Oktatás

2020.03.14. 12:06

Pásztor Sándor: Szívügyünk a magyar oktatás fejlesztése

A Bihar Megyei Tanács Pásztor Sándor elnök kezdeményezésére tavaly júniusban döntött úgy, hogy jelentős mértékben támogatja az iskolák korszerűsítését, fejlesztését. Összesen tizenkilenc Bihar megyei tanintézet részesült a megyei önkormányzat magyar vezetése által biztosított finanszírozásból – nyilatkozta lapunknak Pásztor Sándor.

Ciucur Losonczi Antonius

– Milyen mértékű támogatást nyújtott a Bihar Megyei Tanács a tanintézeteknek?

– A Bihar Megyei Tanács magyar vezetőségének javaslatára a hozzá tartozó Fenntartható Fejlesztési Ügynökségen (ADD) keresztül valamennyi Bihar megyei városnak százezer euró értékű támogatást biztosított elsősorban a helyi oktatási infrastruktúra fejlesztésére. A szükséges pénzt a megyei tanács biztosította az ügynökség, illetve a polgármesteri hivatalok részére.

– A korábbi tanácselnökök nem kezdeményeztek ilyen nagymérvű finanszírozási programot. Miért döntött úgy, hogy ilyen mértékben támogassák az iskolák modernizálását a megyében?

– Mi kiemelten kezeljük ezeket a beruházásokat, hiszen nagyon fontos, hogy 21. századi körülményeknek megfelelő környezetet biztosítsunk a tanulóknak, rendbetett épületekkel, osztálytermekkel, kitűnően felszerelt laboratóriumokkal, sportolási, továbbképzési lehetőségekkel. Az ADD végezteti el és felügyeli is a befektetéseket, az ügynökség vezetője Vitályos Barna, aki nagyon jó munkát végez.

– Több szakiskola is részesült a Bihar Megyei Tanács által finanszírozott beruházásokból. Mi ennek a célja?

– Nagy hangsúlyt fektettünk a duális képzésre, ugyanis azt szeretnénk, hogy az iskolából kikerülve a diákok olyan gyakorlati tudással rendelkezzenek, amely nagyban megkönnyíti elhelyezkedésüket a munkaerőpiacon, s könnyen állást fognak találni. Segítségünkkel a szakiskolába járók korszerűen felszerelt szaktermeket és a szükséges berendezéseket vehetik igénybe, hogy minél hatékonyabban el tudják sajátítani szakmájukat.

– Bihar megyében is útjára indították az ön kezdeményezésére a modern duális képzést. Hogyan kezdődött ez az újdonságnak számító projekt?

– A Bihar Megyei Tanács, a tanfelügyelőség, más állami intézmények, és magánvállalkozások képviselőivel együtt még 2017-ben létrehozta a Bihor West Professional Egyesületet azzal a céllal, hogy útjára induljon a duális képzés a megyében. Még ezt megelőzően villámlátogatást tettem Észak-Németországban, Düsseldorf térségében. A helyszínen tanulmányoztam mindazt, ami a duális képzést jelenti a német oktatási rendszerben, valamint különféle vállalkozások képviselőivel is találkoztam. Azt tapasztaltam: a felkészítés a munkaerőpiac valós elvárásainak figyelembevételével történik.

– Mi volt a kezdeti lépésük e tekintetben?

– Elindultunk egy úton, kialakítottunk egy rendszert, s a polgármesterekkel folytatott egyeztetések után három települést szemeltünk ki, köztük Kágyát is, ahol akkoriban korszerűsítést hajtottunk végre a szakiskolánál. Ott van ugyanis kampusz, bentlakás, műhelyek, vagyis minden, ami szükséges. Jelenleg e mellett Vaskohszikláson és a nagyváradi Constantin Brâncuși iskolában biztosítunk duális képzést, de más településeken is szeretnénk létrehozni szakosztályokat. Kágyán hegesztő és nehézgépkezelő szak működik, Vaskohszikláson autószerelő, Nagyváradon pedig kőműves. Fontos dolog, amit szintén sikerült megvalósítani, hogy a duális képzés anyanyelven is működik.

– Érmihályfalván a technológiai líceum kapott támogatást. Ott milyen fejlesztéseket végeztek el?

– Az Érmihályfalvi Helyi Tanács még tavaly júliusban hagyta jóvá, hogy az ADD beruházásokat hajtson végre a helyi 1. számú Technológiai Líceumban. A kivitelezés tavaly volt teljében, mostanra pedig véget is ért, megtörtént a munkálatok átvétele is. Utóbbiak közé tartozott a teljes tetőcsere (cserepek, gerendázat, csatorna), járdaépítés és térkövezés a főépület előtti, szabadtéri rendezvényeknek (pl. tanévnyitók és tanévzárók) helyet adó térségben. Az iskolát érintő projekt része, hogy a tanintézményt a szakoktatáshoz szükséges felszerelésekkel gazdagították a laboratórium számára. Teljesen megváltozott körülmények fogadják a diákokat, remélem „mosolygósabbá” tettük ezáltal az oktatást.

– Milyen felszereléseket szereztek be?

– Lakatosműhelyt szereltünk fel, kereskedelmi, gasztronómiai, illetve felszolgálói szaktantermeket hozunk létre teljes felszereléssel és berendezéssel. Szóval minden feltételt biztosítottunk, hogy a diákok elsajátítsák már az iskolában a szakma fortélyait.

– Élesden egy kézilabdapályát építettek. Miért volt erre szükség?

– Ez egy hiánypótló befektetés volt, hiszen eddig nem állt a diákok rendelkezési ilyen modern pálya. Az élesdi Constantin Șerban Elméleti Líceum kapott öntött gumiburkolatú kézilabdapályát, míg az Alexandru Roman Műszaki Kollégium esetében teljes egészében felújítottuk a fűtésrendszert, s vásároltunk két új kazánt.

– Nagyszalontán több befektetést is végrehajtottak. Ott mire fordították a pénzt?

– Az Arany János Elméleti Líceum egyik épületére, amelyben korábban könyvtár, majd a téka elköltöztetését követően az elemista osztályok tornaterme kapott helyet. Ezt az emeletes épületet tetette rendbe az önkormányzat, padlót cseréltek és az épületet belülről teljesen felújították, az emeleten pedig egy olyan multifunkcionális termet hoztak létre, ahol vallási nevelés és különböző osztályfőnöki órák, közösségi alkalmak kapnak majd helyet, melyekkel az a céljuk, hogy az iskolához való kötődést erősítsék. A szintén az Arany János-iskolához tartozó másik, Vasút utcai épület udvarát aszfaltozták le ugyanabból a támogatásból. A köznyelvben szódavízgyári iskolaként ismert tanintézet udvara eddig sáros-kavicsos volt, és bár az épületeket a helyi önkormányzat korábban már mind felújíttatta, az udvaron csak most sikerült európai, modern körülményeket teremteni. Tehát a Sándor Péter sportcsarnok kapott légfűtéses rendszert, játszótéri és fitnessz eszközöket szereztünk be. Egy régi óvodaépület teljes körű felújításával, felszerelésével vállalkozói központot alakított ki az önkormányzat.

– Hogyan segíti a vállalkozói központ létrehozása a diákokat?

– Itt szívesen látnak minden fiatalt, akinek nincsen hol megalapoznia vállalkozását, helyet, íróasztalt és irodai infrastruktúrát biztosítanak számukra, konferencia- és tárgyalóterem áll rendelkezésre, modern körülmények között. Nagy segítséget jelent számukra a pályaválasztás tekintetében, ott a cégek is bemutathatják ajánlataikat a tanulóknak. Ebben a konkrét esetben is az itthonmaradást és az itthon való boldogulást továbbsegítő eszközzel, ezzel a vállalkozási központtal is igyekszünk hozzájárulni a helybéliek kezdeményezéseinek sikeréhez.

– Számos felújítás történik a székelyhídi tanügyi intézmények esetében is…

– Jelentős összeget biztosítottunk ez esetben is. A nagykágyai 1. számú Műszaki Líceum esetében biztonsági kamerarendszert alakítunk ki, fűnyíró kistraktort vásárolunk, felújítjuk a szakács és felszolgálói szaktermet, gázvezetéket építünk ki a konyha gázellátásának biztosítására, korszerű felszereléseket szerzünk be laboratóriumoknak, műhelyeknek, szaktermeknek. Támogatjuk a külső értékelési eljárást, amely a líceum akkreditálásához szükséges, valamint a dokumentumok archiválását is.

– Pénzt utaltak ki a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumnak is. Milyen fejlesztések lesznek?

– A Petőfi Sándor Líceum esetében már beszereztük a tűzvédelmi berendezéseket, új székeket és asztalokat, oktatójátékokat, informatikai eszközöket vásárolunk. Korszerűsítettük a köbölkúti óvoda fűtésrendszerét, s a napokban befejezzük a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola tetőzetének felújítását.

– Milyen tanintézetek részesülnek támogatásban Margittán?

– A Horváth János Elméleti Líceumban konténereket vásároltunk oktatási célokra, valamint három interaktív táblacsomagot szereztünk be, megvalósíthatósági tanulmányt készítettünk a líceum bővítése céljából (egy új, emeletes épületszárny létesítésén dolgoznak), és multifunkcionális sportpályát szeretnénk építeni. A Horváth János Líceumban minden terem maximálisan ki volt használva, ezért a szakosztályok beindítása után nem volt a diákok számára megfelelő műhely. A megyei tanács a segítségükre sietett, ugyanis négy, fűtéssel és légkondicionálással ellátott konténert vásároltunk, ahol a szakács-pincér, valamint a kőműves-légkondicionáló szak számára alakítottak ki műhelyeket. Az Octavian Goga Főgimnáziumnak is vásároltunk három interaktív táblacsomagot.

– Hol történtek még beruházások a megyei tanács által biztosított támogatásból?

– A belényesi Ioan Ciordaș Műszaki Kollégium bentlakását újítjuk fel, a diófási 1. számú gimnázium egyik műhelyét korszerűsítjük, Vaskohszikláson és Vaskohon is számos beruházást hajtottunk végre.

– Ön több helyszínre is ellátogatott, s ellenőrizte a beruházások kivitelezését. Milyen visszajelzéseket kapott?

– Mindenhol nagyon lelkesek voltak, hogy a megyei tanács pénzügyileg is támogatta az iskolákat, ugyanis más anyagi forrásuk nem nagyon volt, hogy fejlesztéseket végezzenek el. Mi nemcsak elméletben, papíron, hanem a gyakorlatban is konkrétan támogatjuk az oktatási intézményeket. Sok településen jelentős iskolai beruházások valósulhattak meg. A megyei tanács magyar vezetésének szívügye az anyanyelvi oktatás körülményeinek folyamatos javítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában