Kék hírek

2023.10.26. 13:34

Előzetesbe kerültek a gyújtogatók

Forrás: ISU

ERDON-összeállítás

Egy biharszentandrási és egy nagyváradi férfit helyeztetett előzetes letartóztatásba szerdán a belényesi bíróság a vaskohsziklási tűz ügyében. A tűzesetről, mely három személyautót és egy pékséget érintett, október 18-i lapszámunkban számoltunk be: „A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőséget október 17-én, 2.02 órakor riasztották, hogy tűz keletkezett Vaskohszikláson, a Cuza Vodă utcán. A helyszínre három katonai tűzoltócsapat érkezett ki tűzoltókocsikkal és rohammentősökkel. Kiderült, hogy három személyautó lángokban áll, valamint a szomszédos épület földszintjén lévő pékség is kigyulladt. A helyszínre érkezett tűzoltók néhány perc alatt lokalizálták a tüzet, így az nem terjedt tovább az épület teljes földszintjére és két emeletére. A lángokat 2.20 órára oltották el, 3.30 óráig tűzfészkek után kutattak és kárfelmérést végeztek. A három személyautó teljesen elégett, valamint a pékség egyik helyiségében a javak 10 százaléka semmisült meg, két ablak, három elektromos sütő, egy munkaasztal és péktermékek. A tűzoltók sikerült megvédjék a lángoktól a pékség nagy részét, valamint bútorokat és egyéb berendezéseket. A helyszíni vizsgálatok alapján az derült ki, hogy gyújtogatásról lehetett szó, a tettest még nem azonosították.”

Az ügyben vizsgálat indult. Elsőként a térfigyelő kamerák felvételeit nézték meg, melyeken látszott, hogy a tettes egy üzemanyaggal teli tartállyal ment be a parkolóba, majd az egyik személyautóra öntötte annak tartalmát, ezután pedig, amikor kifelé indult, egy Molotov-koktélt dobott az autóra. A kihallgatások során kiderült, hogy a gyújtogatás tulajdonképpen bosszúból történt, a célszemély pedig a személyautók egyikének, egy BMW márkájú járműnek a tulajdonosa, M. P. volt, aki egy ismert vaskohsziklási üzletember, étteremtulajdonos. Egy régebbi, pénzzel kapcsolatos ügyből alakult ki a konfliktus a biharszentandrási, 68 éves cigarettanepperrel, M. I.-vel. Az ebihoreanul.ro beszámolója szerint M. P. tagadta, hogy ellenségei lennének. 
Az ügyészség közleménye szerint szerdán M. I.-t és tettestársát, a nagyváradi, 38 éves R. V. H.-t előzetesbe helyezték. R. V. H.-t gyújtogatás által elkövetett rongálással, M. I.-t pedig gyújtogatás által elkövetett rongálásban való bűnrészességgel vádolják. Mindkettejüket 30 napos vizsgálati fogságra ítélték, az ítélet nem jogerős. A nyomozás során egyébként házkutatásokat is végeztek a rendőrök október 22-én Nagyváradon és Biharszentandráson. A gyújtogatás által okozott kár 150 ezer lejre tehető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!