Mesemondás

2019.11.27. 12:35

Mesék szóban és rajzban Szalontán

Kedvenc mesék és mesehősök népesítették be a nagyszalontai Arany-palota galériáját az elmúlt hétvégén. Az Arany László mesemondó versenyt 22. alkalommal, a rajzversenyt hatodszor rendezték meg. Több, mint 150 kisdiák tette próbára tudását és tehetségét a megmérettetésen.

Cégé Dóra

Az Arany János Művelődési Egyesület huszonkét évvel ezelőtt hirdette meg legelőször a mesemondó versenyt. Azóta évről évre több száz kisdiák veszi kezébe a meséskönyveket, vagy hallgatja Arany László gyűjtését kis kollégái, vagy a pedagógusok előadásában. A felkészülés időszakában minden osztályközösségben, minden gyermek megpróbálkozik a meséléssel. Aztán ahogy közeledik a verseny napja, már csak a legjobbak gyakorolnak, s mire az elődöntő zsűrije előtt kell számot adni a tudásról, kialakul az egészen profi mezőny. Még a legkisebbek is – alig több, mint négy esztendő élettapasztalattal – kifogástalanul mesélnek. A döntőbe korcsoportonként öten kerülnek, ők másnap, a főzsűri és a népes közönség előtt kell újra színpadra álljanak.

Idén is két téma közül választhattak a gyermekek és felkészítő pedagógusok. A versenyzők vagy Arany László gyűjtéséből kellett egy mesét válasszanak, vagy kedvenc meséjüket kellett bemutassák. A döntő helyszínéül szolgáló galériában felsorakoztak a mesefigurák, de nemcsak szóban, hanem képekben is, hiszen a versennyel egy időben a rajzversenyre érkezett alkotásokat is kiállították.

Jók között a legjobbak

A mesemondó verseny zsűrijét dr. Pető Csilla egyetemi tanár vezette, munkájában Herman Ferenc színművész és Hanyecz-Debelka Róbert bábszínész segítette. A rajzokat Tasnádi György belső építész rangsorolta, kiválasztva a korcsoportonként legeredetibb, legérdekesebb alkotásokat. Mindkét versenyben kiválasztották a mezőny legjobbját. A mesélők között Éles Richárd vehette át az Arany László-díjat, míg a rajzversenyben a legmagasabb kitüntetést Filep Áron Pongrác gyémántfélkrajcáros kiskakasának ítélte a zsűri.

Első díjat vehetett át a mesemondó versenyben Sára Cyntia óvodás, Tóth Zoé másodikos, Kiss Timea harmadik osztályos és Szabó Jázmin hatodik osztályos tanuló. A rajzverseny legjobbjai: Morgovan Stefánia (3 éves), Lehoczki Olivér (4 éves), Bíró Zsófia (6 éves) és Dinca Hanna nagycsoportos (Árpád település), Bordás Albert (elsős), Farkas Anna-Teodóra (harmadikos) és Bordás Lőrincz negyedikes tanuló.

Jótanácsok a zsűritől

Az értékelés perceiben Tasnádi György arra biztatta a nevelőket, hogy engedjék el a rajzoló gyermekek kezét – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt, s ha így tesznek, a képeken tucatnyi apró részlet jelzi majd, milyen gazdag a gyermeki fantázia. Hanyecz-Debelka Róbert pedig a mesemondó apróságoknak tanácsolta, hogy merjenek megmozdulni a színpadon, kísérjék derűs mozdulatokkal a mese szövegét, úgy a közönség is, a mesélő is jobban érzi majd magát.

A szervezőknek és a különdíjat felajánlóknak köszönhetően a mesemondó verseny legjobbjai szebbnél szebb meséskönyvvel, ajándékokkal térhettek haza, a rajzverseny legjobbjai hobbijuknak hódolhatnak a kapott ajándékokkal, s a több, mint száz alkotás egy héten át megtekinthető az Arany-palota galériájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában