Bírságok

2023.10.30. 13:09

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Több mint 2100 személyt igazoltattak és 1622 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében, amelyekben a csendőrök és más rendvédelmi szervek képviselői is részt vettek.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége október 27–29. között, melynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hétvégén zajlott 44 ellenőrzésen 645 rendőr és 229 csendőr vett részt, továbbá egyes akciókon jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 2117 személyt igazoltattak, továbbá 1622 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 476 bírságot szabtak ki 201.045 lej értékben. Ezek mellett 35 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 18 a közutakon történt. A bírságok közül 377-et közúti kihágások miatt szabtak ki: 207-et gyorshajtásért, tízet ittas vezetésért, 21-et a biztonsági öv használatának, hármat az elsőbbségadásnak az elmulasztásáért, kettőt szabálytalan előzésért, kettőt szabálytalan parkolásért. Kilenc gyalogost is megbüntettek és további 110 bírságot egyéb közúti kihágások miatt róttak ki. Kiegészítő intézkedésként 78 jogosítványt és 24 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajló kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Ittas sofőrök

Egy 33 éves váradi férfit helyeztek őrizetbe október 29-én. A sofőrt aznap 01.18 óra körül a Téglavető (Dacia) úton állították meg a közúti rendőrök. Az igazoltatáskor megszondáztatták a sofőrt, mint kiderült, a légalkoholszintje 0,80 mg/l volt. A férfi elutasította a vérvizsgálatot. Ugyanakkor a helyszínen elvégzett drogteszt pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőr pszichoaktív szerek hatása alatt ült a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, elvégezték a vérvizsgálatot is. Ugyancsak vasárnap egy 40 éves élesdi férfit is őrizetbe helyeztek a rendőrök, aki ittasan (0,86 mg/l) vezetett. Ő is visszautasította a vérvizsgálatot. Október 28-án, szombaton a 797-es megyei úton Biharszentandrásnál a rendőrök megállítottak egy 52 éves köröstarjáni férfit, aki jogosítvány nélkül és ittasan (0,88 mg/l) vezetett. Október 29-én a 797 megyei úton egy 30 éves férfi vezetett felfüggesztett jogosítvánnyal, a 72-es községi úton egy 17 éves fiatal motorozott jogosítvány nélkül, Jánosdnál pedig egy 44 éves helyi lakos ült a volánhoz úgy, hogy nem rendelkezett érvényes járművezetői engedéllyel. Mindegyik ügyben eljárást indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!