is vegyék fel abba a jegyzékbe, amely tartalmazza az ingázók által használható átkelőket. Amennyiben szükséges, alakítsanak ki egy külön sávot a naponta közlekedőknek, hiszen a határ övezetében élő ingázók ezt az átkelőt használták a legsűrűbben. Szerencsére meghallgatták a kérést, s jelenleg ismét átengedik az ingázókat a megye legnagyobb és legforgalmasabb határállomásán. Rendeződött az ügy, de folyamatosan figyeljük az események alakulását, mert a határnál gyakran változik a helyzet, s nem mindig jó irányba.

– Miket javasoltak még a belügyminiszternek?

– Szükség esetén újabb határátkelő állomások megnyitását is lehetővé kellene tenni. Megnyithatnák az ingázók számára a körösszegi átkelőt, itt ugyanis korábban már létezett ideiglenes határállomás. A borsi után ez található a legközelebb a nagyváradi metropoliszövezethez, és ez is megoldás lehetett volna azok számára, akik az országhatár egyik oldalán élnek és a másikon dolgoznak.

– Sok a panasz, hogy a székelyhídi határállomáson sokat kell várakozni az átlépéskor.

– Igen, bennünket is értesítettek erről. A levélben kértük, hogy a székelyhídi határállomás esetében növeljék a román határrendészek számát, valamint javítsák a személyzet hozzáállását, ugyanis mint a múlt héten kiderült, az ide átirányított ingázók okozta forgalomnövekedéssel jelentős torlódás alakult ki. Az utóbbi időszakban összehangoltan, minden szinten felléptünk az ügy rendezése érdekében. Mint érdekképviselet minden adódó lehetőséget a maximálisan kihasználtunk, hogy megfelelő megoldás szülessen. Így most mindhárom Bihar megyei határátkelőt, a székelyhídit, a borsit és a nagyszalontait is használhatják az ingázók.

– Szijjártó Péter külügyminiszter és Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentése értelmében védőfelszereléseket küldött a magyar kormány több erdélyi megyébe, többek között Bihar megyébe is...

– Az RMDSZ közbenjárásával létfontosságú védőfelszereléseket juttatott el Magyarország számos erdélyi segélyszervezethez, kórházhoz, önkormányzathoz – olyan szervezetekhez, amelyek a koronavírus-járvány idején a veszélyeztetett csoportok ellátásával foglalkoznak. Szijjártó Péter több alkalommal is kiemelte, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Köszönjük nekik a mindenkori támogatást. Húsvétszombatra virradóra érkezett meg a szállítmány Nagyváradra, majd gyorsan sikerült lepakolni és az első intézményekhez eljuttatni az önkénteseink áldozatos munkájának köszönhetően is.

– Mit tartalmazott a segélyszállítmány?

– Összesen negyvenezer maszk, négyezer liter fertőtlenítőszer, tizenkétezer kesztyű és több ezer védőruha, -szemüveg, -sisak érkezett Bihar megyébe. Az adományt az akció fő koordinátora, Szabó Ödön képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke adta át hivatalosan Böcskei László megyés püspök, egészségügyi szakemberek, valamint a testvéregyházak és érintett önkormányzatok, civil szervezetek képviselőinek a jelenlétében, akik szintén részesültek a magyar kormány adományából.

– A napokban ismét tesztelték azt a videókonferenciás rendszert, amelynek segítségével online fogják lebonyolítani a megyei tanács üléseit a járvány időszakában. Mi volt a tapasztalat?

– Igen, a napokban két alkalommal is szimulálást szerveztünk a videokonferenciás rendszer tesztelésére. A tanácsosoknak nem kell személyesen megjelenniük, ugyanis távolról be tudnak jelentkezni, s szavazni is tudnak online.

– Az élet más területen sem állt meg, például a napokban készült el a telegdi ipari park.

– Valóban, most a legfontosabb az emberek egészsége, hogy minden tekintetben figyeljünk és vigyázzunk egymásra. Viszont közben folytatjuk beruházásainkat is. A múlt héten került sor a mezőtelegdi ipari park átvételére, mely a Sebes-Körös völgyének első olyan jellegű projektje, amit a Bihar Megyei Tanács azzal a céllal eszközölt, hogy nagyberuházásokat vonzzon oda.

– Milyen beruházásokat végeztek ott?

– Közművesítési munkálatokat végeztünk, víz-, eső-, szennyvízelvezető csatornahálózatot hoztunk létre, biztosítottuk a közvilágítást, valamint a szükséges közúti infrastruktúrát, két buszmegállóval és 62 parkolóhellyel. Az ipari park 9,3 hektáros, a beruházókat három, egyenként 2,26 és 2,16 hektáros parcella várja.

– Mi a helyzet a Bihar megyében létesítendő ipari parkokkal?

– A megyei tanács keretében működő Bihar megyei Ipari Park Rt. tervei közt szerepel a székelyhídi ipari park kivitelezése idén nyáron, ugyanakkor a paptamási ipari park kialakításának elkezdése.

– A napokban aszfaltozási munkálatok is kezdődtek. Pontosan hol?

– Megkezdődött a Nagyvárad, Hegyközszáldobágy és Hegyközpályi közötti út aszfaltozása, miután sikerült átvennünk Nagyvárad és Pályi önkormányzatától az útszakaszokat és megyei úttá átminősítenünk azokat.

A borítóképen: Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában