Helyi adókat és illetékeket lehet fizetni online

Somodi Zoltán, a Távközlési és Informatikai Minisztérium államtitkára kedden, április 22-én részt vett a bukaresti hatodik kerületi polgármesteri hivatal Integrált Informatikai Rendszerének átadásán.

A performens informatikai rendszer, amely hardver és szoftver megoldásokat tartalmaz, belső (back-office) és külső (front-office) tevékenységekre is alkalmas.  

Ez az első alkalom, hogy egy romániai polgármesteri hivatal integrált online fizetési rendszert működtet. A kezdeményezés a Távközlési és Informatikai Minisztérium Virtuális Fizetőablak programjának része. A rendszernek köszönhetően, a bukaresti hatodik kerületi polgármesteri hivatal helyi adók és illetékek kifizetését online fogadja, vagyis az állampolgárok bankkártyával fizethetnek az interneten keresztül.

AzIntegrált Informatikai Rendszer elindítása nagyon fontos lépésnek számít, hiszen ez jelenti a modern önkormányzatot.  A hatodik kerületi rendszer követendő példa lehet a többi helyi hatóságoknak, amelyeket érdekel az online fizetési rendszer. Örvendetes, hogy egyre több közintézmény érdeklődik a Virtuális Fizető Ablak program iránt, eddig ugyanis inkább az üzleti szférában használták az online fizetési rendszereket” – jelentette ki Somodi Zoltán.

A Távközlési és Informatikai Minisztérium támogatja a közintézmények informatizálását. Az év második felében az e-Kormányzat, az E-Learning és az e-Health, valamint a rendszerek átjárhatóságát lehetővé tevő programokra lehet majd pályázatot benyújtani, ezeket a strukturális alapokból finanszírozzák. A négy típusú kiírásra közel 75 millió euró áll rendelkezésre.