Helyi gazdaság

2019.09.27. 11:15

Egy életen át dolgoztak, menjenek Isten hírével

Felháborodott váradi polgárok próbálták meggyőzni – sikertelenül – a csütörtöki képviselő-testületi ülésen a nagyváradi önkormányzat illetékeseit, hogy ne sajátítsák ki Váradszőllősön lévő házaikat.

Felháborodott váradi polgárok próbálták meggyőzni – sikertelenül – a csütörtöki képviselő-testületi ülésen a nagyváradi önkormányzat illetékeseit, hogy ne sajátítsák ki Váradszőllősön lévő házaikat.A tanács vita nélkül, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakciójának tartózkodása mellett szavazta meg az egykori Szőllősön (ma Nufărului negyed) történő kisajátításokra vonatkozó határozattervezetet. Mint azt Florin Birta alpolgármester a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, tizenkilenc házat sajátítanak ki. Ezzel párhuzamosan folytatódik a Ghillányi (Cantemir) és a Fürdői (Nufărului) út felújítási és átalakítási munkálata. Mivel ez utóbbi keretében összesen mintegy négyszáz parkolóhelyet szüntetnek meg a főúton, ezeket pótolni kell, mégpedig a panelházak közé ékelt magánházak lebontásával felszabaduló területeken. A tervek szerint a kisajátított telkek és házak helyén összesen 310 parkolóhelyet alakítanak ki. A beruházás becsült költségvetése 15 millió lej, amiből csak 3,8 millió maga a parkolóhely-kialakítás, a többi pénz kisajátításokra megy el. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy csak becsült értékről van szó, ugyanis a határozattervezet elfogadása után hivatásos értékfelmérő a helyszínen fogja megállapítani az ingatlanok értékét, és az önkormányzat a szakértő által megállapított összeget fogja kifizetni kártérítésként.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem építtet a város emeletes parkolóházat a környéken, az alpolgármester azt válaszolta, hogy miután a város központjában elkészülnek a parkolóházak, akkor kezdenek el a lakónegyedekben is ilyeneket építeni. De mivel a parkolóházak építéséhez is hely kell, valószínűleg azok létesítése is ingatlankisajátításokkal fog járni – tette hozzá. Szintén újságírói kérdésre válaszolva Birta elmondta, hogy három évvel ezelőttig csak útépítés miatt lehetett magántulajdonokat kisajátítani, de ma már városrehabilitáció címén is elrendelhető kisajátítás, márpedig a parkolóhely-létesítés is városrehabilitációs munkálatnak számít.

Háborgó polgárok

A tanácsülés végén több érintett váradi polgár kért szót. A Liszt Ferenc utcán lakó Doina Dumitru elmondta: háromemeletes, tömbház méretű ingatlanát akarja elvenni tőle a város, ráadásul erről a tervről a sajtóból kellett értesülnie. „Én is ennek a városnak az adófizetője vagyok, nem normális dolog, hogy kisajátítsák a házamat parkolóhelyek kedvéért” – fogalmazott. A Jules Verne utcán lakó Dorina Galea arra kérte a tanácsosokat, hogy gondolják át még egyszer a dolgot. „A szüleink a 80-as években már átmentek hasonló kálvárián, és most mi megint átéljük ezt. Felháborító, ami történik!” Érdekes fordulat volt, hogy a szóban forgó határozattervezetet megszavazó RMDSZ-frakció tagja, Kis Gábor is hozzászólt a vitához, és bevallotta, hogy az ő családjának is lebontották Szőllősön két házát a kommunista rendszerben, úgyhogy nagyon jól tudja, hogy mit éreznek most a polgárok. Majd a képviselő-testületi szavazatok jelentőségét kisebbítve hozzátette: „A helyi tanácsnak nagyon kevés köze van ehhez a problémához, tizennyolc tanácsos nem képviseli az egész önkormányzatot.” „Akkor kihez forduljunk?” – jött a kérdés a polgároktól, amire Kis Gábor azt felelte: „Forduljanak a polgármesterhez és az alpolgármesterhez.”

Rosszabb, mint Ceaușescu

A polgárok el is szánták magukat, hogy beszélnek Ilie Bolojan polgármesterrel, de végül megtorpantak a gyűlésterem előtt a folyosón, ahol Florin Birtán kérték számon a történteket. Az alpolgármesterrel folytatott vitában is Doina Dumitru és Dorina Galea voltak a hangadók. Mindketten hangsúlyozták, hogy a környékükön van elegendő szabad telek, ahol parkolóhelyeket lehet kialakítani, sőt parkolóházat lehetne építeni. Dumitru elmondta, ha kell, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni. Birta úgy reagált, hogy a projekt megy tovább, azt a polgárok a bíróságon sem fogják tudni leállítani. Mint mondta, mások is beperelték már a várost ingatlankisajátítás miatt, de ha nyertek is, akkor is csak annyit értek el, hogy a bíróság több pénzt ítélt meg nekik. „Nem jön, hogy elhiggyem” – reagált a nő, aki az alpolgármester előtt lobogtatta impozáns családi házának a fényképét. „Az Alkotmány garantálja a magántulajdont, maguk rosszabbak, mint Ceaușescu! Nem hiszem, hogy egy zöldövezet meg egy parkoló stratégiai jelentőségű beruházás. Ha egy autópályát építenének, akkor megérteném, hogy az nem mehet a házam felett, de egy parkolónak és zöldövezetnek lehetne máshol is helyet találni” – mondta. Birta azt állította, hogy nincs más megoldási lehetőség erre a konkrét problémára, amit Dorina Galea nem hitt el: „Tudok én megoldást, ha a maguk nem találnak! Mellettem van egy hatalmas telek, építsenek azon emeletes parkolót. A baj az, hogy nem akarnak” – fogalmazott felháborodottan. Egy másik érvet is megemlített: vegyék azt is figyelembe, hogy ezek a házak már sokkal régebb óta ott állnak, mint a tömbházak, amelyeket utánuk építettek. Miért nem bontanak le egy négyemeletes blokkot, hogy a helyén parkolókat csináljanak? – kérdezte.

Birta azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy az önkormányzat nem követ el törvénytelenséget, de ez csak olaj volt a tűzre, hiszen Doina Dumitru ezt mondta: „Nem? Csak éppen tönkretesznek minket. Egy hete nem alszom, a férjem kórházban van. Egyszerűen nem hiszem el, ezt nem hiszem el. Engem nem érdekel a pénz, én azt akarom, hogy a házam maradjon ott, ahol van!” – fakadt ki immár sokadjára.

Megszavazták

Dorina Galea tovább próbált az alpolgármester lelkére beszélni: „Önnek itt és most még van befolyása a dolgokra, önnek nemcsak törvényi, hanem erkölcsi kötelességei is vannak” – de Birta kitartott amellett, hogy a projekt megy előre, és a kisajátítást amúgy is megszavazták az önkormányzati képviselők. „Maga azt hiszi, hogy ezek tudták, miről szavaztak?!” – kérdezte Galea az időközben a vita helyszínére érkező Kis Gábor képviselőre mutatva. Doina Dumitru a maga során azt állította, hogy beszélt egy Váradon korábban már kisajátítást szenvedett polgárral, aki 65 ezer eurót kapott a házáért, de ennyi pénzből már csak Szentandráson tudott házat venni.

Az álláspontok nem közeledtek, Birta azt mondta, hogy a házak egy részét jövőre, másik részét 2021-ben fogják kisajátítani, a felháborodott polgárok pedig elkeseredetten távoztak a városházáról.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!