Erdőtűzoltás

2021.08.19. 08:03

Bihar megyei tűzoltók is segítséget nyújtottak Görögországban

Fotó: A.Dumitrescu

Ciucur Losonczi Antonius

Két Bihar megyei katonai tűzoltó, Selegean Florin Mădălin és Mada Cătălin Andrei is részt vett 106 romániai társával együtt a görögországi erdőtűzoltási akcióban. Bátorságukért, profi helytállásukért és odaadásukért őket is előléptették, illetve kitüntetésben részesültek azon az ünnepségen, melyen részt vett Florin Cîțu miniszterelnök, Lucian Bode belügyminiszter és dr. Raed Arafat államtitkár is.

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleménye szerint a küldetésük augusztus 5-én, csütörtök délután kezdődött, amikor a parancsnokuk felhívta őket telefonon, és azt kérdezte tőlük, hogy szeretnének-e csatlakozni a Görögországba induló kontingenshez. Cătălin éppen bevásárolni volt a feleségével és két gyermekével, Florin pedig egy barátjának segített egy építkezésen. Mindketten igennel feleltek, de sietniük kellett a készülődéssel, melyre csak kétórányi idejük maradt, hiszen aznap este már indulniuk kellett. A bevásárlólistán immár olyan dolgok szerepeltek, amit vinni lehetett és kellett Görögországba, illetve össze kellett csomagolni és érzelmileg felkészíteni a gyermekeket Cătălin esetében, aki az édesanyját csak másnap tudta értesíteni, amikor a konvojjal már úton volt. Az anyukája ettől a hírtől nem lett túlzottan elragadtatva, viszont már örömkönnyeket hullatott akkor, amikor a fia augusztus 17-én épségben hazatért. Florin telefonon keresztül értesítette a barátnőjét és a szüleit.

Görögországban aztán testközelből tapasztalták meg a szörnyűségeket, a katasztrófa elképesztő méreteit, mely próbára tette a helyi lakosokat és a segítőket egyaránt. A két Bihar megyei tűzoltó tíz beavatkozáson vett részt (a fő feladatuk a ciszternák vízzel való újratöltése volt), nehéz körülmények közt, kivívva a lakosság elismerését.

Fotók: ISU

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!