Elfogytak

2020.03.18. 10:10

A Siofor gyógyszer és az egészségügyi segédeszközök számítanak hiánycikknek

Egy olvasónk jelezte lapunknak azt, hogy a múlt héten hiány volt a cukorbetegeknek való gyógyszerekből.

Pap István

Kérdeztük az ügyben Nemeth Sebastiant, a Bihar Megyei Gyógyszerész Kamara elnökét, akitől megtudtuk, hogy egyedül a Siofor nevű gyógyszer nem található meg Bihar megyében már legalább két-három hónapja. Mint mondta, az azt előállító cég gyára Firenzében van, és talán emiatt lehetnek gondok az ellátással, tehát nem azért van hiány, mert a páciensek felvásárolták volna ezt a készítményt. Kérdésünkre válaszolva Nemeth tudatta, hogy a többi cukorbetegség elleni gyógyszer megtalálható kell legyen a patikákban.

És ami még hiányzik

Szintén kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nem érkezett hozzájuk jelzés a gyógyszertáraktól arra vonatkozóan, hogy hiányozna egyik vagy másik orvosság. „A szív- és érrendszeri problémák kezelésére való gyógyszerekkel, az antibiotikumokkal, a gyulladáscsökkentőkkel nincsenek gondok. Nem a gyógyszer-ellátottság a probléma most, hanem az, hogy egyszerre nem tartózkodhat négynél több személy a patikákban, de az emberek nem nagyon akarják ezt a szabályt betartani” – fogalmazott a kamara elnöke, hozzátéve, hogy ha orvosságokat nem is, de az egészségügyi kiegészítő eszközöket felvásárolják az emberek, fölöslegesen. „Ezért nem kapható orvosi maszk a patikákban már hetek óta, kesztyűk sincsenek, de lázmérőket sem lehet kapni egész Romániában, még interneten sem lehet rendelni. Az emberek ellenőrizetlenül felvásárolták a lázmérőket, ezért egyeseknek nincs egy sem, míg másoknak van három-négy is otthon” – fogalmazott Nemeth Sebastian. Az elnök jó hírrel is szolgált: már leadták a rendelést kesztyűkre és maszkokra, úgyhogy várhatóan másfél héten belül megérkezik ez az import. „Persze ha aztán megint jön valaki és vesz hetven dobozzal, akkor megint hiány lesz. Ez a mi problémánk: nem értjük meg, hogy annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van, és nem többet” – tette hozzá végül.

Borítókép: Illusztráció, Alexandru Nițescu felvétele

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában