Ítélet

2024.01.07. 18:52

Megölte a szomszédja kutyáját, jelentős pénzbírságot kell fizetnie

Ítéletet hirdettek annak a biharszentandrási férfinak az ügyében, aki 2022 januárjában megölte a szomszédja kutyáját. A négylábú az elkövető udvarára tévedt be, ahol a 65 éves férfi egy vasvillával pusztította el az állatot.

Forrás: Bihon

Erdon-összeállítás

A Negruța névre hallgató, mikrochippel és nyakörvvel ellátott keverék kutya január 18. előtt pár nappal tűnt el otthonról, az állat gazdája a közösségi oldalon is segítséget kért az eltűnt eb megtalálásához. A kutya a szomszéd udvarára tévedt be, ahol a rendőrök elpusztulva találtak rá. Az állatvédelmi rendőrség által indított nyomozás során az idős férfit 24 órára őrizetbe vették állat ellen jogtalanul, szándékosan elkövetett gyilkosság vádjával, ami miatt 2022 márciusában bíróság elé is állt. Pénteken a hatóság kihirdette az első ítéletet: a szentandrási férfi 3200 lej pénzbírságot, valamint 4000 lejes erkölcsi kártérítést kell fizessen a családnak, melyet mélyen érintett az állat elvesztése. Az elkövetőnek ugyanakkor a perköltséget (1200 lej) és szomszédja ügyvédi díját (2700 lej) is ki kell fizetnie. A bírósági ítélet szerint a férfi cselekedetének jogosságát semmi sem igazolja. A férfi a bíróság előtt azzal indokolta tettét, hogy az udvarára a szomszéd kutyája mellett másik három, nagy testű eb is behatolt, amelyeket vasvillával akart elijeszteni. Elmondása szerint a három kutya el is szaladt, a szomszéd kutyája azonban a helyszínen maradt, s elkezdett morogni rá, ezért dobta meg a vasvillával. Az állatot a fején találta el, majd értesítette a helyi rendőrséget. A bíró elutasította a védekezést, I. A. ugyanis a kihallgatott tanúk elmondása szerint korábban csak egyetlen kutyáról beszélt nekik; másodsorban, amennyiben valóban veszélyben érezte volna magát, a házba menekült volna és ezt követően hívta volna a rendőrséget, avagy megvárta volna, amíg az állat elhagyja az udvart. A férfi azonban vasvillát fogott, amely a bíróság szerint azt tanúsítja, hogy „nem érzett valódi fenyegetettséget az állat részéről”. 

A hatóság elismerte ugyanakkor, hogy az állat jogtalanul tartózkodott a vádlott udvarán, és a férfi joggal szerette volna, ha az eb távozik, de az a mód, ahogy a helyzetet végül megoldotta, helytelen volt és bűncselekménynek minősül. A család nagyon ragaszkodott a kutyához, amelyet a fotók mellett az is tanúsít, hogy az állat egészségügyi könyvvel is rendelkezett, és rendszeres orvosi vizsgálatokban volt része, valamint az oltásokat is megkapta, a kihallgatott tanúk vallomása szerint pedig az állat elvesztése megviselte mind a házaspárt, mind annak gyerekét. A férfit akár letöltendő börtönbüntetésre is ítélhették volna, ugyanis a törvény szerint az általa elkövetett tett három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható. Az ítélet nem jogerős, kihirdetésétől számított 10 napon belül megfellebbezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!