Helyi jellegű felmérést végeznek Érmihályfalván

Bejárják a város utcáit február folyamán az összeírók. A szerző felvétele
Bejárják a város utcáit február folyamán az összeírók. A szerző felvétele
Helyi jellegű összeírás kezdődött február 1-jén Érmihályfalván. A Városháza alkalmazottai öt témában kérdezik meg a lakosokat. Mint megtudtuk, a nyilvántartás aktualizálása a cél.

 

Négy főből álló csoport kezdte végigjárni február elsején Érmihályfalva utcáit. A kis csapatot a Városháza könyvelési részlegének, a lakossági nyilvántartónak, a polgári védelemnek, illetve a víz- és csatornázási szolgáltatónak egy-egy alkalmazottja alkotja. Házról házra járva kopognak be mindenhova, és miután igazolták magukat, öt témában érdeklődnek (senkitől sem kérdezve személyiségi jogokat sértő információkat): hány tagból áll a család; van-e járművük (a szekér is ide sorolandó); ha már csatornázott utcáról van szó, akkor csatlakoztak-e már a rendszerhez; mivel fűtenek (gázzal vagy szilárd tüzelővel); nem utolsó sorban kézbesítik mindenkinek az adókivetési határozatot, amit helyben ki lehet fizetni.

Pontos adatok

Kérdésünkre Nyakó József polgármester elmondta: az elöljáróság aktualizálni akarja nyilvántartását, a frissített adatokhoz igazítják további terveiket. Például a családok létszámának összeírásakor kiderülhet, hányan távoztak külföldre dolgozni vagy tanulni, mennyi a város valós lakossága. (A legutóbbi szavazáskor, 2016 decemberében 9030 név szerepelt a választási jegyzékben, ami elég abszurd, tekintve, hogy a hivatalos lélekszám 10.500 körüli – szerz. Megj.). A lakossági létszám hasznos adat lesz továbbá a kommunális szemétgazdálkodás közeljövőre várható újraszervezésekor is, amikor kivetik annak díját, illetve amikor kidolgozzák a város erdőinek kitermelési ütemtervét, utóbbi okán kérdeznek rá arra is, hogy hol mivel fűtenek (gázzal-e vagy szilárd tüzelővel). A polgármester hozzátette: az összeíróknak nem feladatuk a lakossági észrevételek lajstromozása, azok továbbítására megvannak az egyéb lehetőségek, például nemrég lakossági fórumot tartottak, ahol (amint beszámoltunk róla) igen gyér volt az érdeklődés. Ahol nem találnak senkit otthon, írott üzenetet hagynak, a borítékban az adókivetési határozattal, illetve egy kéréssel, miszerint a család képviselője 5 munkanapon belül legyen szíves a Városházán megjelenni, válaszolni a kérdésekre. A felmérés ebben a hónapban be is fejeződik a tervek szerint.

Rencz Csaba